Haberler

Türkiye'nin Et Ambarında Bayram Yoğunluğu

Büyükbaş hayvan varlığı ve kırmızı et üretimi bakımından Türkiye'de ikinci sırada yer alan Erzurum'dan hem batı ile Karadeniz'deki illere hayvan sevkiyatı yapılıyor hem de bölgenin kurbanlık ihtiyacı karşılanmaya çalışılıyor Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Akar: "Ülkemizin kırmızı et ambarı.

AYŞE YILDIZ - Büyükbaş hayvan varlığı ve kırmızı et üretimi açısından Türkiye'de ikinci sırada yer alan Erzurum'da, Kurban Bayramı dolayısıyla yoğunluk yaşanıyor. Batı illeri ile Karadeniz Bölgesi'ne günde 100 kamyon kurbanlık sevkiyatı gerçekleştiriliyor.

Merkez ve ilçelerde yaz dönemi boyunca bitki florası zengin olan meralarda otlatılan ve sonra ahırlarda besiye alına kurbanlıklar, kamyonlarla götürülerek, Türkiye'nin farklı illerinde satışa sunuluyor.

Ülkenin et ambarı konumundaki Erzurum'da bölgenin de kurbanlık ihtiyacını karşılamak için yer yer 2 bin 400 rakımda beslenen küçük ve büyükbaş kurbanlıklar, pazarlarda görücüye çıktı.

Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurum'da halk arasında Afrika hastalığı olarak bilinen nodüler ekzanteminin görüldüğünü dile getirerek, Kurban Bayramı yaklaşmadan önce çok yoğun bir çalışma içerisine girdiklerini söyledi.

Aşılama yaptıklarını ifade eden Akar, gerek hayvan satış yerlerinde gerek işletmelerde yoğun dezenfekte çalışması yaparak, çiftçiler arasında bir farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını vurguladı.

Hayvan satış yerlerini de on günlüğüne kapattıklarını anlatan Akar, insanların konuya duyarlılığını artırmak için yaptıkları çalışmaların olumlu yansımalarının olduğunu ifade etti.

"250 binin üzerinde bir aşılama yaptık"

Yaptıkları çalışmaların çok faydalı olduğunu ifade eden Akar, şunları kaydetti:

"250 binin üzerinde bir aşılama yaptık. Hayvan varlığımızın üçte birinden fazlasını aşıladık. Hastalığın yoğun olduğu bölgelerde yüzde 100 olmak üzere aşılama yaptık ve bunun da olumlu sonuçlarını gördük. Gerek hayvan sevk merkezlerinde gerekse eleman açısından altyapılarımızı oluşturduk. Bugüne kadar kurban döneminde yapılan sevklerde il müdürlüğümüze gelen olumsuz bir durum yok. Öncesinden yaptığımız çalışmalarla bunu sağlamaya çalıştık. Kurban Bayramı süresince de her ilçemizde birer ekip görevlendirerek, kurban yerlerinin denetimini yaptık."

Akar, Erzurum'un büyükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye'nin deposu durumunda olduğuna dikkati çekerek, "Hem kırmızı et üretiminde hem de büyükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye'de ikinci sıradayız. Ülkemizin kırmızı et ambarı konumundayız. Hayvan varlığımız 670 bin 700 büyükbaş, küçükbaş olarak 800 bin civarında. Yaz döneminde 1 milyonu aşıyor. Büyükbaş hayvan açısından önemli potansiyele sahip olduğumuz için Kurban Bayramı döneminde de yoğun bir sezon geçiriyoruz" diye konuştu.

İlde kurban dolayısıyla yoğunluk yaşadıklarının altını çizen Akar, kent merkezi ve ilçelerden günlük 100 kamyon civarında hayvan sevkiyatı gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Akar, "Kurban süresince büyükbaş olarak 70 bin civarında hayvan sevkiyatımız oldu. 40 bin civarında da küçükbaş hayvan sevkiyatının olmasını bekliyoruz. Vatandaşlarımız, kurban alırken hayvanların dış görünüşüne bakmalı. Mevzuata uygun bir şekilde kimliklendirilmiş mi kontrol etmeli" dedi. - Erzurum

Kaynak: AA / Güncel

Kurban Bayramı Osman Akar Erzurum Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title