Haberler

Türkiye'nin IŞİD'e Karşı Askeri Harekat Tarzı Nasıl Olacak?

Güncelleme:

IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonda askeri olarak da aktif görev almaya hazırlanan Türkiye, bunu 3 adımda gerçekleştirecek.

Milliyet gazetesinden Fikret Bila, bugünkü köşesinde Türkiye'nin IŞİD'e karşı hazırlandığı müdahalelerle ilgili bir yazı kaleme aldı. Buna göre Türkiye Askeri harekat tarzını şöyle yansıtacak:

1- Suriye tarafında güvenli “cep”ler veya karşıda yerleşim bulunan ve “hassas” sayılan yerlerde sınır boyunca güvenlik şeridi oluşturacak tarzda hareket etmek.

2- Güvenli bölge oluşturulduktan sonra, karşıya saldırı tarzında değil, kendisine bir saldırı olması veya IŞİD’in sivil halka saldırarak katliama girişmesi halinde kara ve hava kuvvetleriyle müdahalede bulunmak.

3- Askeri olarak koalisyon güçlerine lojistik destek sağlamak.

İşte Bila'nın o yazısı:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler (BM) toplantısı için New York’a yaptığı 5 günlük ziyarette dönüm noktalarından biri ABD Başkanı Barack Obama’nın telefonu ve hemen ardından Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ziyaretiydi.

Erdoğan’ın, ABD tarafının talebi üzerine yaptığı bu görüşmelerden sonra, yetkililerin verdiği bilgi, Türkiye’nin tezleri ve taleplerinin büyük ölçüde kabul gördüğü şeklindeydi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York’tan dönerken sorularımıza verdiği yanıtlar da bu görüşmeler sonrasında Türkiye’nin hareket tarzının netleşmeye başladığını gösterdi.

ÜÇ ÖNCELİK VAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönüş yolunda Türkiye’nin koalisyonun yapacağı çalışmalar sonrasında kendisine verilecek görevleri yerine getireceğini açıklamasının yanı sıra, Ankara’da yapılacak güvenlik toplantısı ve ardından tezkerenin çıkarılmasıyla harekete geçileceğini vurgulaması bir “kararlılık” işaretiydi.

Bu açıklamalarla IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyonda Türkiye’nin askeri olarak da aktif görev alacağı yansıtılmış oldu.

Erdoğan’ın ABD’de ve dönüş yolunda yaptığı değerlendirmeler, Türkiye’nin planını ve önceliklerini içeriyordu.

Bu öncelikleri şöyle özetleyebilirim:

1- Koalisyonla birlikte hareket etmek.
2- Koalisyonla birlikte Suriye tarafında uçuşa yasaklanmış güvenli bölge oluşturmak.
3- Suriye’de muhaliflerin güçlendirilmesi yoluyla Şam’da yeni bir yönetim oluşmasıyla kalıcı bir siyasal çözüme ulaşmak.

ASKERİ HAREKAT TARZI

Bu plan çerçevesinde Ankara’nın askeri harekat tarzı da şekilleniyor.
Genelkurmay Başkanlığı, Suriye tarafında oluşturulması düşünülen güvenli bölgeyle ilgili seçenekli planları hazırlamış durumda. Hükümetten gelecek talimata göre bu planları uygulamaya koymak üzere hazırlıklar da tamamlandı.

Askeri harekat tarzı da şöyle yansıtılabilir:

1- Suriye tarafında güvenli “cep”ler veya karşıda yerleşim bulunan ve “hassas” sayılan yerlerde sınır boyunca güvenlik şeridi oluşturacak tarzda hareket etmek.

2- Güvenli bölge oluşturulduktan sonra, karşıya saldırı tarzında değil, kendisine bir saldırı olması veya IŞİD’in sivil halka saldırarak katliama girişmesi halinde kara ve hava kuvvetleriyle müdahalede bulunmak.

3- Askeri olarak koalisyon güçlerine lojistik destek sağlamak.

'TAMPON' DEĞİL, GÜVENLİ BÖLGE

Askeri uzmanlar Suriye tarafında oluşturulacak şeridin “tampon bölge” olarak değil, “güvenli bölge” olarak isimlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.
Askeri kaynaklar tampon bölgenin çatışan iki devlet arasında söz konusu olduğunu, iki devletin güçleri arasında tampon bölge oluşturulabileceği bilgisini verirken, Türkiye’nin Suriye ile bir çatışma içinde olmadığını, bu nedenle güvenlik nedeniyle alınacak önleme tampon bölge denilemeyeceği üzerinde duruyorlar.
Askeri kaynaklara göre, Suriye sınırında oluşturulması düşünülen güvenlik bölgesi düz bir hat şeklinde değil, değişik derinliklere sahip, girintili-çıkıntılı bir yapıya sahip olacak.

