Haberler

Türkiye-Kuveyt İş Forumu

Cumhurbaşkanı Gül: "Bütün Körfez ülkeleri bizim kardeşimizdir.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin bütün Körfez ülkeleriyle kardeş olduğunu belirterek, " Türkiye'nin Körfez'e olan ilgisi sadece ekonomik değildir. Bunu samimiyetle bütün dostlarımızın bilmesini isterim. Bizim Körfez'e bakışımız stratejik bir bakıştır. Önce istikrar, güven. Buraların güveni ve istikrarı çok geniş bir bölgenin istikrarı ve güvenidir. İslam dünyası için buraların istikrarı çok önemlidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Kuveyt'te düzenlenen Türkiye- Kuveyt İş Forumu'nun açılışına katılarak Türk ve Kuveytli iş adamlarına hitap etti.

Kuveytlilerin Türkiye'yi çok yakından takip ettiğini, dün bazı finans kuruluşlarının yöneticileriyle yaptığı görüşmelerde de bunu gördüğünü belirten Gül, görüştüğü kişilerin "Türkiye ile haberleri Kuveyt ile ilgili haberlerden daha çok okuyoruz" dediklerini aktardı.

İki ülke arasında siyasi açıdan mükemmel ve çok yakın ilişkiler olduğuna işaret eden Gül, "Mükemmel ilişkilerimizin yarattığı ortam bize savunma alanında, güvenlik konularında ve ekonomik alanda da çok yakın işbirliğini mecbur ediyor" dedi.

Türkiye ile Kuveyt arasında güvenlik ve savunma alanlarında çok ileri derecede çalışmalar yapıldığını, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in yakın bir zamanda Kuveyt'e geldiğini, iki taraftan teknik heyetlerin görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Gül, özellikle savunma alanında Kuveyt'in bazı önemli projelerine Türk firmalarının katkılarının ele alındığını söyledi. Türkiye'de üretilen zırhlı araç taşıyıcıların Kuveyt'te testlerinin yapıldığını ve başarı sağlandığını anlatan Gül, sahil güvenlik botları ve diğer savaş gemilerini de kapsayan çok geniş bir alanda işbirliği yapıldığını vurguladı.

-"Binlerce Kuveytli Türkiye'yi kendileri için ikinci ülke olarak görüyor"

Kuveytlilerin Türkiye'deki yatırımlarını bildiğini söyleyen Gül, bu kadar büyük sermaye birikimi olan  ve gelecek nesillerine güvenli yatırımlar yapan bir ülke olarak Kuveyt'in de Türkiye'nin büyük potansiyelini görmesi gerektiğini kaydetti. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bilmenizi isterim ki Türkiye riskleri az ama getirisi yüksek olan bir ülkedir. Getirisi daha yüksek ülkeler bulabilirsiniz ama oraların da riskleri çok fazladır. Riski hiç olmayan ülke bulursunuz da orada da getiri neredeyse hiç yoktur. Bu açıdan Türkiye gerçekten ideal bir ülkedir. İstikrar, güvenin Türkiye'ye özellikle son 10 yıl içinde neler kazandırdığını gördük. Önümüzdeki yıllarda da bunun böyle devam edeceğinden hepiniz emin olabilirsiniz.

Şüphesiz ki aynı kültürü, aynı tarihi geçmişi, aynı tarihi değerleri paylaşan bir ülke olarak Türkiye'de kendinizi daima daha rahat hissedersiniz. Memnuniyetle söylemek isterim ki Körfez ülkelerinin vatandaşlarının Türkiye'de mülk alabilmelerinin önünü anayasa değişikliğiyle açtık. Bu, daha önce mümkün değildi. Bunun neticesinde de binlerce Kuveytli Türkiye'de ev sahibi, mülk sahibi oluyor. Türkiye'yi kendilerine ikinci bir ülke olarak görüyor."

-"Türkiye'de bütün kapılar sizler için açıktır"

Kuveyt'teki bazı finans kuruluşlarının yöneticileriyle dün bir araya geldiğini ve geniş görüşmeler yaptığını anlatan Gül, Kuveytli firmaların bankacılık sektöründeki etkilerinin artacağını gördüğünü belirtti.

"Değerli dostum" diye hitap ettiği Kuveyt Emiri Şeyh Sabah ile gerek dün gerek bugün yaptığı görüşmelerin çok iyi geçtiğini ve Şeyh Sabah'ın, bakanlara özellikle bankacılık sektöründe yatırımlar konusunda talimat verdiğini, Türkiye'de Kuveyt'in daha faal olacağını söylediğini aktardı.

