Haberler

Türkiye'nin Kaybettiği İlk Toprak: Adakale

Güncelleme:

Süleyman Şah Türbesi'nin taşınmasıyla 'Türkiye ilk kez yurt dışında toprağını kaybetti' tartışması yaşansa da kaybedilen ilk toprak Tuna Nehri ortasındaki Adakale'ydi.

22 Şubat Pazar günü Şah Fırat operasyonu ile taşınan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu Türkiye'de büyük yankı uyandırdı. Hükümet operasyonu büyük bir başarı olarak görürken muhalefet kanadı bu operasyonu başarısızlık ve " Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinde yaşadığı ilk toprak kaybı." olarak gördü ve tartışmalar alevledi.

Tartışmalar devam ederken ortaya bambaşka bir gerçek çıktı. Bir zamanlar Türkiye'ye ait olan Tuna Nehri ortasındaki Adakale, Lozan Antlaşması'nda masada kaybedildi.

TÜRK TOPRAĞI SAYILDI

Tuna Nehri üzerindeki 160 bin metrekarelik Adakale, 93 Harbi'nden sonra imzalanan Berlin Antlaşması'nda gözden kaçınca uzun yıllar Türk toprağı sayıldı; Osmanlı, Lozan Antlaşması'na kadar Adakale'yi elinde tutmayı başarabildi. Adakale'de yaşayan 800'ü aşkın Türk, 2. Meşrutiyet'in ilanından sonra yapılan seçimlere bile katıldı. Adakale, Balkan Savaşı'nda Avusturya-Macaristan tarafından ilhak edilse de uluslararası kurallar gereği Türk toprağı olarak kabul edildi.

TOPRAK SULARA TESLİM EDİLDİ

Türkiye, Lozan görüşmelerinde Adakale'nin, Süleyman Şah Saygı Karakolu (Caber Kalesi) ile aynı statüye sahip olmasını talep etti. Ancak, İsmet İnönü'nün yoğun ısrarı, Avrupalıları ikna etmeye yetmeyince Adakale'nin Romanya'ya bağlanmasına karar verildi. 1967'ye kadar ise yaklaşık bin Türk'ün yaşadığı Adakale, özerk bir bölge statüsünde varlığını devam ettirdi. 1967 yılında Romanya ve Yugoslavya'nın ortaklaşa Tuna nehri üzerinde inşa ettikleri baraj, Adakale'nin 1972'de sulara gömülmesine neden oldu. Bölgede yaşayan Türkler ise baraj tamamlanıncaya kadar dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'in girişimiyle Türkiye'ye getirildi.

ESKİ SAKİNİ YAŞANANLARI ANLATTI

Türkiye'de yaşayan Adakale'nin eski sakinlerinden Erol Balkan, geçmişin ışığında o dönem yaşananları şöyle anlattı:

"Baraj yapıldığında 13 yaşındaydım. Adatepe 2 kilometre uzunluğunda, 1 kilometre genişliğinde küçük bir Türk toprağıydı. Yugoslavya sınırına geçişimiz yasaktı. Romanya'ya sandalla geçiyorduk. İlkokulu Adatepe'de okudum. Ortaokul için Romen kasabasına gidip geliyordum. Adatepe 1967'de Romenler tarafından istimlak edilince Türkiye'ye göç etmek zorunda kaldık. Son kafile 1970'de ata toprağımızı terk etti. Romenlerin Ortenita ile Karpati gemileri toprağımıza turist getirir, ailelerimiz de Türk lokumu, kahve, dondurma satardı. Dönemin Başbakanı Demirel, Çavuşesku ile görüştükten sonra eşyalarımızı toplayıp Türkiye'ye dönmemize izin verildi. Vagonlarla Türkiye'ye geldik."

"ADA ANLAŞMADA UNUTULMUŞTU"

Adakale sulara gömüldüğü 1972 yılına kadar Tuna Nehri'nin ortasında ve Romanya ile Sırbistan'ı ayıran bir noktada bulunuyordu. İnönü hatıralarında, Adakale konusunda "Adakale, Berlin Muahedesi'nde unutulmuş ve bizde kalmıştı. Bu kez kurtarılmasını karara bağlamıştık" ifadelerini kullanıyor.