TEZKEREDE GEÇİŞ İZNİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’nın 2 Ekim’de Meclis’e gelecek tezkerenin kabulünden sonra harekete geçileceğini açıklayınca, Meclis’ten alınacak yetkinin eskiden alınanlara göre ne gibi farklılıklar taşıyacağı sorusu da gündeme geldi.

Tezkerenin temel konusunu kuşkusuz Türk askerinin Suriye’ye gönderilmesi oluşturacak. Ancak Türkiye, koalisyonla birlikte hareket edeceği için, yabancı silahlı güçlerin Türkiye’de kalmadan Suriye topraklarına geçiş izni için hükümete yetki verilmesi de olasılık dahilinde.
Oluşturulacak güvenlikli bölgenin sadece Türk askeri tarafından değil koalisyonun askeri güçleriyle birlikte korunmasının ilk tercih olduğu düşünülürse, tezkerede bu yönde bir düzenlemenin olması da güçlü bir olasılık.

KÖŞK'TE ZİRVE

Askeri yönü de olan böyle bir harekât öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Köşk’te muhalefet liderlerinin de katılacağı bir zirve yapmak ihtiyacı duyar mı?
New York’tan dönüş yolunda Cumhurbaşkanı Erdoğan bu soruma, “Olabilir tabii ama muhalefetin tutumunu biliyorsunuz” yanıtını verdi.
Bu yanıttan Erdoğan’ın, muhalefete özellikle CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun daha önceki beyanları nedeniyle olumsuz yanıt vereceği tahminiyle zirve daveti yapmayı pek düşünmediği anlaşılıyor.

Kılıçdaroğlu, “savaş hali” hariç Köşk’e çıkmayacağını açıklamıştı.
CHP liderinin bu durumu savaş hali sayıp saymayacağı da şimdilik bilinmiyor. (Kaynak: Milliyet)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Milliyet Türkiye Suriye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500

Yorumlar (46)

demokrat:

Don Kişot ve Sancho Panza

42
1
yanıtYanıtla
klcbey:

ışid şimdiye kadar türkiye toprağına saldırmadı. bizimle bir husumetleri yok anlaşılan. biz neden onları vuralım? hem bizim yerimize pkk yı da temizliyorlar. .

17
13
yanıtYanıtla
sss:

senin ulken pkkyla baş edemedi bu lanetli işd mi baş edecek sence baş edecekler mi ne diyorsun kılıçbey:)))

yanıt0
yanıt0
son ER:

önce bitlis te polislere ateş açan eşkıyaları yakalasınlar sonra KİME İSTİYORLARSA ORAYA YARDIMA GİDERLER. . . . . . ! AMA BEN BİLİYORUM VE DİYORUM Kİ '''' EŞKIYA ONLARIN UMRUNDA DEĞİL ABİLERİ NE DERSE ONU YAPARLAR. . . . !

25
4
yanıtYanıtla
AntepliKÜRT:

Türkiye bu işe burnunu sokmasın. ışıd köpekleri abd nin suriyeyi işgal projesidir. Biz kürtler buna karşı sawaşırız. Suriyeye girmeyin. ışıdcı köpekler kimin itisiniz anlayın.

16
5
yanıtYanıtla
erkan:

sayın erdoğan hala neden anlamak istemiyorsunuz bu Ülkenin insanlarının derdi işid değil pkk ve onun meclisteki yandaşlarıdır. . .

10
7
yanıtYanıtla
:

ulan sanane işidden türkmenleri koru sen önce yeter

11
5
yanıtYanıtla
erkan:

işid ile mücadeleye sazan gibi atlayan hükümet AB ABD den pkk ile mücadele de askeri yardım talep etse ne olur acaba. . . . buna net bir cevap verecek biri var mı sayın erdoğan. .

14
1
yanıtYanıtla
yazık:

pkk askerı vururken BMnerdeydı tsk ıraka ışidi vurmak ıçın gonderılırse bu hukumet gözümden çıkar bıter

11
2
yanıtYanıtla
ASİL TÜRK:

eyyy hükümet ışid sana kurşun sıkmıyor !!! senin askerini şehit edenler 50 metreden çıplak gözle görünen pyd teröristleridir onları vurun o kalleşleri gebertin ışidi değil

5
8
yanıtYanıtla
Tüm 46 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title