Haberler

Türkiye'nin İlk 500 Bilişim Şirketi"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 13 yıl önce internette Afrika seviyesinde olan Türkiye'nin bugün Avrupa'nın ilk 5 ülkesi arasına girdiğini belirterek, Türkiye'nin toplam ihracatında yazılım sektörünün payının da en az yüzde 2 seviyelerine çıkması gerektiğini kaydetti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 13 yıl önce internette Afrika seviyesinde olan Türkiye'nin bugün Avrupa'nın ilk 5 ülkesi arasına girdiğini belirterek, Türkiye'nin toplam ihracatında yazılım sektörünün payının da en az yüzde 2 seviyelerine çıkması gerektiğini kaydetti.

BThaber Gazetesi adına M2S Araştırma ve Pazarlama Hizmetleri tarafından yapılan, " Türkiye'nin İlk 500 Bilişim Şirketi" araştırmasının sonuçları, BTHaber Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe evsahipliğinde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey'in katılımıyla gerçekleştirilen törenle açıklandı.

Etkinliğe yazılı mesaj gönderen Bakan Arslan, günümüzde iletişim ve internet altyapısının, bilişim sektörünün gücünün, Ar-Ge'ye verilen önemin ülkelerin gücünü belirlediğini aktardı.

"Dünyada süren bu yarışta geri kalmamak için önümüze bilgi toplumu olma hedefini koyduk.

Bilgi toplumu olmanın yolu da bilgiyi satın alan, bilgiyi kullanan ülke olmaktan çıkıp, bilgiyi üreten ülke olma konumuna yükselmekle mümkündür" ifadelerini kullanan Arslan, şunları kaydetti:

"Bilişim sektörünün cirosu 65 milyar lirayı geçti ama yeterli değil.

Dünyada yazılım sektörünün büyüklüğü 5 trilyon dolara ulaştı.

Dünyanın gayri safi hasılası ise 70 trilyon dolar civarında.

Dolayısıyla bilgi teknolojilerinin büyüklüğü yüzde 8'ler seviyesinde.

Bu oran gittikçe artıyor. Artık her şey dijitalleşiyor, her şey yazılıma dönüyor.

Ülkemizde de bu sektörün önü açık ve büyüme potansiyeli var. Türkiye'de bilişim sektörünün toplam ihracatı 1 milyar dolar, yazılım sektörünün ihracatı ise yaklaşık 500 milyon dolar civarında. Toplam ihracatımızda yazılım sektörünün payını en az yüzde 2 seviyelerine çıkarmak zorundayız.

Bu rakamları çok daha büyütmemiz gerekiyor.

Bu sektörü büyütmek için hükümet olarak da önemli adımlar attık ve atmaya devam ediyoruz."

Arslan, Türkiye'nin dört bir yanını fiber optik ağlarla donattıklarını, Ar-Ge fonları ile bilgi ve iletişim sektörünün Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına destek olup kaynak aktardıklarını anımsatarak, Ar-Ge faaliyetlerinin yeni dünyanın olmazsa olmazları arasında olduğunu vurguladı.

Dünyada yazılıma yönelik yatırımların yüzde 25'ini Ar-Ge yatırımlarının oluşturduğunu, Türkiye'de de henüz yeni olmasına rağmen Ar-Ge yatırımlarının hızla artmaya başladığını bildiren Arslan, mesajına şöyle devam etti:

"Bunun olumlu sonuçlarını görmeye başladığımızı da memnuniyetle belirtmek isterim.

Yasal altyapılar oluşturuyor, kuralları belirliyoruz.

Kurallarına göre oynamak görevi de sizlere düşüyor.

Bu görevinizi en iyi şekilde yerine getirme çabası içerisinde olduğunuzu biliyorum.

Ülkemizde bilişim sektörünün gelişimini gördükçe de çok mutlu oluyorum. Çünkü bilişim öteye itilemeyecek, göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir alan. Bugün kullandığımız tüm araç ve gereçler teknolojinin, bilişimin bir parçası. Hamdolsun, Türkiye'nin internet altyapısı gelişim hızı ise dünya ortalamasının üzerinde.

Keza AK Parti hükümetleri olarak Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım'ın öncülüğünde bilişim altyapısına büyük önem verildi.

