Haberler

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Kılıç, Oş Bölgesini Ziyaret Etti

Güncelleme:

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Kılıç, Türk Kalkınma ve Koordinasyon Ajansının Kırgızistan'ın güneyindeki çalışmalarını yerinde görmek amacıyla Oş bölgesini ziyaret etti.

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, Türk Kalkınma ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) Kırgızistan'ın güneyindeki çalışmalarını yerinde görmek amacıyla Oş bölgesini ziyaret etti.

İlk görüşmesini Oş Bölge Valisi Sooronbay Ceenbekov ile yapan Kılıç, "Oş'u Kaşgar'a ve Türkiye'deki şehirlere benzetiyorum. Aslında, İpek Yolu üzerinde Kaşgar'dan İstanbul'a kadar tüm şehirler birer Türk şehridir. Türkler ve Kırgızlar olarak binlerce yıllık bağlara sahibiz. Aynı kökten geliyoruz. Dinimiz, dilimiz, kültürümüz birdir. Aynı şeylere güleriz aynı şeylere ağlarız ve seviniz. Aradaki mesafeye rağmen bu bağlarımız bizi birbirimize yakın tutuyor" dedi.

Türkiye'nin devletler arası ilişkilere olduğu kadar halklar arasındaki ilişkilere de büyük önem verdiğinin altını çizen Kılıç, Türk Hava Yolları (THY) seferlerinin iki halkın birbirini daha fazla tanımasına katkıda bulunduğunu ve bölgeyi ziyaret edecek Türk vatandaşların sayısını artırmayı amaçladıklarını söyledi.

- Kırgızistan, iç hesaplaşmasını halletti-

Kırgızistan'ın gösterdiği gelişimini takdirle karşıladıklarını ifade eden Kılıç, "Bölgede zengin görünen bir çok ülke, iç sorunlarını halletmiş değil. İç sorunlarını halletmiş Kırgızistan bu açıdan rahat. Zor günleri geride bırakmış, iç hesaplamaları halletmiş ilerleme yoluna devam ediyor" dedi.

Kırgızistan'ın coğrafi önemine dikkat çeken Kılıç, ülkenin dünya ticaretinin tam ortasında bulunduğunu, üretim merkezi Uzakdoğu ile tüketim merkezi Avrupa arasında köprü oluşturduğunu belirtti. Kılıç, Kırgızistan'ın gelişmek için liberal ekonomisi ve coğrafi konumu gibi önemli unsurları kullanarak çok büyük ilerleme kaydedeceğini düşündüğünü dile getirdi.

Türkiye ile Kırgızistan arasındaki işbirliği konulara değinen Kılıç, "Tüm alanlarda işbirliğimiz mevcut. TİKA, iş adamlarımız, eğitmenlerimiz projeleri ile burada. Kırgızistan resmi kurumlarında çalışanlar, Türkiye'de kurslara katılıyor. Türkiye Kırgızistan'a yardım etmeye çalışıyor. Kırgızların da ileride ellerine fırsat geçtiğinde aynı yardımı bizlere göstereceklerinden eminim" dedi.

-"Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesine çok mutlu olduk"-

Fergana vadisindeki bir milyon nüfuslu Oş Bölgesi'nin Valisi Sooronbay Ceenbekov, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesine çok mutlu olduklarını belirtti.

Ceenbekov, "Bizim dayandığımız, inandığımız, gurur duyduğumuz Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığı için çok mutlu olduk. Türkiye'de seçimin olduğu gün biz burada sabaha kadar sonuçları bekledik. Erdoğan'ın kazandığını duyunca çok mutlu olduk ve sevindik" dedi.

Ceenbekov, Türk tarihini çok iyi bildiğini ve Türkiye'de birçok şehrini gezdiğini anımsatarak, "Büyük Türk" halkının, tarihte birçok mücadelenin üstesinden bugüne geldiğini ve kalplerinde Türkiye'nin yattığını ifade etti.

Kırgız ve Türk ilişkilerini mükemmel olarak niteleyen ve Türkiye'nin yardımlarını halka anlatmaya çalıştıklarını söyleyen Ceenbekov, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in iktidarına halkın desteğinin arttığını vurgulayarak, "Kırgızistan ağır günlerini geride bıraktı. Çok zor günleri gördük. Yanlış politika yüzünden halkın iktidara olan inancı sarsılmıştı. İki halk devrimi yaşadık. Bugün iyi ve kötü mücadele sürecindeyiz. Devlet mevkilerine genç ve temiz insanlar geliyor. Halkın desteğini her alanda görüyoruz" diye konuştu.

Kılıç ve beraberindeki heyet, daha sonra Oş Belediye Başkanı Aytmamat Kadırbayev ile görüştü. TİKA'nın bölgedeki projelerinden övgü ile söz eden Kadırbayev, "Biz bir atanın çocuklarıyız. Bir hafta önce Türkiye'deydim. Bir çok Türk şehrini gezdim" dedi.

Türk ve Kırgız belediyeleri arasında işbirliğinin artması gerektiğini ifade eden Kılıç da Türkiye'nin, Kırgızistan'a yardım yapmaya devam edeceğini söyledi. Kılıç, Türk iş adamlarının Oş bölgesinde tarım ürünlerinin yeniden işlenmesi konusundaki fırsatları çok iyi değerlendirmesi gerektiğini sözlerine ekledi. - Bişkek

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Kırgızistan Metin Kılıç Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title