Haberler

Türkiye Neden Afganistan'da Kalmalı?

Güncelleme:

Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye'nin Afganistan'daki faaliyetleriyle ilgili yazılı bir açıklamada bulundu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) açıklamasında 5 Aralık 2001 tarihli Bonn Anlaşması ve BM Güvenlik Konseyinin 20 Aralık 2001 tarih ve 1386 sayılı Kararı ile NATO bünyesinde UGYAK- ISAF teşkil edilerek 16 Ocak 2002 tarihinde İngiltere'nin liderliğinde göreve başladı. NATO'nun, UGYK- ISAF Harekatı'nı 2014 sonuna kadar sürdürmeyi planladığı belirtildi.

50 ÜLKEDEN 130.018 PERSONEL

UGYK- ISAF; Brunssum/Hollanda'da konuşlu NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı'nın emir ve komutasında görev yapıyor. UGYK'nın sorumluluk sahası başlangıçta sadece Afganistan'ın başkenti Kabil ve çevresi ile sınırlıyken BM Güvenlik Konseyi'nin 18 Ekim 2003 tarihli ve 1510 sayılı Kararı ile tüm Afganistan'ı kapsayacak şekilde genişletildi. Afganistan'ın tamamında UGYK'ya bağlı altı bölge komutanlığı bulunduğu ve UGYK Harekatına 50 ülkeden 130 bin 18 personelin katıldığı açıklandı.

TÜRKİYE'DEN BİN 646 PERSONEL GÖREV YAPIYOR

Türkiye, Meclis'in, 10 Ekim 2001 tarihli 722 sayılı kararına istinaden Afganistan'da yürütülen harekata katkıda bulunmaya başladı. TSK mensupları, Afganistan'da; Afganistan Ulusal Güvenlik Güçlerini eğitmek ve Afganistan halkına güvenlik, istikrar ve gelişme konusunda yardım etmek maksadıyla bulunuyor. Afganistan'da Kabil Bölge Komutanlığı'nda bin 451, Dışişleri Bakanlığı koordinatörlüğünde faaliyet gösteren Bölgesel İmar Ekiplerinin emniyeti için Vardak'ta 76 ve Şibirgan'da 119 olmak üzere toplam bin 646 personel görev yapıyor. Türkiye, bu mevcudu ile UGYK'ya katkı sağlayan 50 ülke içinde 8'inci sırada yer alıyor.

GÖREV SÜRESİ ÜÇÜNCÜ KEZ UZATILDI

Türkiye, Kabil Bölge Komutanlığı'nın sorumluluğunu 1 Kasım 2009'da devraldı. Bugüne kadar görev süresi iki kez uzatıldı. 1 Kasım 2012'ye kadar üçüncü kez üstlenilen bu görevin başarıyla sürdürüldüğü belirtildi. Kabil Bölge Komutanlığı'nın temel görevi; Afganistan hükümetinin otoritesinin Kabil ilinde yaygınlaştırmasını desteklemek maksadıyla Afgan Güvenlik Güçleri ve Koalisyon Kuvvetleri ile yakın işbirliği ve koordinasyon içerisinde güvenliğin tesisine ve Afgan Güvenlik Kuvvetleri'nin, güvenlik sorumluluğunu alabilecek seviyeye ulaştırılmasına yardımcı olmak olduğu belirtildi.

12 BİN 500 AFGAN ASKERİ PERSONELİNE EĞİTİM VERİLDİ

Türkiye'nin, milli kısıtlamaları gereği, birliklere sorumluluk sahası dışında görev verilmediği ve mayın temizleme, terörle mücadele, uyuşturucu ile mücadele faaliyetlerinde görevlendirilmediği açıklandı. TSK'nın Afgan Ulusal Güvenlik Güçleri'nin eğitimine verdiği destek kapsamında Afgan askeri personelinin eğitimine, Türkiye ve Afganistan'da devam ediliyor.

TSK; Türkiye'de eğitim ve öğretim kurumlarında 2 bin 107, İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı'nda (Eğirdir/Isparta) bin 193 olmak üzere toplam 3 bin 300 Afgan askeri personeline eğitim verdi. Sponsorluğu sürdürülen Kabil Askeri Lisesi ile Kara Harp Okulu, Komuta Kurmay Koleji ve sınıf okullarına eğitici/danışman desteği sağlanmasının yanında Kabil Bölge Komutanlığı sorumluluğunda işletilen Gazi Askeri Eğitim Merkezi'nde astsubay temel eğitimine devam ediliyor. Bugüne kadar Afganistan'da 12 bin 500 Afgan askeri personeline eğitim verildiği belirtildi.

TÜRKİYE NEDEN AFGANİSTAN'DA KALMALI?

Muhalefetin sık sık gündeme getirdiği "Afganistan'da ne işimiz var?" sorusuna Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da cevap vermişti.

Türk askerinin Afganistan'da bulunmasının NATO ile bağlantısı olmadığını söyleyen Yılmaz "ne işimiz var" sorusuna bakın nasıl cevap vermişti:

AFGANİSTAN TÜRKİYE'Yİ TANIYAN İLK ÜLKE

"Cumhuriyetimizin kurulduğu dönemde Afganistan Türkiye'yi tanıyan ilk ülke. Ankara'ya ilk büyükelçiliğini açan Afganistan. Atatürk döneminde yapılmış bir sözleşmemiz var. Afganistan zorda olduğunda Türkiye yardım edecek, Türkiye zorda olduğunda Afganistan yardım edecek. Bizim orada olmamızın NATO ile hiç bir bağlantısı ilgisi yoktur. NATO Afganistan'dan çekildikten sonra da Afgan halkı istediği sürece biz Afganistan'a yardıma devam edeceğiz. Ülkelerin menfaatini korumak sadece sınırların içerisinde kalarak yapılmaz. Türkiye'yi güçlü, bu bölgede sağlam tutmak istiyorsak, Türkiye bölgesi ile ilgilenmek zorunda."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Afganistan Türkiye Kabil Tsk Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title