Haberler

Türkiye'nin Hedefi Barzani'nin Doğalgazı

Güncelleme:

Türkiye'nin gündeminde son bir haftadır üç ayrı konu var: Güneydoğu'da PKK terör örgütüne yönelik 10 bin güvenlik gücüyle yürütülen operasyon; Irak'ta Başika kampına gönderilip, sonradan çekilen ek askerler ve Rusya ile düşen uçak sonrasında hız kesmeden devam eden gerilim.

Sözcü gazetesinden Zeynep Gürcanlı Türkiye'nin Irak gazı için yaptıklarını kaleme alan bir haber hazırladı. İşte o haber

Bu üç birbirinden farklı gibi görünen konunun, aslında tek bir ortak noktası var:

Kuzey Irak'taki doğalgaz rezervleri.

Mesud Barzani yönetimindeki Kuzey Irak'taki Kürt özerk bölgesinin tümü parsellere ayrılmış durumda. Bu parsellerde aralarında BOTAŞ ve bağlı şirketlerin de olduğu uluslararası şirketler hem petrol, hem de doğalgaz arıyorlar.

Amerikan Enerji Enstitüsü'nün raporlarına göre, Kuzey Irak'ta toprak altında 3 trilyon metreküp doğalgaz yatıyor. Şu ana kadar, Kuzey Irak'taki beş parselde (Cemcemal, Miran, Bina Bawi, Kormor, Tophana Kurdamir) toplam 500 milyar metreküp doğalgaz bulunduğu kesinleşti, buralarda üretim de başladı.

Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketiminin yaklaşık 50 milyar metreküp olduğu düşünülürse, sadece Kuzey Irak'taki doğalgazın Türkiye tüketimine verilmesi, 300 yıllık ihtiyacın karşılanması anlamına geliyor.

IRAK GAZI NASIL GETİRİLECEK?

Türkiye, Kuzey Irak'taki Kürt gruplarla 2013'te enerji alanında işbirliğine dair bir "çerçeve anlaşması" imzaladı. Ancak bu anlaşmanın, doğalgaz alışverişi açısından içinin doldurulması gerekiyor. Petrol alımı konusunda alışverişin başlamış olmasına rağmen, doğalgaz konusunda şimdiye kadar bir ilerleme sağlanamadı.

Ta ki, Türkiye Rus uçağını Suriye sınırında düşürene kadar… Rus uçağının düşürülmesinin ardından, Türkiye'nin en büyük doğalgaz tedarikçisi olan Rusya'nın (Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketiminin yarısından fazlası Rusya'dan geliyor, 26,9 milyar metreküp) gazı kesme olasılığına karşılık, Botaş sessiz sedasız hazırlıklara başladı. Kuzey Irak'tan Türkiye'ye uzanacak doğalgaz boru hattı projesi için, ihale hazırlığı başladı. Hattın ayrıntıları belli; hattın 360 kilometresi Irak topraklarında kalacak. "Şırnak hattı" adıyla anılan 640 kilometrelik bölümü ise Türkiye'de olacak. Erbil'den başlayacak olan hat, Yumurtalık'ta son bulacak. Hattın maliyetinin yaklaşık 4 milyar dolar olacağı hesaplanıyor. Hattın Irak topraklarında kalan bölümü için, Kuzey Irak yönetimi çalışmalara başladı bile. Fizibilite çalışmaları yapıldı. Yakında ihaleye çıkılması bekleniyor. Türkiye'de ise BOTAŞ "Şırnak hattı boru ve pompa ihalesi" hazırlıklarına başladı. Boru hattının inşaatının en az 2 yıl sürmesi bekleniyor.

10 BİN KİŞİLİK OPERASYON DA ŞIRNAK'TA

İşte tam bu noktada da, AK Parti hükümetinin talimatıyla Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde tam 10 bin güvenlik görevlisiyle başlatılan operasyon devreye giriyor; PKK terör örgütünün Şırnak'ta güçlü olması, planlanan doğalgaz hattının inşası ve korunması için büyük tehlike anlamına geliyor.

Operasyonun özellikle Şırnak'ta yoğunlaşması, güvenlik güçlerinin Cizre ve Silopi'de sokak sokak operasyon düzenlemelerinin altında yatan en büyük nedenlerden biri de bu. Türkiye, PKK'ya yönelik operasyonlarda bugüne kadar hiç yapmadığını yaptı; ilçe merkezlerine polis ve jandarma dışında, bir de askeri birlikleri ve tankları sokarak, topyekün bir "güvenlik sağlama" harekatına girdi.

BAŞİKA, KUZEY IRAK'TAKİ REZERV VE HATTIN GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ

Kuzey Irak'taki çok zengin doğalgaz yatakları, Türkiye açısından bugün ya da yarının değil, gelecek yüzyılın da projesi. Proje bu denli büyük olunca, sadece Türkiye'nin güvenliği de yeterli değil. İşte burada da tabloya, Başika giriyor.Musul'un hemen dışındaki Başika kampı, Kuzey Irak'taki Kürt bölgesinin sınırında yer alıyor. Başika'da son iki yıldır Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı unsurlar, peşmergeler başta olmak üzere, IŞİD'e karşı savaşan diğer Iraklı silahlı unsurlara eğitim veriyordu. Ancak eğitim için sadece sınırlı sayıda birlik varken, Türkiye ani bir kararla, Başika'ya ek birlikler ve tanklar göndermeye karar verdi.