13 yıl önce internette Afrika seviyesinde olan Türkiye bugün Avrupa'nın ilk beş ülkesi arasına girdi.

İnternet altyapısında duble yollarla bile yetinilmedi, 10 şeritli, hatta 20 şeritli otobanlar inşa edildi.

İnternet bağlantı hızımız 20 bin, hatta 30 bin kat arttı. Genişbant internet altyapısını sağlayan fiberoptik kablo uzunluğumuz 270 bin kilometreye yaklaştı.

Türkiye'nin 66 bin kilometrelik karayolu ağının 4 katından fazla fiberoptik kablo ağına sahip olduk.

Bugün bu etkinliği gerçekleştiriyor olmanız da devletimiz, hükümetimizle birlikte siz yatırımcıların da daha iyiyi, daha ileriyi arama gayretinde olduğunuzu gösteriyor.

Bu bağlamda bilişim 500 törenini de çok önemsiyorum. Çünkü ülkemizde faaliyet gösteren bilişim şirketlerinin performansları ortaya çıkıyor, ülkemizin bilişim gelişmişlik haritası oluşuyor. Buna bağlı olarak yabancı yatırımcılar da kendilerine yol haritası çiziyorlar."

Bakan Arslan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi ile çok önemli olaylar yaşandığına da değinerek, Türkiye'nin gelişmesini, büyümesini istemeyenlerin, ülkenin önünü kesmek için giriştikleri bu hain tuzağın, milletin feraseti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dirayeti ve Başbakan Yıldırım'ın kararlı tutumuyla önlendiğini belirtti.

Arslan, "Şimdi ülkemizin içine çöreklenmiş bu hainleri temizlemek ve milletimizin huzur ve refahını yükseltmek için yoğun çaba içerisindeyiz" ifadesini kullandı.

-"Telekom altyapısı bazı acil durumlarda çok önemli hale ve hedef haline geliyor"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey de törenin açılışında, 15 Temmuz gecesi gerçekleştirilen darbe girişimini anımsatarak, kurdukları kriz masasında sabaha kadar telekomünikasyon altyapısı ile ilgili olayları takip ettiklerini aktardı.

Türk Telekom'un Ankara Ulus, İstanbul Ümraniye ve Acıbadem santrallerine bazı girişimler olduğunu ve bunların engellendiğini, Türksat'ın Ankara Gölbaşı tesislerinde ise 2 şehit verildiğini anımsatan Zerey, şunları kaydetti:

"2 şehit ve ciddi hasara rağmen iletişim kesilmedi hiç. Sürekli iletişim sağlandı. Burada gördük ki telekom altyapısı bazı acil durumlarda çok önemli hale ve hedef haline geliyor. Bugünlerde de Ankara'da bundan sonra iletişimin kesilmemesi için neler yapacağımızı, nasıl daha etkili tedbirler alacağımızı konuşuyoruz. Darbenin önlenmesinde Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın televizyonlarda canlı yayına katılmasının çok büyük etkisi oldu. Marmaris'te baz istasyonları susturulsaydı, bu yayınlar yapılamasaydı, kanallara el konulup, yayınlar engellenseydi ciddi bir sıkıntı olurdu. Can kaybı, şehit sayısı daha fazla olurdu. Bir kez daha gördük ki telekom altyapısı çok önemli. Haberleşme imkanının olmasının, medyanın, basının önemi bir kez daha ortaya çıktı. Bütün telekom sektörüne teşekkürler, o gece yaşadık ve bizzat gördük, iletişimin kesilmemesi için çok büyük destek oldular. Bu uğurda şehitlerimiz oldu Türksat'ta. Özellikle Turkcell attığı SMS'lerle halkı meydanlara davet ederken, diğer operatörler büyük destek verdi ve iletişim kesilmedi."

-"Facebook, Twitter, Youtube'un datalarını Türkiye'de tutmaları için çalışıyoruz"

Bakanlık olarak yaptıkları işler hakkında da katılımcılara bilgi veren Zerey, BTK ile işbirliği içinde yürüttükleri çalışmaların en önemlilerinden birinin e-devlet ile ilgili olduğunu söyledi.

