Haberler

Türkiye'nin 5'inci Büyük Teleskopu 'Ata50' Hizmete Girdi

Türkiye'nin 5'inci büyük teleskopu kabul edilen 'ATA50', Atatürk Üniversitesi kampusunde düzenlenen törenle hizmete girdi.

Türkiye'nin 5'inci büyük teleskopu kabul edilen 'ATA50', Atatürk Üniversitesi kampusunde düzenlenen törenle hizmete girdi.

Atatürk Üniversitesi'nde düzenlenen törene Rektör Prof.Dr. Hikmet Koçak, Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muammer Yaylalı ile birlikte öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Rektör Prof.Dr. Hikmet Koçak, Erzurum'un tarihinde İbrahim Hakkı Hazretlerinin uzayı araştırıp gökyüzüne bakarak tespitler yaptığını söyledi. Rektör Prof.Dr. Koçak, şöyle dedi:

"Atatürk Üniversitesi; Türkiye'nin ilklerini başaran bir üniversite. Çalışmalarıyla da çok kez ilk olmuştur. Türkiye'deki üniversitelerde yüksek lisans, doktora yapan öğrencilerimize, gerek öğretim üyelerimize hizmet edecek bir teleskopu açarken, aynı zamanda eğitimin sadece yüksek öğretimden ibaret olmadığını, ilkokuldan itibaren devam eden bir süreç olduğunu hatırlatmak isterim. Bu açtığımız ünite ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere, halkımıza da hizmet edebilecek. Daha iyilerini daha büyüklerini de yapacağız. Teleskopumuz tabii Türkiye'de büyüklerden birisi. Kıymetli ve kaliteli bir cihaz. Tamamen üniversitemizin imkanlarıyla kurulmuş bir ünite olacak. Bundan sonra hem bizler, hem halkımız, hem de öğrencilerimiz buradan uzayı gözleyecek. Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi de devam ediyor. Yerle ilgili Milli Emlak ve Başbakanlığa giden yazımız iki gün önce olumlu olarak geldi ve Palandöken Dağı'nın arkasında 2 bin 400 dönümlük arazinin tahsisi yapılmış oldu. İnşallah bundan sonra altyapı çalışması yapılacak."

Astrofizik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATASAM) Koordinatörü, Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Cahit Yeşilyaprak Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin 51 santimetre çapındaki ilk teleskopunun açılışının yapıldığını belirtti. Yrd.Doç.Dr. Yeşilyaprak, şöyle konuştu:

"Şehirleşme ile birlikte gökyüzünün yıldızlarla dolu parıltısına olan ilgi azalmış gibi görünsede muhteşem görüntüden etkinlenmemek mümkün değil. Astronomlar olarak belki de tek farkımız, burada örneğini göreceğiniz teleskoplarımızı, meraklarımızı gidermemiz için kullanıyor olmamızdır. ATA50; Türkiye'nin 5'inci büyük teleskopu. Bu eser bir başlangıcı temsil ediyor. ATA50 Teleskop Projesi Türkiye'de yine bir ilke imza atmış ve şimdiden bu alanda ilk bilimsel ortaklığı Kayseri Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ile Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile gerçekleştirerek, bilimsel ekipman altyapısını tamamlamıştır."

Öte yandan ATA50'nin açılışını yapan Prof. Dr. Hikmet Koçak daha sonra teleskoptan baktı. Rektör Prof.Dr. Koçak'ın bu sırada "Orada bir Topal mı ne var" espirisi tören alanındakileri güldürdü. - Erzurum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Atatürk Üniversitesi Hikmet Koçak Erzurum Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 24 Nisan dün gece deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title