Haberler

Türkiye'nin En Kapsamlı Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı

Güncelleme:

Türkiye'nin en kapsamlı uluslararası çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul dünyanın dört bir yanından uluslararası galeri, koleksiyoner ve sanatseveri Istanbul'da 7. kez bir araya getiriyor. 22-25 Kasım 2012 tarihleri arasında Istanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ile Istanbul Kongre Merkezi'nde 16.000 m2'lik alanda gerçekleşiyor.

600 sanatçıya ait 3.000 sanat eserinin sergileneceği fuar öncesinde Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, Contemporary Istanbul Genel Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman ve Akbank Private Banking'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı'nın katılımı ile The Sofa Hotel All Arts'ta düzenlenen basın toplantısında sanatseverleri bu yıl bekleyen yenilikler anlatıldı.

Ana sponsorluğunu Akbank Private Banking, ortak sponsorluğunu Zorlu Center ve Yıldız Holding'in üstlendiği Contemporary Istanbul'a 55'i yurtdışı, 45'i yurt içi olmak üzere 100 çağdaş sanat galerisi ve 600 sanatçı katılıyor, 2012 senesinde fuarı 70.000 ziyaretçinin gezmesi bekleniyor. Dünyanın en önemli galerileri arasında sayılan Marlborough Gallery, Andipa Gallery, Opera Gallery, Haunch of Venison, MaM-Mario Mauroner Contemporary Art, Galerie Michael Schultz gibi uluslararası galeriler ve Türkiye'den en önemli galeriler Contemporary Istanbul'da sanatseverlerle buluşuyor.

Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli toplantıda yaptığı konuşmada; "2006 yılından itibaren çağdaş sanatın yaygınlaşmasını, benimsenmesini ve Türk çağdaş sanatının yanında çevre ülkelere de ev sahipliği yaparak İstanbul'un merkez haline gelmesini amaçladık. Hem yurtiçinden hem de yurtdışından her yıl giderek artan ilgi gösteriyor ki hedeflediğimiz noktaya emin adımlarla ilerlemekteyiz. Dünya sanat piyasasına yön veren birinci halkadaki 5 bin kişiyi İstanbul'a çekmek en önemli hedefimiz." dedi.

Contemporary Istanbul Genel Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman; "İstanbul'un dünya haritasında kazandığı yeni önem çağdaş sanat alanında yeni açılımları zorunlu kılıyor. Dünyayla gitgide daha fazla bütünleşen bir Türkiye sanatta da dünyayla eklemlenmek zorundadır. Kalkınmakta, büyümekte olan ülkelerin tam da o dönemlerinde sanata yaptıkları yatırımların orta vadede ne kadar büyük getiri sağladığı dünyadaki diğer örneklere bakılarak anlaşılabilir. Türkiye sanat alanında take off noktasındadır. CI için gösterilen büyük teveccüh bunun kanıtıdır. Türkiye, çevresine barış ve demokrasi sunarken ve bu alanlarda öncülük ederken şimdi sanat alanında da aynı işlevi yüklenmektedir. Hem batılı galerilerin katkısı bu yıl önemlidir hem de doğu Avrupa ve

balkan ülkelerinden gelen galeriler, Hollanda galerileri yeni bir açılımın eşiğinde bulunduğumuzu bize açıkça duyurmaktadır. Kendi kendimizle yarışmaktan memnunuz…" şeklinde görüş bildirdi.

Akbank Private Banking'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı "Akbank Private Banking'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı ise; "Akbank Private Banking olarak, Türkiye'de çağdaş sanatın, dünyanın başlıca uluslararası sanat merkezleri arasında yerini alabilmesi amacıyla sanatseverlere sunduklarımız artarak devam ediyor. Bu sene de Contemporary İstanbul kapsamında galerilere bağladığımız POS cihazlarımız sayesinde müşterilerimize, kredi kartları ile taksitle sanat eseri alma fırsatı sunuyoruz. Böylece müşterilerimizin leasing ve ihtiyaç kredileri ile sanat eseri alımını kolaylaştırıyor, sanat eseri sigortasıyla da alınan sanat eserlerinin gerçek değerinden sigortalanmasını sağlıyoruz. Ayrıca, müşterilerimizi fuar süresinde VIP Lounge'umuzda ağırlıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.

