Haberler

Türkiye'nin Deprem Gerçeği

Antalya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Deprem ve İyileştirme Şube Müdürü İnşaat Mühendisi Adil Elkatmış, Jeofizik Yüksek Mühendisi Perihan Akbaş Kayhan ve Jeoloji Mühendisi Derya Karatürk tarafından Antalya’nın Korkuteli ilçesinde ’Deprem ve Afet Bilinci’ konulu seminer verildi.

Antalya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Deprem ve İyileştirme Şube Müdürü İnşaat Mühendisi Adil Elkatmış, Jeofizik Yüksek Mühendisi Perihan Akbaş Kayhan ve Jeoloji Mühendisi Derya Karatürk tarafından Antalya'nın Korkuteli ilçesinde 'Deprem ve Afet Bilinci' konulu seminer verildi.

Korkuteli Öğretmenevi'nde düzenlenen 'Deprem ve Afet Bilinci' konulu seminere Kaymakam Erol Tanrıkulu, İlçe Jandarma Komutanı Mutluay Oskay, İlçe Emniyet Müdürü İrfan Ağlamaz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Kocagöz, şube müdürleri, okul müdürleri, STK temsilcileri ve muhtarlar katıldı. Deprem konusunda bilinç ve farkındalık oluşturmak için düzenlenen seminerde deprem, depremin oluşumu, deprem yapı ilişkisi, deprem riski, Antalya ve Türkiye'nin depremselliği konularında bilgiler aktarıldı.

TÜRKİYE'NİN DEPREM GERÇEĞİ

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Şube Müdürü Adil Elkatmış, Antalya merkez ve ilçelerinde 20 okulda deprem bilinçlendirme eğitimi verdiklerini belirterek, değişik kurum ve kuruluşlardan gelen talepler üzerine de eğitimler düzenlediklerini bildirdi.

Türkiye'nin bir deprem gerçeği olduğuna dikkat çeken Jeofizik Yüksek Mühendisi Perihan Akbaş Kayhan ise, Türkiye'nin aktif bir deprem kuşağı üzerinde yer aldığını hatırlatarak, "Dünya üzerindeki depremlerin yaklaşık yüzde 17'si bu kuşak üzerinde meydana gelmektedir. Ülkemizin üzerinde bulunduğu yer kabuğu fizikselliği, büyük ölçekteki levhaların arasında kalan küçük levha hareketlerine bağlı oluşan bir mekanizmadır. Bu hareketliliğe bağlı olarak oluşan en yıkıcı depremlerin oluşturduğu fay kırıkları Kuzey Anadolu Fayı, Doğu Anadolu Fayı olarak ortaya çıkmıştır. Bunun yanında Ege ve Akdeniz bölgelerinde levha bildirmeleri sonucu oluşan depremlerde mevcuttur" dedi.

AKTİF FAYLAR KAŞ VE FİNİKE İLÇELERİ ARASINDA

Antalya il merkezinin Isparta açısının iç kesiminde yer aldığını, tektonik yapının bileşenleri olan fayların deprem etkinliklerinden etkilenmediğini anlatan Kayhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Antalya çevresinde olan deprem üreten fay kaynakları, Fethiye-Burdur fay zonu, Helenik- Kıbrıs fayının Finike açıklarında uzanan bölümü, Kıbrıs yayının devamı kabul edilen Kırkkavak fayı ve Aksu fayı boyunca uzanan fay zonu, Kemer-Isparta ve Kemer- Korkuteli uzanımlı deprem aktivitelerinin birleşimlerinden oluşan Antalya zonudur. 2011 tarihinde güncellenen Türkiye Diri Fay Haritası'nda ilimiz sınırları içerisindeki deprem üretebilecek aktif faylar, Kaş ve Finike ilçeleri arasında gösterilmiştir."

ANTALYA DEPREM KUŞAĞINDA

Bakanlar Kurulu'nun 18.04.1996 tarih ve 96/8109 kararı ile yürürlüğe giren deprem bölgeleri haritasına göre, Antalya il merkezi, Elmalı, Korkuteli, Serik ve Manavgat ilçeleri ikinci derece, Kemer, Kumluca, Finike, Demre, Kaş ilçeleri birinci derece, İbradı, Akseki ilçelerinin üçüncü derece, Gündoğmuş Alanya ve Gazipaşa ilçeleri dördüncü derece deprem bölgesi içerisinde yer aldığına dikkati çeken Kayhan,"Antalya il sınırları içerisinde ve yakın çevresinde bugüne kadar değerleri ve sonuçları tespit edilebilen en yıkıcı depremler, 1926 Finike (6.8), 1969 Kaş (6.2), 1957 Fethiye (7.2), 1914 Burdur (7.0), son olarak geçtiğimiz günlerde Başpınar Mahallesi'nde 4.7 şiddetindeki depremde Sülekler Mahallesi'nde 73 ev hasar gördü. Unutulmamalıdır ki insanları deprem değil bina öldürür. Deprem riskinden korunabilmenin ya da en az etkilenmenin olmazsa olmaz koşulu, deprem tehlikesi yüksek aktif faydan uzakta ve sağlam zemin üzerinde, deprem yönetmeliğine uygun yapının yapılması ve deprem konusunda toplumsal bilinçlenmedir" diye konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Korkuteli Türkiye Antalya Kayhan Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title