Haberler

Türkiye'nin İlk Tdiosb'si Aydın'da Hayata Geçecek

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Sadık Atay, Türkiye’nin ilk Tarıma Dayalı Su Ürünleri İhtisas Organize Bölgesi’nin (TDİOSB) Aydın’da hayata geçeceğini, çalışmaların sona ermesiyle Aydın’ın yavru balık ile diğer balık üretiminde ve ihracatında 81 ilde lider konuma geleceğini açıkladı.

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Sadık Atay, Türkiye'nin ilk Tarıma Dayalı Su Ürünleri İhtisas Organize Bölgesi'nin (TDİOSB) Aydın'da hayata geçeceğini, çalışmaların sona ermesiyle Aydın'ın yavru balık ile diğer balık üretiminde ve ihracatında 81 ilde lider konuma geleceğini açıkladı.

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Sadık Atay, Aydınlılara yeni bir müjde daha verdi. Türkiye'de ilk defa uygulanacak olan ve pilot il olarak seçilen Aydın'da yapılması düşünülen Tarıma Dayalı Su Ürünleri İhtisas Organize Bölgesi'nin (TDİOSB) Didim ve Söke sınırları içerisinde yapılacağını açıklayan AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Sadık Atay, "TDİOSB ile Aydın'da Türkiye genelinde yavru balık üretiminde yüzde 45-55 olan oran yüzde 65-70 oranına yükseltilmesi hedeflenmektedir. Bunun yanında da karides gibi su ürünleri yetiştiriciliği düşünülmektedir. Çalışmalar tamamlandıktan sonra Aydın ileriki yıllarda yavru balık ile diğer balık üretiminde ve ihracatında 81 ilde lider konumuna gelecektir" dedi.

Sürdürülen çalışmalar ile ilgili olarak da bilgi veren Atay, "Ülkemizde ilk olması itibariyle pilot il olarak seçilen Aydın'da yapılması düşünülen TDİOSB kapsamında ilimizde bir dizi toplantılar yapıldı. İkincisi Aydın Valimiz Erol Ayyıldız başkanlığında gerçekleşen toplantıya Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Şahin, Vali Yardımcısı Halil Canavar, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık, Çevre ve Şehircilik, DSİ 21 Bölge, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Aydın Şube, Dilek Yarım Adası Büyük Menderes Deltası Milli Park Müdürlükleri ve ADÜ Ziraat ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı katıldı. Ayrıca proje kapsamında saha çalışmaları yaparak bölgenin mevcut durumunu raporlayacak olan Adnan Menderes Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyeleri de toplantıya hazır bulundu. Toplantıda, Aydın'da ilk etapta ülkemizin önemli tarımsal potansiyeli olan, fakat kirlilik yükü çok fazla olan Menderes Nehri ile sulanan ve tuzluluk probleminin yaşandığı Söke Ovası'nı kapsayan Söke ve Didim ilçelerimiz sınırları içerisinde bulunan kırsal yerleşim alanlarında, tarım ve orman alanları, yer altı ve yer üstü su ve enerji kaynakları incelemesi gerektiği, bölgede balıkçılı faaliyetlerinin mevcut durumu, gelişmesi potansiyeli ve gelişimin önündeki engeller, su ürünleri üretiminin çeşitlendirilmesi, yatırım, istihdam ve ihracat potansiyelinin geliştirilmesi, bölgedeki mevcut yenilebilir ve jeotermal enerji kaynaklarının durumu, potansiyelin tarımda özellikle seracılık, tarımsal ürün kurutma ve su ürünleri üretiminde değerlendirilebilme imkanları, yaşanan problemler, tıkanıklıklar ve çözüm önerileri, ülkemizin yavru balık ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan ve ihracatımızda önemli payı olan bölgedeki mevcut yavru balık üretim tesislerinin deşarj sularının fiziki ve kimyasal analizi, Bafa Gölü'nün kirlenmesine etkisi, Bafa Gölü'nün aslının tatlı veya tuzlu su kaynağı olup olmadığının tespiti, tuzluluk oranının artış sebeplerinin tespiti, denizle yer altı bağlantısının olup olmadığı ve mevcut tesislerin deşarj sularının tuzlanmaya etkisinin olup olmadığı ile ilgili görüş alışverişinde bulundu. Akademisyenler tarafından bölge ile ilgili raporlama işlemleri ve mevzuat değişiklikleri tamamlandıktan sonra ilkemizde pilot il olarak ilimizde yapılması planlanan TDİOSB çalışmaları başlayacaktır. Aydın'ımıza hayırlı olsun" diye konuştu. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Sadık Atay Ak Parti Türkiye Aydın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title