Haberler

Türkiye-Lüksemburg Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi 3. Dönem Toplantısı

* Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci," (Türkiye'yi ziyaret eden Lüksemburglu turist sayısı) Malum sebeplerden dolayı Türkiye'yi ziyaret eden Lüksemburglu turist sayısı 2016 yılında hemen hemen yarı yarıya düşen Türkiye ziyaret sayılarının 2017'de hızlı bir şekilde eski seviyesine...

* Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,

" ( Türkiye'yi ziyaret eden Lüksemburglu turist sayısı) Malum sebeplerden dolayı Türkiye'yi ziyaret eden Lüksemburglu turist sayısı 2016 yılında hemen hemen yarı yarıya düşen Türkiye ziyaret sayılarının 2017'de hızlı bir şekilde eski seviyesine geleceğine inanıyoruz"

Lüksemburg Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Etienne Schneider,

"Türkiye'ye gelmek isteyen kişiler darbe girişimi ve terör saldırıları nedeniyle geçmiş dönemde çekiniyorlardı. Bu yıldan itibaren bu tutumun değişecektir. Türkiye'ye gelecek o turistlerden biri de ben olacağım"

Haber-Kamera: Enver ALAS, İstanbul / DHA

Türkiye- Lüksemburg Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) 3. Dönem Toplantısı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Lüksemburg Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Etienne Schneider'in katılımıyla İstanbul'da gerçekleşti.

Swiss Otel'de düzenlenen toplantının basına açık kısmında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, misafir bakan Schneider ile yaptıkları ikili görüşmede iki ülke arasındaki ilişkileri çok yönlü olarak ele aldıklarını kaydetti.

JETCO toplantıları ve İş Forumu'nun iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi açısından büyük bir önem arz ettiğini kaydeden Zeybekci, yaptıkları görüşmelerde, Türkiye ile Lüksemburg arasındaki şu anda 200 milyon dolar civarındaki dış ticaret hacminin artırılması Türkiye ve Lüksemburg'daki finans sektöründeki işbirliği imkanlarının artırılması Türk EximBank ile Lüksemburg'daki karşıtı arasındaki temasların kurulması gibi konuların ele alındığını belirtti.

"FİNANS'DA FIRSATLARIN BULUŞMASINI SAĞLAMAMIZ GEREKİYOR"

Lüksembur ile ticaret hacminin bir an önce artırılmasını istediklerini kaydeden Zeybekci, "Lüksemburg, dünyanın en büyük finans merkezlerinden biri. Türkiye de bölgenin en güçlü ekonomilerinden birine sahip. Finans'da fırsatların, imkanların buluşmasını sağlamamız gerekiyor. KOBİ'lerin ticari ilişkilerimizdeki rolüne büyük önem veriyoruz" diye konuştu.

Bakan Zeybekci, "Her ne kadar memnun olmasak da Türkiye ile Lüksemburg arasındaki potansiyeli yansıtmasa da Türkiye ile Lüksemburg arasındaki dış ticaret hacmimiz 200 milyon dolar civarında. Bunu bir an önce artırmak istiyoruz" dedi.

"TÜRKİYE'DE 460 LÜKSEMBURG ŞİRKETİ VAR"

İki ülke arasındaki yatırımlar konusuna değinen Nihat Zeybekci, "Lüksemburg'un ülkemizdeki doğrudan yatırımları 9 milyar dolara ulaştı. Lüksemburg, Türkiye'de doğrudan yabancı yatırımlarda 5. sıradadır. Türkiye'de 460 Lüksemburg şirketi var. Türkiye'nin de Lüksemburg'da 1,2 dolar civarında bir yatırımı var. 29 Türk şirketi Lüksemburg'da faaliyet gösteriyor. Ülkemizde yatırım ortamını daha da güçlendirmeye çalışıyoruz. Son dönemde dünyanın en güçlü en iddialı yatırım teşvik sistemine sahibiz. Yatırımcılarla terzi usulü kişiye özel yatırım-teşvik sistemini uygulamaya koyduk" diye konuştu.

LÜKSEMBURG'LU MEVKİDAŞININ 2017'DE TATİLİNİ TÜRKİYE'DE YAPACAĞINI DUYURDU

Nihat Zeybekci, Lüksemburg ile yapılan işbirliği alanlarından birinin turizm sektörü olduğunu aktardı. Zeybekci, "Malum sebeplerden dolayı Türkiye'yi ziyaret eden Lüksemburglu turist sayısı 2016 yılında hemen helen yarı yarıya düşen Türkiye ziyaret sayılarının 2017'de hızlı bir şekilde eski seviyesine geleceğine inanıyoruz. Değerli dostum Etienne, her sene olduğu gibi 2017'de tatilini Türkiye'de geçirecek. Memnuniyetle onun da tatilini şimdiden bekliyoruz" dedi.

GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLENMESİ

Konuşmasında Türkiye'nin hedeflerinden birinin Avrupa Birliği(AB)'ne tam üyelik olduğunun altını çizen Bakan Zeybekci, AB ile ticareti düzenleyen Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesinde çok önemli bir noktaya geldiklerini ifade etti.

Zeybekci, "Bu kapsamda 2017 yılı son derece önemli. Gümrük Birliği'nin Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği'nin karar alma mekanizmalarında yer alması, AB'nin 3. ülkelerle imzalayacağı Serbest Ticaret Anlaşması'na Türkiye'nin otomatik olarak taraf olması, Gümrük Birliği'nin kapsamının sanayi ürünlerinin yanı sıra tarım ürünlerini, hizmetleri ve elekronik ticareti kapsayacak şekilde genilşetilmesiyle ilgili Avrupa Parlamentosu'nda çok önemli süreçler yaşanıyor. Bunlar olumlu olarak devam ediyor. Lüksemburg'un Gümrük Birliği'nin güncellenmesi hususunda desteklemelerini dile getirmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

ETİENNE SCHNEİDER: TATİLLERİMİ HEP TÜRKİYE'DE GEÇİRDİM

Lüksemburg Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Etienne Schneider,ülkesinde bakanlığa geleli 5 yıl olduğunu anımsatarak, bu süreçte en fazla iş seyahati yaptığı ülkenin Türkiye olduğunu, tatillerini de hep Türkiye'de geçirdiğini, yakın gelecekte de bu durumun aynı şekilde devam edeceğini söyledi.

"AB, TÜRKİYE İLE MÜZAKERELERİ DURDURMAMALI"

Etienne Schneider, Lüksemburg olarak Türkiye ile bazı AB üyesi ülkeler arasında son dönemde meydana gelen olayları kaygıyla izlediklerini belirterek, "Her iki tarafın da, tansiyonun düşürülmesi adına çok büyük faydası olacaktır. Lüksemburg, AB'nin Türkiye ile müzakerelerini durdurmaması ve bütün iletişim kanallarını açık tutmasının gereğine inanmaktadır. Böylesi durumlarda dahi hiçbir zaman iletişim durmamalı, hatta bu müzakereler devam etmeli" şeklinde konuştu.

"O TURİSTLERDEN BİRİ BEN OLACAĞIM"

Turizm konusunda Türkiye'ye gelmek isteyen kişilerin darbe girişimi ve terör saldırıları nedeniyle geçmiş dönemde çekindiğini dile getiren Schneider, bu yıldan itibaren bu tutumun değişeceğini, Türkiye'ye gelecek o turistlerden birinin de kendisinin olacağını sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından her iki bakan, iki ülke arasında gerçekleşen JETCO Mutabakat Paktı'nı imzaladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Gümrük Birliği Lüksemburg Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title