Haberler

Türkiye'nin İlk Bilim Merkezi Konya'da Açılıyor

İsmail AKKAYA-Hasan DÖNMEZKONYA, (DHA)-TÜRKİYE'nin ilk Bilim Merkezi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla cumartesi günü açılacak.

İsmail AKKAYA-Hasan DÖNMEZKONYA, (DHA)-TÜRKİYE'nin ilk Bilim Merkezi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla cumartesi günü açılacak. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurulu'nun (TÜBİTAK) desteğiyle Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Bilim Merkezi'nde yapılacak çalışmalar ile özellikle çocukların bilime olan ilgi ve meraklarının artırılması, teknolojiyi daha doğru kullanmalarının sağlanması amaçlandı.

TÜBİTAK, Türkiye'de bilime ilginin artmasını sağlamak ve yurt genelinde yaygınlaştırmak üzere 2008 yılında büyükşehir belediyelerine yönelik olarak 'Bilim Merkezi Kurulması' çağrısı yaptı. Çağrı ardından proje sunan büyükşehirler arasından Konya Büyükşehir Belediyesi'nin projesi, TÜBİTAK tarafından oybirliğiyle seçildi.

Konya- Ankara karayolunda havalimanı karşısındaki 26 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 100 bin metrekarelik alana yapılan Bilim Merkezi 3 yılda tamamlandı. Büyükşehir Belediyesi tarafından 96 milyona mal edilen Bilim Merkezi'ndeki sergi salonları için TÜBİTAK 30 milyon lira katkıda bulundu.

BİLİM MERKEZİ KONYA'NIN MARKASI OLACAK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından, 26 Nisan Cumartesi günü açılışı yapılacak Bilim Merkezi'nin kapılarına medyaya açan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Bilim Merkezi'nin Konya'nın markası olacağını ve kentin gücünü artıracağını söyledi. Belediye bağlı olarak Bilim Merkezi A.Ş. tarafından çalışmaların yürütüleceğini ifade eden Akyürek, şirket yönetiminde ticaret ve sanayi odası ile Ticaret Borsası'ndan da temsilcilerin bulunacağını kaydetti.

BİLİMİ EĞLENCELİ HALE GETİRECEĞİZ

Planetaryum, gözlemevi, sergi alanları, toplantı salonlarından oluşan Bilim Merkezi'nde 7 tema üzerinde durulduğunu belirten Bilim Merkezi Genel Müdürü Ali Çetinkaya, şunları söyledi

7 temamız mevcut. 'Dünyamız' teması kuruldu. Bilim sultanları teması da geçici olarak kuruldu. Esas önem verdiğimiz 'Eğitim Bilimleri' kısmı olacak. Amerikalı bir firma ile çalışıyoruz ve çalışmalar devam ediyor. Bizim vurucu gücümüzde orası olacak. Amacımız bilimi eğlenceli hale getirmektir. Merkezimi ziyaret eden gençler, çocuklar atölye ve laboratuarlar da icatlar yapacaklar. Örneğin teleskop atölyesinde, teleskop için basit malzemeler tedarik edip orada çocuklarımız teleskop yapacak ve akşamda gökyüzünü birlikte izleyeceğiz. Örneğin maddenin katı, sıvı, gaz ve diğer halleri en etkili bir şekilde ziyaretçilerimize göstereceğiz. Gençlerimiz yaparak öğrenecekler. Robot atölyemizde robot yapıp, programlayacaklar. Gençler için yazılım programlarını basit bir şekilde yapıp, geliştireceğiz. Bilimsel çocuk kütüphanemiz var. Gözlem kulemizde teleskopla gökyüzü incelenecek. Bilimsel çocuk kütüphanemiz var. Konya'nın dünün bugünün sergilenecek gözlem kulemizde teleskopta gökyüzü izlenecek. Planetaryum bölümünde ise bilgisayarla yönlendirilen çoklu projeksiyon cihazı, izleyenleri çevreleyen 360 derece görüntüsü ile tek seferde güneş sistemini, evrendeki yerimizi ve diğer gök cisimlerini gösterecek.

ELEKTRİĞİN YÜZDE 10'UNU KENDİSİ ÜRETİYOR

Bilim Merkezi Genel Müdürü Ali Çetinkaya, Bilim Merkezi'nin tavan kısmını oluşturan camlı bölümdeki enerji paneller sayesinde de merkezin aydınlatma sisteminde kullanılacak enerjinin yüzde 10'nun karşılanmasının planlandığını söyledi. Bahçedeki rüzgar tribünleri sayesinde de yine enerji üretmeyi planladıklarını ifade eden Çetinkaya, oluşturulacak güneş tarlasından elde edilecek enerjinin, güneş enerjisiyle çalışan otobüslerde kullanılacağını ve bu otobüslerinde bilim merkezine ziyaretçi taşımada kullanılacağını belirtti.

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Çetinkaya Türkiye Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title