Haberler

Türkiye'nin İlk Renkli Cevizi Sofralara Geliyor

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde 16 yıllık çalışmayla doğal yollarla tarıma kazandırılan Türkiye'de ilk olduğu belirtilen içi kırmızı cevizin, önümüzdeki yıl bahçelerde üretilmesi amaçlanıyor.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde 16 yıllık çalışmayla doğal yollarla tarıma kazandırılan Türkiye'de ilk olduğu belirtilen içi kırmızı cevizin, önümüzdeki yıl bahçelerde üretilmesi amaçlanıyor.

Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Mehmet Sütyemez'in 16 yıl süren ıslah çalışmaları kapsamında doğal yollarla üretilen Türkiye'nin ilk renkli olma özelliğine sahip içi kırmızı cevizin üniversitede kurulacak bahçelerde üretileceği açıklandı. Daha önce aralarında kendi soyadını verdiği dünyanın bilinen en ağır cevizi olan 'Sütyemez 1'in de bulunduğu 4 ceviz çeşidini tescil ettiren Doç.Dr. Mehmet Sütyemez, son olarak tarıma kazandırdığı içi kırmızı cevizin 2015'ten itibaren bahçelerde üretilerek birkaç yıl içerisinde sofralarda yerini alacağını söyledi.

Doç. Dr. Sütyemez, tarıma kazandırdıkları içi kırmızı cevizin özellik ve tat bakımından bilinen çeşitlerle aynı olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"16 yıldır başka bir ceviz ıslahı üzerinde çalışıyoruz. Tüketicilerin beğenisini kazanacağını düşündüğümüz kırmızı iç renkli cevizi ülkemize kazandırmış olduk. Bunun özelliği, sadece iç renginin kırmızı olmasıdır. Bu cevizin yakın gelecekte sofralarda önemli bir cezp edici duruma geleceğini düşünmekteyiz. Bu bakımdan ülkemiz için kazanç olduğunu düşünmekteyiz. Islah ve üretim çalışmalarımız devam etmektedir. Kırmızı ceviz çalışmamızı, 2015'ten itibaren bahçe tesislerine başlanarak birkaç yıl içerisinde tüketiciler sofralarında kırmızı ceviz ile tanışmış olacaklardır. Bu kırmızı ceviz, belki de tüketicileri cevize yönelmelerine model olması bakımından da önem kazanacağını düşünüyorum. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de cevizle ilgili ıslah çalışmaları devam ediyor. Benim renk olarak değil de irilik olarak ıslah çalışmalarım sürüyor."

Doç.Dr. Mehmet Sütyemez, üretilecek kırmızı iç renkli cevizin fiyatının talebe göre diğer çeşitlerden biraz daha pahalı olabileceğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Tüketiciler açısından ilk etapta çok talep görmesinden dolayı fiyat bakımından bir farklılık olacağını düşünüyorum. Yani değir ceviz fiyatlarına göre belki belli bir oranda fiyatla satılabilir. Çünkü arz talep dengesini düşündüğümüzde böyle bir fiyat farkı olacaktır. Özellikle sofrada çocukların ilgisini çekeceğini düşünüyorum. Çünkü ceviz insan beslenmesi konusunda son derece önemli."

Doç.Dr. Sütyemez, Türkiye'nin ilk renkli cevizini tarıma kazandırdıkları için mutlu olduklarını kaydederek, irilik çalışmalarını sürdürdüğünü ekledi. - Kahramanmaraş

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sütçü İmam Üniversitesi Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title