Zerey, e-devletin yaygınlaştırılmasını ve e-devlet hizmetlerini vatandaşın devletten alacağı bütün hizmetlerin bulunduğu yerden devlet dairelerine gitmeden almasını hedeflediklerini aktararak, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu konuda epey bir mesafe alındı ama bunu yeterli bulmuyoruz, daha fazla yaygınlaştırmak istiyoruz. E-devlet portalının arkasında, kamu kurum ve kuruluş, bakanlıklarında Kamunet dediğimiz altyapıyla beraber, birbirine bağlı bir şekilde, hızlı iletişim sağlanarak, vatandaşın talebinin yerine getirilmesi gayretindeyiz.

Bununla ilgili e-devlet strateji ve eylem planı Resmi Gazete'de yayımlandı, bu bir ilk ve bu çok önemli bir çıktı. Bu konudaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İkinci önemli çalışmamız siber güvenlik konusunda. Bakanlık olarak Siber Güvenlik Strateji Planı'mızı bitirdik, bunu yakında açıklayacağız. Başbakanımız eski Ulaştırma Bakanı olduğu için bu bizim için ciddi bir avantaj, konuları bildiği için çok hızlı ilerleyebiliyoruz, anlatmaya bile gerek duymadan büyük destek alıyoruz. Bakanımız da konuları çok yakından takip ediyor."

Zerey bunların dışında, acil kamu haberleşme sistemi ve veri merkezi konusu ile ilgili çalışmaların devam ettiğini bildirerek, veri merkezleri sayısının artırılması ve veri merkezlerine bir takım desteklerin sağlanmasını istediklerini, bunların çalışır hale getirilmesiyle ilgili çalıştıklarını söyledi.

İnternet değişim merkezlerinin oluşturulması ile ilgili de bir takım çalışmalar yürüttüklerini belirten Zerey, "İnternet değişim merkezi olmadığı zaman, yurtdışındaki Facebook, Twitter, Youtube gibi iletişim şirketleri datalarını Türkiye'de tutmak istemiyorlar. Bir takım avantajlar vermezseniz, internet değişim noktanız olmazsa, kiralanabilir hazır veri merkezleri olmazsa, saydığım yabancı şirketler verilerini Bulgaristan'da, Romanya'da, Gürcistan'da tutuyor. Bunları Türkiye'ye çekmek için internet veri merkezi oluşturulması ve mevcut veri merkezlerinin artırılması yönünde bir gayretimiz var. Buna bağlı olarak da kamu datalarının, ortak bir veri merkezinde tutulması konusunda bir çalışmamız var" diye konuştu.

Sektörle ilgili problemleri konuşmak için Bakan Arslan'ın sivil toplum örgütü başkanlarıyla bir toplantı yapmak istediği bilgisini de aktaran Zerey, bu toplantıda sektörün önerileri ve taleplerini toplayacaklarını, bu toplantıyı yakın zamanda organize etmek istediklerini bildirdi.

İletişim Teknolojileri şirketlerinde lider Türk Telekom

Toplantıda verilen bilgiye göre 17. "Türkiye'nin İlk 500 Bilişim Şirketi" sıralamasında yer alan şirketlerin gelirleri bir önceki yıla göre TL bazında yüzde 16,5 büyüdü. 89 yeni şirketin listeye girdiği sıralamada yüzde 100'ün üzerinde büyüme gösteren şirket sayısı 25 oldu.

Etkinlikte bilişim teknolojilerinin toplam 58 kategoride zirveye ulaşan şirketlerinin yanı sıra bir yenilik olarak ciro sıralamasına göre "Bilgi Teknolojileri ve İletişim Teknolojileri sektörlerinin ilk 5 şirketi" ödülleri de sahiplerini buldu.

Bilgi teknolojileri şirketleri arasında liderliği İndeks Bilgisayar alırken, Teknosa ikinci, Penta üçüncü, Hewlett-Packard dördüncü, Multinet ise beşinci oldu.

İletişim Teknolojileri şirketleri sıralamasında zirve Türk Telekom'un olurken, Türk Telekom'u sırasıyla Turkcell, Vodafone, Genpa ve KVK izledi.

Sonuçlara göre, "Son Yılda En Fazla Büyüyen Bilişim Şirketi" Kalepro, "Son 3 Yılda En İyi Performans Gösteren Bilişim Şirketi" ise Datagate olarak belirlendi.

