Haberler

Türkiye'nin Füze İhalesi Çin'e Kaldı! NATO'yla Kriz Kapıda

Güncelleme:

Çin'den alınması planlanan hava savunma füzeleri, NATO'ya entegre edilmeyecek. Bu durumda 3.4 milyar dolarlık Çin sistemi NATO savunma şemsiyesinin dışında kalacak.

Türkiye'nin, silah sanayinin millileştirilmesine dönük çalışmada yerli oranı en yüksek ve maliyeti en uygun teklifi 3.4 milyar dolarla Çinli CPMIEC vermişti. Bakan Yılmaz, Türkiye'nin Çin ile sözleşme masasına oturduğu uzun menzilli hava savunma füzelerinin NATO sistemine "entegre edilmeyeceğini" açıkladı. Çin füzeleri milli sistemlere uyumu sağlanarak kullanılacak. Karar sonrası NATO'yla kriz kapıda.

CHP'Lİ VEKİL SORDU

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın yazılı soru önergesini yanıtlayan Bakan Yılmaz, Hava Savunma Füze Sistemine ilişkin proje ile ilgili olarak, aday ülkelerle teknoloji transferi tabanlı görüşmelere devam edilmesi Savunma Sanayi İcra Komitesi tarafından talimat verilmesi nedeniyle görüşme takviminin uzadığını belirtti.

SÜRE DOLDU, YENİ TEKLİF YOK

Söz konusu sistemin, Türkiye'nin savunması için milli sistemlere entegre edileceğini ve NATO'ya entegre edilmeden kullanılacağını kaydeden Yılmaz, cevap yazısında, "UMBHFSS Projesi kapsamında sistemin TSK üst komuta kontrol kademeleri ile bağlantısına ve entegrasyonuna yönelik iş paketi milli olarak yetkilendirilmiş firma tarafından yurt içinde yapılacaktır. Proje dış finansman kredisi ile finanse edilecektir. Proje kapsamında teklif değerlendirme süreci tamamlanmış olup, yeni bir resmi teklif alınmamıştır" ifadelerine yer verdi.

ROTA İYİCE ÇİN'E DÖNDÜ

Batının her türlü engelleme girişimine rağmen uzun menzilli hava savunma füzesi ihalesinde 3.4 milyar dolarla en uygun teklifi Çinli CPMIEC vermişti. Bakan Yılmaz'ın açıklamasında yer alan 'Yeni teklif gelmedi' ifadelerini de değerlendiren uzmanlar, Türkiye'nin bu sistemle ilgili temel talebinin teknoloji paylaşımı olduğunu kaydettiler.

NATO RADARLARINDAN BİLGİ ALAMAYACAĞI İÇİN YETERSİZ KALABİLİR

ABD ve NATO yönetiminden sert tepki alan Çin füzesi kararında kırılma noktası NATO'ya uyum sorunuydu. Savunma uzmanlarına göre, entegrasyondan vazgeçilmesi bu siyasi krizi geçmişte bırakabilir ama yeni kararla birlikte 3. 4 milyar dolarlık Çin füzeleri, NATO savunma radarlarından bilgi alamayacağı için füze savunmasında yetersiz kalabilir.

5 DEFA UZATILAN İHALE

Milyar dolarlık ihale için Çin'de faaliyet gösteren CPMIEC firması ile 26 Eylül 2013'de 3.4 milyar dolar bedelle sözleşme görüşmelerine başlama kararı alınmıştı. Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde alınan karardan bu yana Çinli firma ile yapılan görüşmelerde sözleşmenin imzalanma süreci 5 defa uzatıldı.

AYNI ANDA 100 HEDEFİ TAKİP EDİYOR

ABD'li Raytheon ve Lockheed Martin PAC-3, Avrupa (Fransa-İtalya) Eurosam SAMP/T, Rusya S-400, Çin ise FD-2000 füzeleri ile yarışa girmişti. Fiyat-performans ve yerli sanayiye teknoloji transferinde en cazip teklifi Çinli CPMIEC firması vermişti. Çinli CPMIEC firmasının 3.4 miyar dolarlık teklifinin uzun süredir gündemde olduğu biliniyordu. Ortak üretimin tamamlanmasından sonra kat edilecek her aşama milli kıtalararası füze üretiminde kilometre taşı olacak

HANGİ MODELİ ALIRIZ?

Türkiye'nin alacağı FD-2000 füzeleri, Çin Ordusu'nun uzun menzilli hava savunma füzesi HQ-9'un ihraç modeli. Füzelerin etkili menzilleri 125 kilometreye kadar çıkıyor. Sistemin en önemli parçası, "arama, tespit ve takip radarı. Radar aynı anda 100 hedefi takip ediyor. Çin menşeili CPMIEC'in ürettiği füze sistemi 2'li ve 6'lı bataryalar halinde konuşlandırılabiliyor. (Kaynak: Yeni Şafak)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Cevdet Yılmaz Türkiye İzmir Ekonomi Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu?
500

Yorumlar (75)

BİRİSİmobilWeb@haberler.com:

Çıkın çıkın natodan da çıkarın ülkeyi. Zaten yunanın israilin rusun sırpın ermeninin dört gözle beklediğişeyi yapın. Tek yapamadığınız bu işi de yapın . Tepelesinler ülkeyi.

4
24
yanıtYanıtla
DÜŞÜNÜR:

ALLAH TÜRKİYEMİZİ DÜŞMANLARDAN KORUSUN.

24
0
yanıtYanıtla
mehmet:

israil veya yunanistan la savaşa girsek füzelerimiz dost diye ateş açmayacak onlar bizi vuracak. türkiye doğru yolda durmak yok

22
1
yanıtYanıtla
abc:

nato ve abd bu işten memnun değilse doğru yoldayız demektir.

21
1
yanıtYanıtla
askermobilWeb@haberler.com:

Eger natodan çikarilirsak bizi savuncak hic bi ülke kalmaz dost ülke de kalmadi zaten

3
18
yanıtYanıtla
tedasmobilWeb@haberler.com:

NATO aut.

18
1
yanıtYanıtla
sacmalık:

ya arkadas amerikadan aldıgımız f16 lar basımıza yeterince bela olmadımı bunlar silah satsalar bile içine yine kendi sistemlerini koyarlar artık su geri kafadan kurtulunmalı ve türkiye bu paraları dısarı akıtacagına kendi içinde teknoloyi ve argeye ayırmalıdır türkiyede genç bir nufus yetisio ama hala dısarından teknoloji alıyorum ne sacma zihniyettir bu

3
14
yanıtYanıtla
En GüzeliMobil-IOS:

NATO ile ne krizi bizi takmayan ülke yerine koymayan bir birlik ile kriz yaşasak ne güçlü Ülkelere serbest bize yasak var mı böyle saçmalık ne güzel olmuş yapılsın arkadaş.

14
3
yanıtYanıtla
ABD sözcüsü Mobil-IOS:

Türkiye'yi destekliyoruz

2
15
yanıtYanıtla
tgbmobilWeb@haberler.com:

Nato, ABD yada AB bize ne verdi şimdiye kadar Çin ve Rusya ile yeni bir güçlü koalisyon kurmamiz gerek. Yeter artik batı ile olan sahte dostluklarimiz.

16
1
yanıtYanıtla
Tüm 75 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title