Contemporary Istanbul 7. yılında daha da zengin

Dünyanın en önemli fotoğraf sanatçılarından Andreas Gursky; Time dergisinin 2012'nin en önemli 25 keşfi arasında 1 numarada gösterdiği Berndraut Smilde; geçtiğimiz senelerde de fuarda yer alan Jan Fabre, Tony Cragg; Marlborough Gallery tarafından temsil edilen Magdelana Abakanowicz, Fernando Botero; Opera Gallery sanatçılarından Anish Kapoor, Keith Haring; Andipa sanatçılarından Damien Hirst, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Banksy fuarda bu sene yer alacak sanatçılar arasında.

Tekrar izlenmesi gerekenler ve ilkler bir arada

Son 2 yıldır Ermeni sanatçıların yer aldığı "Ermenistan'dan Sanat" bölümünde bu yıl Armen Gevorgian, Ruben Grigorian, Arthur Hovannissian, David Kareyan, Emil Kazaz ve Daron Mouradian'ın eserlerine yer veriliyor.

Uzakdoğu'nun en önemli merkezlerinden Kore'den çağdaş sanat eserlerinin sanatseverlerle buluşacağı "Kore'den Çağdaş Sanat" fuarın bu seneki yenilikleri arasında yer alıyor.

Türkiye bu sene de çağdaş sanatın merkezi

2012 senesinde"New Horizons - Yeni Ufuklar" bölümünde Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinden galerilere, sanatçılara, küratörlere, sanat eleştirmenlerine ve koleksiyonerlere yer veriyor. Yeni Ufuklar bölümünde yer alacak galeriler; 0gms, Anka Poteraşu, Galerija Vartai, Galerie Vernon, Modern Art Gallery, Molnar Ani Galeria, Sariev Contemporary, Tsekh Gallery, Zorzini Gallery – Contemporary Art

Hollanda - Türkiye diplomatik ilişkilerinin 400. Yılı kutlamaları kapsamında, Mondriaan Fund ve Hollanda Konsolosluğu'nun desteğiyle Hollandalı galeriler fuar sırasında Hollanda'dan çağdaş sanatı temsil ediyorlar. AKINCI, Amstel Gallery, Expeditie/Zsa-Zsa Eyck, Galerie Gabriel Rolt, Galerie Ron Mandos, Grimm, Maurits van de Laar, West galeriler "Hollanda'dan Çağdaş Sanat" bölümünde izlenebilecek galeriler.

Fuar boyunca çağdaş sanatın bugünü ve yarını tartışılıyor

CI Dialogues Konferans Serisi'nde Türkiye'den ve uluslararası çevreden koleksiyonerler, sanatçılar, sanat kurumu yöneticileri, sanat eleştirmenleri panel ve konuşmalara katılacaklar; CI Dialogues konferans programı kapsamında bir gün "Art as a Collaborative Space" teması altında Hollanda'dan ve Türkiye'den konuşmacılara ayrılıyor. Aynı zamanda Orta ve Doğu Avrupa'dan sanat profesyonelleri de konuşmacı olarak konuk ediliyor. CI Dialogues'un ilk günü 22 Kasım'da Bloomberg'den canlı yayınlanacak "Kurumlar, Ekonomi ve Sanat" başlıklı; dünyanın en saygın müzayede evlerinden Phillips De Pury eş kurucusu Simon De Pury, Marlborough Gallery'nin ortak kurucusu Pierre Levai, Akbank Private Banking'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı ve Contemporary Istanbul Genel Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman'ın tartışacağı oturumun sunuculuğunu Özlem Dalga üstlenecek.

Sponsorlarla zenginleşen sanat

Akbank Private Banking, 6.kez ana sponsorluğunu üstlendiği Contemporary Istanbul'a katılacak VIP misafirlere özel hazırlanan lounge alanında fotoğraf sanatçısı Murat Germen'in İstanbul'a ait fotoğraflarını sergileyecek. Aynı zamanda AkSigorta kanalı ile sanat eserlerinin sigortalanmasına yönelik çalışmaların tamamlanmasıyla, fuar boyunca alınan eserleri sigortalamaya başlayacak.

