Haberler

Türkiye'nin En Ünlü Üniversitesine Budist Tapınağı İstediler

Güncelleme:

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, kampusta merkezi bir yere cami yapılacağını açıkladı. Karaca'nın "Sadece cami değil, isterlerse sinagog da açarız" sözleri üzerine öğrenciler, Budist tapınağı yapılması isteğiyle change.org'da bir kampanya başlattı. Kampanyaya dört günde 6 bini aşkın imza atılırken cami isteyenlere destek verenlerin sayısı, 9 ayda 1500'e ulaşmadı.

REKTÖRDEN YANKI UYANDIRAN SÖZLER

İTÜ'deki cami-tapınak tartışmasının geçmişi Karaca'nın göreve geldiği 2012 yılına kadar uzanıyor. Üniversitenin haber portalı itü24'te yer alan habere göre o dönem rektör bu iddiayı yalanladı. İddia, Akit gazetesinin 20 Haziran 2014'te "20 bin İTÜ'lü cami istiyor" başlıklı haberiyle bir kez daha gündeme geldi. Rektör Karaca, itü24'ten Gökçe Sezgin, Özlem Kahvecioğlu ile yaptığı söyleşide bu tartışmalara son noktayı koldu.

YETERKİ TALEP GELSİN DEMİŞTİ

Karaca, "Stratejik planın içinde kampusa cami yapılması gibi bir plan var mı?" sorusuna, "Var tabii. Her türlü plan var. Sadece cami de değil; isterlerse sinagog da açarız. Yeter ki talep gelsin. İTÜ'ye yakışır, ne çok klasik ne de çok modern bir cami olacak. Tam bir zaman söyleyemem ama tüm konuştuklarımız ilk rektörlük dönemim bitmeden öncesi için geçerli şeyler... İTÜ'ye yakışması için merkezi bir yerde güzel bir sembol de olması lazım" yanıtını verdi.

TAPINAKÇILAR ÇOĞUNLUKTA

İTÜ öğrencisi Zeynep Özkatip beş gün önce, "Rektörümüz, istek olursa her şeyi yapacağını beyan etmiş. Biz de Budist tapınağı istiyoruz" diyerek bir kampanya başlattı. Kampanyaya destek giderek artıyor. Kampustaki yurt, laboratuvar, yemek sorunlarının çözümü yerine cami yapılmasına tepki gösteren öğrencilerin tepkileri şöyle:

"EN YAKIN TAPINAK 2000 KM ÖTEDE"

"Dini ihtiyaçlarımı yerine getiremiyorum en yakın Budist tapınağı 2000 km ötede kalıyor. Öğle tatillerinde gidip gelemiyorum. Konfüçyanizm, Taoizm ve Budizmle birkaç yıldır ilgileniyorum. Dini vecibelerimi yerine getirebileceğim bir alan olsa çok iyi olurdu. Tipitaka ve Mahayana Sutraları'nı okuyabileceğim huzurlu bir alan istiyorum. Budistlerin ibadet hakkının devlet güvencesi altına alınmadığı günümüzde üniversitenin yenilikçi ve laik bir adım atarak Budistlere özgürlük sunmasını istiyorum."

İHTİYAÇ DEĞİL SEMBOL

İTÜ Kolektif'ten yapılan açıklamada da cami yapılmasını isteyenlerin bir yıldır alamadığı desteği, tapınak isteyenlerin birkaç günde sağladığına dikkat çekildi. Kolektif'in açıklaması şöyle:

CAMİİ TARTIŞMASI

"Her kampusta ve hemen hemen her fakültede mescit varken acaba böyle bir cami ihtiyaçtan mı? Bu sorunun cevabını Karaca kendisi veriyor: Hayır ihtiyaç değil sembol. İTÜ'nün her kampusunda çalışma atölyesi veya laboratuvar yetersizliği var. Kapasite az bahanesinin arkasına sığınılarak öğrenciler yurttan atılıyor. Yemekhanede kuyruk alıp başını giderken her geçen gün para hırsıyla porsiyonlar küçültülüyor, yemekten böcek çıkıyor. Sosyal ve bilimsel faaliyetler engelleniyor. Ne teknokent ne cami. Öncelikli olan yurt olanaklarının artırılması, kâr amacı gütmeyen öğrenci kantini açılması, laboratuvarların deney araç gereçlerinin eksiksiz temin edilmesidir." (Kaynak:Cumhuriyet-itü24)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Mehmet Karaca Türkiye Gökçe Emlak Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (15)

agitmobilWeb@haberler.com:

Sırf azgın azınlığın alevilik altına sığınan ateistler soytarılığı ,cami lafını duydularmı şeytanla arkadaş olurlar.

4
4
yanıtYanıtla
c koyuncuMobil-ANDROID:

lan İTÜ ne çok ateist var

3
5
yanıtYanıtla
YAVUZ SELIM HANMobil-IOS:

RTE NIN TÜRKIYESINE YAKISIR,KADIKÖY RIHTIM CAMISINDE ÜC BES KISIYLE NAMAZ KILINIYOR.

7
1
yanıtYanıtla
5:

ARAŞTIRIN, bütün müslüman ülkelerden daha fazla camiye sahip Türkiye, bu istatistiklerde var, kim Türkiye de cami sorunu var diyorsa YALAN söylüyor, altında başka şeyler arıyor.

4
4
yanıtYanıtla
gocebeMobil-ANDROID:

gecen gun kiliseye gittim bir kisi vardi camiye gittim iki kisi sinagog da tika basa doluydu.bence once is sonra din.din olmadan yasayabilirsin.ama isin olmazsa yasayamazsin.

3
4
yanıtYanıtla
Eren:

Yahudi sevgisi yobazlarda hep var

3
3
yanıtYanıtla
Nura islammobilWeb@haberler.com:

ataturk gencligi ve mhp isi bu

0
6
yanıtYanıtla
herkez ibadetinde ozgur:

yapin kardesim kim neye inanacaksa yapin caminizi kilisenizi budustlerin tapinagni . herkezin inanci kendine, inanmayanlarinkide kendine

3
2
yanıtYanıtla
NBCmobilWeb@haberler.com:

BÜTÜN ÖĞRENCİLER İCERİDEYKEN YAKİCAN OKULU.....

2
2
yanıtYanıtla
Bir Garip deliMobil-IOS:

Oda olur be

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title