Haberler

Türkiye'nin İlk "Non-İnvaziv Hemodinamik Monitorizasyon" Cihazı Beü'de Hastanesi'nde

BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, anestezi ve yoğun bakım uygulamalarında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi.

BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, anestezi ve yoğun bakım uygulamalarında Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. Merkez, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalına yeni alınan Non-invaziv Hemodinamik Monitorizasyon Cihazına sahip Türkiye'deki ilk hastane oldu.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalına yeni alınan "Non-invaziv Hemodinamik Monitorizasyon Cihazı" ile hastaların operasyonları ve yoğun bakım takipleri sırasında, kan örneğine gerek kalmadan, parmak ucuna takılan bir sensör yardımıyla hemoglobin ölçümü, dolaşım sistemine ait vücut sıvı ve kan miktarı hakkında bilgi veren PVI ve PI gibi yaşamsal ölçümler kısa sürede ve sürekli olarak gerçekleştiriliyor.

Bu cihaz ayrıca soba - kömür zehirlenmelerini gösteren parametreleri ve methemoglobin miktarını ölçebiliyor. Cihazın alın bölgesine yerleştirilen sensörü yardımıyla da beyin oksijenasyonları rahatlıkla takip edilebiliyor.

Merkezin davetlisi olarak Almanya'dan gelen EMEA Serebral Monitorizasyon Klinik Uzmanı Jacqueline Rommel, cihazın verimli kullanımı hakkında Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı öğretim elemanlarımız ve teknik personelimle bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Varım Numanoğlu bu yeni cihazla ilgili açıklamalar yaptı. Doç. Dr. Numanoğlu açıklamasında şunları söyledi:

"Hastanemizdeki operasyonlar ve yoğun bakım ünitelerinde hemoglobin ölçümü, dolaşım sistemine ait vücut sıvı ve kan miktarı tespiti gibi bazı takipler, daha önce hastadan alınan kan örneklerinin tetkik edilmesiyle gerçekleştiriliyordu. Yeni hizmete giren Non-invaziv Hemodinamik Monitorizasyon cihazı sayesinde hastalara ait bu yaşamsal ölçümler daha hızlı ve sürekli gerçekleştirilebilecek."

Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer BEÜ'nin Türkiye'de ilklerin gerçekleştiren üstün niteliklere sahip bir Üniversite olduğunu vurguladığı açıklamasında cihazın hizmete alınması ile ilgili olarak şunları söyledi: "Üniversitemizin sağlık alanındaki yatırımları hızla devam ediyor. Türkiye'nin ilk Non-invaziv Hemodinamik Monitorizasyon cihazını Hastanemizin teknik donanımına kazandırdık. Tetkik ve tedavi hizmetlerine sağladığımız teknik alt yapı desteğimiz gelişmeler devam edecek. Bu gelişmiş donanım, sunulan sağlık hizmetlerinde kaliteyi arttırdığı gibi ihtisas öğrenimi gören asistanların eğitiminde de en güncel teknolojik cihazlarla uluslararası standartlara sahip bir ortam sağlıyor. Hastanemiz böylece en güncel tetkik ve tedavi sistemleri ile bölge halkına hizmet vermeye devam ediyor. Bu çalışmada katkılarından dolayı Anesteziyoloji ve Reanimasyon ABD öğretim üyesi Doç. Dr. Hilal Ayoğlu ve ekibi ile BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Varım Numanoğlu'nun şahsında tüm Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi çalışanlarına teşekkür ediyorum." - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bülent Ecevit Üniversitesi Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title