2. kez destek sponsoru olan Zorlu Center; 2013 yılında açılarak yeni bir sanat platformu oluşturacak olan Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi olarak Zorlu Center Yayınları'nın ikincisi "Obje'ct" kitabının lansmanını yapacak. Dünyaca ünlü sanatçı Yane Çalovski'nin işlerine odaklanan kitabın editörü Başak Şenova ve Yane Çalovski, CI Dialogues kapsamında 24 Kasım Cumartesi günü saat 18:15-19:00 arasında sanatseverlerle buluşacak. Aynı zamanda Zorlu Center Yayınlarının üçüncüsü olarak uluslararası lansmanı 2013 yılında yapılacak; "Making of: Architectural Objects" projesinde yer alan ve fotoğrafları Cemal Emden tarafından çekilen 10 mimari yapının özgün parçalarının üretim ve uygulanış biçimleri fotoğraf seçkisi Zorlu Center Lounge sergi alanında görülebilecek.

2012 yılında ilk kez Contemporary Istanbul'un ortak sponsoru olan Yıldız Holding; Contemporary Istanbul'da açılacak Ülker Çocuk Sanat Atölyesi, çocukları çağdaş sanatla tanıştıracak ve çocuklara dört gün boyunca kendilerini özgürce ifade edebilecekleri bir sanat ortamı sağlayacak.

ICE Magazine fuar özel sayısı ile raflarda

Contemporary Istanbul tarafından 3 ayda bir yayınlanan ICE, fuar özel dosyasıyla hem basılı sayı hem de dijital versiyonu ile iPad/iPhone dergisi olarak takip edilebiliyor.

Gelişmeleri her an takip edebilirsiniz

Contemporary Istanbul'daki tüm yenilikler iPhone ve iPad uygulamasından takip edilebiliyor; galeri listesi, sanatçı bilgileri, eser görselleri, CI Dialogues konferans programına ulaşılabiliyor.

İstanbul'un Yeni Sanat Haftası: Art Istanbul

Contemporary Istanbul'a eş zamanlı olarak düzenlenecek Art Istanbul sanat haftası 19- 25 Kasım 2012 tarihlerinde sanatseverlere zengin bir etkinlik ve sergi seçkisi sunacak. Art Istanbul haftası birçok kültürel aktivite, sanat etkinliği, çağdaş sanat sergileri, yeni kültürel sunular, tartışmalar ve eğitim programlarına erişim sağlayacak. Art Istanbul sanat haftası son yıllarda dünya çağdaş sanat çevrelerince çekim merkezi olan Istanbul'a gelen sanatsever sayısını arttırmayı ve Türkiye'den doğan çağdaş sanatı daha geniş coğrafyada duyurmayı amaçlıyor. Art Istanbul detaylı programı 150.000 adet basılan Art Istanbul haritası ve www.artistanbul.org'dan takip edilebilir.

Rakamlarla Contemporary Istanbul

Beklenen ziyaretçi sayısı 70.000

Sanatçı sayısı 600

Eser sayısı 3.000

Sergilenen eserlerin toplam değeri 120.000.000 $

Ağırlıklı İngiltere, Hollanda ve İspanya'dan olmak üzere CI VIP kart sahibi yabancı koleksiyoner sayısı 900,

CI VIP kart sahibi yerli koleksiyoner sayısı 1.600

Beklenen yabancı basın sayısı; 64'ü Contemporary Istanbul tarafından davet edilen toplam 180

Fuarı izlemesi beklenen yerel basın mensubu sayısı 400

37 kişilik CI yönetim ekibi, 146 kişilik kurulum ekibi, 183 kişilik lojistik ekibi, 191 kişilik yardımcı ekip olmak üzere fuar süresince görev alan toplam kişi sayısı 557

Yurtdışından nakliyesi yapılan eser sayısı 1.610

Eserlerin taşınması için kullanılan kamyon sayısı 136

Fuar malzemesinin taşıması için kullanılan kamyon sayısı 43

Fuar kurulumu için kullanılan truss 1.400 metre, panel sayısı 2.800 adet

Fuar toplam alanı 16.000 m2

CI tanıtımı için 48 yurtiçi ve 52 yurtdışı olmak üzere önemli yayınlarda verilen toplam ilan sayısı 100

Yurtiçinde kullanılan billboard sayısı 250, üstgeçit sayısı 18

Toplam ulaşım yurtiçi 10 milyon, yurtdışı 5 milyon kişi

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Zorlu Center Hollanda Türkiye Akbank Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title