Türkiye'nin ek birliklerinin Başika'ya gittiği tarih de tesadüf değil; ek birlikler 5 Aralık'ta sevk edildi; Rus uçağının düşürülüp, Türk-Rus krizinin başlamasından sadece 10 gün sonra. Ek birlik göndermenin amacı, Başika'yı adeta bir "sınır dışında Türk askeri üssü" haline getirip, Türkiye'nin ve Kuzey Irak'taki enerji hattının güvenliğini sağlama almaktı. Ancak operasyon alelacele yapılıp, işin içine Ruslar, ardından da Amerikalılar girince, gönderilen ek askerler geri çekilmek zorunda kaldı.

BARZANİ'NİN PKK'YA SERT ÇIKMASI DA TESADÜF DEĞİL

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, bir de yıllardır olmayan oldu: PKK ile Mesud Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi adeta birbirine girdi. PKK'nın şehir örgütlenmesi KCK, Barzani yönetimini Türkiye'ye destek vermekle suçlayınca, Barzani'nin KDP'sinden çok sert bir açıklama geldi.

Barzani, yıllarca koruyup kolladığı PKK'yı "Kürtlerin hayatını karıştırmakla" suçladı. KDP açıklamasında, "Kürtlerin hayatını karıştırmak sizin mesleğiniz olmuş" denildi. Tüm bu gelişmelerin içine, ayrıca Mesud Barzani'nin Türkiye'ye yaptığı ziyareti, AK Parti hükümetinin Barzani'yi Başbakanlık'ta "Kürdistan bayrağı" çekerek karşılamasını da eklemek gerek.

BARZANİ TEK MÜTTEFİK

Tüm bu gelişmeler ışığında gelinen son nokta şu: Rusya'ya doğalgaz bağımlılığını bitirmek isteyen Türkiye, gözünü Kuzey Irak gaz rezervlerine çevirdi.

Türkiye'nin sınırlarını güvence altına almak için sınır ötesinde önlem almaya çalışmak doğru ama bunu "yaptım/oldu" tavrıyla, hiçbir dengeyi dikkate almadan gerçekleştirmeye çalışmak, sonunda da gönderdiğin askeri geri çekmek zorunda kaldı. Dünyanın iki süper gücü ile kriz yaşama aşamasına geldi.

Artık Irak'ta ABD, Suriye'de ise Rusya ile karşı karşıyayız. Tüm bu sorunlarla uğraşırken tek bir müttefikimiz var; Barzani. (Kaynak:Sözcü)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Rusya Federasyonu Türkiye Irak Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (81)

ali:

talabanı olsa size kürt kedisi bile vermezdi ama barzani kürt katliamı yapanlara veriyor. buda tek kürt ordusunun pkk olduğunu gösteriyor.

23
35
yanıtYanıtla
gökhan:

iktidar chp olsa talabani türkiyeye neyi varsa verirdi. küfür tek millettir.

yanıt6
yanıt4
angaralı06:

bu bir hain ve sempatizandır. ilgililere duyurulur. .

yanıt4
yanıt4
CİZRE73:

ULAN SEN DAHA LİDERLERİNİN NERELİ OLDUGUNU KİM OLDUGUNU BİLMİYORSUN. CEMİL BAYIK PALULU ALEVİ, DURAN KALKAN ADANLI ALEVİ, BESE HOZAT TUNCELİ ALEVİ, MUSTAFA KARASU MARAŞLI ALEVİ, RIZA KAYSERİ ALEVİ , ALİ HAYDAR SİVASLI ALEVİ, FİGEN ADANALI ALEVİ tamamı türk solundan olan insanlar ve aleviler tarafından kullanılan bir halk suriye ve irancı bir pkk git biraz araştır aklını kullan VE BEN ŞU AN CİZREDE BOMBA SESİYLE SANA YAZIYORUM.

yanıt12
yanıt1
Adem:

PKK nın kürt ordusu olmadığı kesin. Ama kimin ordusu olduğunu bilemem. Çünkü sahibi o kadar çokki.

yanıt7
yanıt2
4:

OLSUN PKK İSTEMEZSE BUNLAR NANAYI ALIR. HER GÜN BORU HATTINI UCURUR. ONUN İCŞN AKILLI OLUN

yanıt0
yanıt0
Gewer:

Siz Barzani nin doğalgazını değil ancak ossruk gazını alırsınız, gaza el koyacakken, elinizdeki domatesi alırlar ona göre. .

29
25
yanıtYanıtla
antipkk:

TSK Pesmergeyi egitir Barzani bize Gaz satar Türkler orada Insatlar yapar pis PKKli Teröristlerde Mal mal bakip kalir! TÜRK KÜRT KARDESDIR!

36
16
yanıtYanıtla
iste akpnin yüzü:

baskalarinin malinda gözü olan bir akp hükümeti birde müslümanim diye gecinirsiniz avanaklar

5
41
yanıtYanıtla
veli:

hayrınamı verecek barzani rusya ve iranın tekelinden kurtulma çabası avanak biraz araştır öyle yaz

yanıt11
yanıt1
Tüm 81 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title