Haberler

    Türkiye'nin En Büyük Güneş Enerjisi Santrali Konya'da Devreye Girdi

    Tekno Ray Solar firması tarafından 430 bin metrekarelik alana yapılan Konya Kızören Güneş Enerji Santralinin açılışı yapıldı.

    Tekno Ray Solar firması tarafından 430 bin metrekarelik alana yapılan Konya Kızören Güneş Enerji Santralinin açılışı yapıldı. Yingli Solar güneş panellerinin kullanıldığı santral, 22,5 MW kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali özelliğini taşıyor. Santralin, 18,5 MW'lık kısmı devreye alınırken, 4 MW kurulu güç ilavesi olacağı belirtildi. Projede her biri YGE hücreli 250 W gücündeki 75 bin Yignli Solar paneli kullanıldı. Güvenlik ve bakım personeli olarak 400 kişiye istihdam sağlayacağı kaydedildi.

    Arapların petrolü var bizim güneşimiz var

    Açılışta açıklamalarda bulunan Tekno Şirketler Grubu Ceosu Altay Coşkunoğlu, "Güneş, Türkiye'nin milli bir servetidir. Arapların petrolü var bizim güneşimiz var. Yakında göreceksiniz 5 sene kadar süreç içerisinde güneş enerjisi ve buradan sağlanan enerjiyi ve elektrik diğer tüm enerji üretim şekillerinin önüne geçecek. Çok daha verimli bir hale geliyor. Umarız hükümetimiz, bakanlıklarımız bu konunun önemini doğru bir şekilde kavrayıp sektörün önünü açacak adımı atar. Şu an bu içinde bulunduğumuz Kızören sahası bunlardan biri. Bunun gibi bir dolu sahamız var. Burasının 18,5 MW'lık kısmını devreye aldık. 4 MW daha gelecek. Toplam 22,5 MW açık ara garkla Türkiye'nin en büyüğü durumundayız. Büyüklük izafi, çünkü bize göre çok büyük olan şey yurt dışında gerçekten ufacık, tefecik bir konu. Sektörün hızlı bir şekilde büyüyeceğini görebiliyoruz. Şu an faaliyette olan 400 MW'lık tesis var Türkiye'de farklı yerlerde." dedi.

    Güneş santrali için neden Konya'yı tercih ettikleri sorulan Coşkunoğlu, "Sonuç olarak hammaddemiz güneşin ışığı. Santrali güneş ışığının en yoğun olduğu yerlere yapmak en mantıklısı. Türkiye'nin batısında Uşak, Denizli, doğuda Van, düz bir çizgi çizerseniz, bu hattın güneyinde kalan tüm coğrafi bölgelerimiz güneş ışınları açısından Avrupa'nın en iyi bölgeleridir. Konya'da bunlardan bir tanesidir. Tabi bir değer özelliği de düz bir zemin arazide bulunması ve tarıma elverişli olmayan en yoğun arazinin Konya'da olması, Konya'yı en ideal güneş merkezi haline getiriyor" dedi.

    Şirketin İtalyan ortağı Eneray Şirketi'nin CEO'su Michele Scandellari, "Şu anda 12 ülkede faaliyette bulunuyoruz. 3 tanesi Amerika kıtasında, diğerleri Avrupa ve Asya'da. İnşaa etmekte olduğumuz santrallerin toplam kapasitesi 600 megavat mertebesinde. Tekno ray solar ile gurur duyuyorum. Çünkü yurt dışındaki ilk yabancı ortağımız. Türkiye'deki bu ortaklık ile şirketimizin bir dünya şirketi haline gelmesi yolunda önemli adımlar atılmış oldu. İtalya'da 130 yıllık geçmişi olan bir grubun parçasıyız. Uzun vadeli baktığımız için tüm ilişkilerimize Türkiye'de tekno gurup ile çok başarılı bir işbirliğimiz var" dedi.

    Kaynak: enerjienstitusu.com / Sektörel

    Türkiye Konya Sektörel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title