Diğer ödüller şöyle sıralandı:

"Sunucu Kategori Birincisi Penta, Çevre Birimleri Kategori Birincisi Bimeks, Sistem Entegratörü Veri Yedekleme ve Depolama Kategori Birincisi NGN, Ağ Donanımı Kategori Birincisi Netaş, ATM ve POS Sistemleri Kategori Birincisi NCR, OT/VT Donanımı Kategori Birincisi Perkon, Masaüstü Bilgisayar ve OEM Kategori Birincisi Penta, Görüntü ve Ses Sistemleri Kategori Birincisi Teknosa, Tablet ve Taşınabilir Bilgisayar Kategori Birincisi Penta, Telekomünikasyon Alt Yapı Donanımı Kategori Birincisi Huawei, Dağıtıcı Mobil Telefon Kategori Birincisi KVK, Türkiye Merkezli Üretici Alt Kategori Dışı Donanım Kategori Birincisi İnform, Veri Yedekleme ve Depolama Donanımı Kategori Birincisi Penta, Alt Kategori Dışı Donanım Kategori Birincisi Mobimark, Tüketim Malzemeleri Kategori Birincisi Penta, Güvenlik Yazılımı Kategori Birincisi Exclusive Networks, Doküman/Arşiv Yönetim Yazılımı Kategori Birincisi Koda, CRM Yazılımı Kategori Birincisi İdea Teknoloji, ERP Yazılımı Kategori Birincisi SAP, Türkiye Merkezli Üretici ERP Yazılımı Kategori Birincisi Mikro Yazılım, Mobil Uygulamalar Kategori Birincisi Arvento, Sistem Entegratörü İş Uygulamaları Kategori Birincisi Ekin Teknoloji, İş Uygulamaları Kategori Birincisi Multinet, Sanallaştırma Kategori Birincisi Data Market, Sektörel Yazılım Kategori Birincisi Havelsan, Türkiye Merkezli Üretici Sektörel Yazılım Kategori Birincisi Softtech, Veri Ambarı/İş Zekası Yazılımı Kategori Birincisi SAP, Danışmanlık Kategori Birincisi STM Savunma Teknolojileri, Eğitim Kategori Birincisi Bilginç IT Academy, Diğer Dış Kaynak Kullanım Hizmeti Kategori Birincisi Atlas Yazılım, Çağrı Merkezi Hizmeti Kategori Birincisi Turkcell Global Bilgi, Kurulum Bakım Destek Hizmetleri Kategori Birincisi Netaş, İnternet Hizmeti Kategori Birincisi Türk Telekom, Alternatif Operatör Hizmeti Kategori Birincisi Turknet, Barındırma Yönetim Bulut Hizmeti Kategori Birincisi KoçSistem, Katma Değerli Mobil ve İnternet Hizmetleri Kategori Birincisi Biotekno, Türkiye Merkezli Üretici Yazılım Alt Kategori Birincisi Softtech, Uluslararası Türkiye Dışı Merkezli Üreticinin Türkiye Temsilcisi Yazılım Alt Kategori Birincisi SAP, Sistem Entegratörü Yazılım Alt Kategori Birincisi Netaş, Türkiye Merkezli Üretici Donanım Alt Kategori Birincisi Karel, Uluslararası Türkiye Dışı Merkezli Üreticinin Türkiye Temsilcisi Donanım Alt Kategori Birincisi Telpa, Sistem Entegratörü Donanım Alt Kategori Birincisi Netaş, Sistem Entegratörü Hizmet Alt Kategori Birincisi KoçSistem, Uluslararası Türkiye Dışı Merkezli Üreticinin Türkiye Temsilcisi Hizmet Alt Kategori Birincisi SAP, Türkiye Merkezli Üretici Ana Kategori Birincisi Karel, Uluslararası Türkiye Dışı Merkezli Üreticinin Türkiye Temsilcisi Ana Kategori Birincisi Huawei, Sistem Entegratörü Ana Kategori Birincisi Netaş, Hizmet Sağlayıcı Ana Kategori Birincisi Multinet, Telekom Şirketi Ana Kategori Birincisi Türk Telekom, Dağıtıcı Ana Kategori Birincisi İndeks Bilgisayar, Bayi Ana Kategori Birincisi Prota, Perakende Zinciri Ana Kategori Birincisi Teknosa, E-Ticaret Şirketi Ana Kategori Birincisi LGC 7/24."

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Arslan Türkiye Afrika Politika Güncel Haberler

title