"LOZAN'DA MASADA KAYDEDİLDİ"

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Çağrı Erhan Ankara konuyla ilgili şunları söyledi:

"Adakale'yi Lozan Antlaşması'nda Türk toprağı kabul ederek masaya oturduk. Türklere ait bu kara parçasını pratik gereklilikler nedeniyle Romenlere bırakmak zorunda kaldık. Türkiye ile arasında çok ciddi mesafe olması bunun en büyük nedenlerinden biriydi. Atatürk realist bir devlet adamıydı. Ulaşılamayacak hedefler peşinde koşmadı. Lozan'da başta Romanya, Bulgaristan olmak üzere Avrupalı devletler Adakale'nin Türklere bırakılmasına şiddetle karşı çıktılar. Adakale Türkiye'ye verilmiş olsa Avrupa'nın ortasında üzerinde Türk askeri ve Türk nüfusu olan bir toprak parçası olacaktı. Türk tarafının Berlin Antlaşması sırasında Adakale'yi özellikle gözden kaçırttığı, ilerideki antlaşmalarda koz olarak öne sürmeyi düşündükleri tahmin ediliyor." (Kaynak: Milliyet)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Süleyman Şah Türbesi Türkiye Romanya Lozan Politika Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (75)

mehmet:

ya koskoca dünyanın yarısı bizimdi lozanda chp yi kuranlar sattılar ingilize bi de kerkük musulu 3 kuruşa verdiler ya daha ne demelii

41
25
yanıtYanıtla
Balkabağı:

Biz bu kafayla ülkeyi de kaybederiz.

47
3
yanıtYanıtla
melo:

bakın şu kürtler e Allah aşkına topraklarını nasıl vermediler canları pahasına ya biz???????????

9
40
yanıtYanıtla
Mustafa Ozcelik:

bir zamanlar devlet böyle sorumsuzca ve şuursuzca yönetilmiş. Sözüm ona milli şef denen gevrek ve saz arkadaşları tarafından.

16
24
yanıtYanıtla
SelimmobilWeb@haberler.com:

Ne yani şimdi akp haklı mı oluyor bu durumda. Bir yanlış başka bir yanlışı düzeltir mi Yuh size...

34
6
yanıtYanıtla
.....................:

Kur''ân-ı Kerim » A''RÂF » 7/A''RÂF-128 . . . Kâle mûsâ li kavmihisteînû billâhi vasbirû, innel arda lillâhi yûrisuhâ men yeşâu min ibâdihî, vel âkıbetu lil muttekîn(muttekîne). . . Türkçesi. . . Musa (A. S) kavmine şöyle dedi: “Allah’tan yardım isteyin ve sabredin! Şüphesiz yeryüzü Allah’ındır. Kullarından dilediğini ona varis kılar. Ve sonuç (zafer) takva sahiplerinindir. ” . . .

31
2
yanıtYanıtla
sunday:

lozanda kaybettiklerimizi bize hic soylemediler meger kaybettigimiz neler varmis, hain chp, ulkemizde bu partigi yok etmemiz lazim ve chp yi bitirmenin yok etmenin zamani gelmistir

15
14
yanıtYanıtla
ahmet:

chp dediğin Atatürktü o zaman mal, şuanki ülkeni ona borçlusun, o dediğin yeri neyle nasıl savunacaktın, neyle gidecektin, bu zaten imkansızdı, siz esas bugüne bakın 16 ada yunan işgalinde sizin akp uyuyor, esas sizin gigileri tarihten sonsuza dek silme zamanı geldide geçiyor bile, Allah topunuzu bildiği gibi yapsın kara cahil yobazlar. . .

yanıt9
yanıt5
sunday:

dangalak ahmet, yunanliya 12 adayi veren yine ataturk, yine chp zihniyeti, tarihi iyi oku okuz

yanıt4
yanıt9
sunday:

kalbinde ALLAH sevgisi olan musluman kardeslerimize yobaz demeyi agzinizda ciklet yapmisiniz, bunun hesabini zamani gelince vereceksiniz

yanıt3
yanıt3
sunday:

kalbinde ALLAH sevgisi olan musluman kardeslerimize yobaz demeyi agzinizda ciklet yapmisiniz, bunun hesabini zamani gelince vereceksiniz

3
3
Tüm 75 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title