Haberler

Türkiye-Makedonya İş ve Yatırım Forumu

Makedonya Başbakanı Gruevski: "Hem AB'ye hem de NATO'ya girmek için tüm çabaları ortaya koyacağız" "Avrupa'da iş kurmak için maliyeti en düşük ülkeyiz.

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Avrupa Birliği (AB) ve NATO'ya girebilmek için büyük bir çaba ortaya koyduklarını söyledi.

Gruevski, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen "Türkiye- Makedonya İş ve Yatırım Forumu"nda yaptığı konuşmada, Makedonya ve Türkiye'nin dost ve kardeş ülke olduğunu vurgulayarak siyasi ilişkilerin çok iyi olduğunu, ekonomik ilişkilerin de artması için çaba gösterdiklerini anlattı.

Makedonya'nın AB ve NATO üyeliği için aday ülke olduğu aktaran Gruevski, her iki üyelik için kriterleri yerine getirdiklerini, gerekli düzenlemeleri yaptıklarını ancak bu süreçlerin Yunanistan'ın görüşmeleri bloke etmesi nedeniyle tamamlanamadığını söyledi.

Yunanistan'ın kendilerine "Müzakerelerin başlaması ve NATO'ya girmeniz için öncelikle devletinizin ve dilinizin adını değiştirmeniz lazım" şeklinde şart sunduğunu belirten Gruevski, şöyle devam etti:

"Böyle bir durumla karşı karşıya geldiğimizde bunu kabul edemeyiz. Böyle bir şartı koşmak kabul edilemez. Biz burada durmayacağız, kalmayacağız, tekrar görüşmelere başlayacağız. Sorunun çözülmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Hem AB'ye hem de NATO'ya girmek için tüm çabaları ortaya koyacağız."

Gruevski, ülkelerinin tanıtımı için çok çalıştıklarının altını çizerek ikinci kez göreve geldiklerini ve istikrarlı gelişim politikaları uyguladıklarını anlattı.

Makedonya'nın Avrupa'da en iyi büyüme kaydeden ülkeler arasında yer aldığını ifade eden Gruevski, yılın ilk 6 ayında ortalama 4,1 büyüme oranına sahip olduklarını bildirdi.

Gruevski, Dünya Bankası'nın iş kurma şartları açısından yaptığı listede şu an 25. sıraya geldiklerini ifade ederek "Bu anlamda AB'nin 28 ülkesinin 21'inden daha iyi bir pozisyondayız. Avrupa'da iş kurmak için maliyeti en düşük ülkeyiz. Bunu maliyetleri tamamen düşürerek, vergileri düşürerek yaptık" dedi.

Karını tekrar yatırıma kullanan şirketlerin vergiden muaf olduğunu kaydeden Gruevski, kurdukları serbest ticaret bölgelerde yatırım yapacak yabancıların da ilk 10 yılda vergi ödemeyeceğini, burada çok sayıda destek verdiklerini söyledi.

Yatırımcıları Makedonya'ya çağıran Gruevski, şu an çok sayıda Türk yatırımcının ülkesinde faaliyet gösterdiğini sözlerine ekledi.

Diğer konuşmacılar

Vali Hasan Basri Güzeloğlu da bu buluşmanın her iki ülkeyi daha da yakınlaştıracağını belirterek gönül birliğinin güç birliğine dönüştürülmesi için çaba gösterdiklerini ifade etti. Mersin'in çok önemli bir kent olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, "Var olan köklü bağların ve işbirliklerinin daha da ileri boyuta taşınacağına inanıyorum" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise her iki kent arasındaki işbirliğini arttırmak için ellerinden gelen tüm çabayı göstermeye hazır olduklarını bildirdi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ise kentin enerji, ham madde ve nitelikli iş gücü sorunu olmadığının altını çizerek yabancı yatırımcılara açık olduklarını anlattı. Aşut, dost ve kardeş ülke Makedonya'yla işbirliğini arttırmak istediklerini söyledi.

Toplantıda, Makedonya'dan devlet bakanları Furkan Cako ve Bil Pavlevski ile Makedonya Yabancı Yatırımlar Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Kliment Sekerovski ülkelerinin siyasi, ekonomik ve kültürel alanlardaki özellikleriyle ilgili sunum yapıp katılımcıların sorularını yanıtladı. - Mersin

Kaynak: AA / Ekonomi

Nikola Gruevski Avrupa Birliği Makedonya Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title