Türk şirketlerinin özellikle büyük müteahhitlik şirketlerinin Kuveyt'teki yatırımlarına da değinen Gül, Kuveyt Uluslararası Havalimanı'nın büyütülmesinin de aralarında bulunduğu büyük kalkınma projelerinde Türk firmalarının yer almak istediğini ifade etti. Havalimanının büyütülmesiyle ilgili ihale sürecinde Türk firmalarının yeterlilik aldığını anımsatan Gül, kendilerini hem dünyada hem bölgede ispatlamış şirketlerin ihale sürecinde de başarılı çıkmasını ümit ettiğini belirtti.

Türkiye'deki büyük altyapı yatırımlarının sadece devlet bütçesiyle yapılmadığına, özel sektör ortaklıklarıyla hayata geçirildiğine dikkati çeken Gül, bu alanda da özellikle finansman açısından Kuveytli yatırımcılar için büyük bir imkan bulunduğunu vurguladı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin artması gerektiğine ve bu konuda çalışmaların sürdüğüne değinen Gül, Türkiye'nin Kuveyt'in bazı petrokimya ürünlerine uyguladığı "anti damping" vergisinin, Kuveyt'ten gelen şikayetler dikkate alınarak yapılan çalışmalar sonucunda, dün Resmi Gazete'de yayımlanan kararla kaldırıldığını bildirdi. İlişkiler çok olunca çeşitli ticari pürüzlerin ortaya çıkabildiğini anlatan Gül, "Bunlar iyi niyetle ve hakkaniyet çerçevesi içerisinde rahatlıkla çözülebilir ve çözülmektedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, iş adamlarına da şöyle seslendi:

"Daha çok iş yapın, daha çok kazanın karşılıklı olarak. Hiçbir zaman bir yere hesapsız, kitapsız yatırım yapmanızı istemem. Kendi vatandaşlarımın nasıl istemezsem sizin de istemem. Bugünkü dünyada iş adamı, yatırımcı, hesabını, kitabını iyi bilen insan demektedir. Yeter ki bilgi edinin, mevcut potansiyeli görün, bunu değerlendirin. Unutmayın ki, Türkiye'de bütün kapılar sizler için açıktır. Her seviyede herkes çok mutlu olur daha çok iş yapmanızdan. Aynı şekilde bizim iş adamlarımız da burada ne kadar çok iş yaparlarsa Kuveytli yetkililerin de o kadar çok memnun olacaklarını biliyorum."

-"Körfez, dünya sahnesine Kuveyt markasıyla çıkmıştır"

Kuveyt'in Körfez'de bir çok konuda önder ülke olduğuna, Körfez'in ilk zenginleşmesinin buradan başladığına dikkati çeken Gül, "Körfez, dünya sahnesine Kuveyt markasıyla çıkmıştır" dedi.

Diğer Körfez ülkelerinin Kuveyt'in ardından tabii kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmeye başladığını söyleyen Gül, şöyle konuştu:

"Bütün Körfez ülkeleri bizim kardeşimizdir. Türkiye ile Körfez ülkeleri, Körfez İşbirilği Teşkilatı arasında hem siyasi hem diğer açılardan çok yakın diyalog vardır. Türkiye ve Körfez İşbirliği Teşkilatı arasındaki ekonomik işbirliği çerçeve anlaşmasını 2005'te imzalamıştık. Burası her bakımdan stratejik değeri olan bir bölgedir. Türkiye'nin Körfez'e olan ilgisi sadece ekonomik değildir. Bunu samimiyetle bütün dostlarımızın bilmesini isterim. Bizim Körfez'e bakışımız stratejik bir bakıştır. Önce istikrar, güven. Buraların güveni ve istikrarı çok geniş bir bölgenin istikrarı ve güvenidir. İslam dünyası için buraların istikrarı çok önemlidir. İstikrar ve güven olduktan sonra ekonomik işbirliği zaten otomatik olarak gelecektir ve gelmektedir. Onun için son yıllarda bütün Körfez ülkeleriyle ilişkilerimiz olağanüstü şekilde gelişmiştir."

Kuveyt'te Türklerin kendisini evinde hissettiğini, iki ülke arasında en üst seviyedeki ziyaretlerin sürdüğünü kaydeden Gül, bu ziyaretlerin iş adamlarının kendilerini güvende hissetmesi için önemli bir atmosfer yarattığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini "Kazan-kazan ilişkisi içinde gelecek çok daha güzel olacaktır" diyerek bitirdi.

-Türk havayolu şirketinin Kuveyt'e uçuş başlatması

Gül, Türk-Kuveyt İş Forumu'nun ardından Türk  havayolu şirketinin Kuveyt seferlerine başlaması dolayısıyla aynı otelde düzenlenen törene de katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül de burada yaptığı kısa konuşmada, eskiden Türkiye ile Kuveyt arasında haftada bir kaç kez uçuş olduğunu, ardından her gün uçuş olmasıyla övünüldüğünü, artık yaz aylarında iki ülke arasında sekiz uçuş yapıldığını söyledi.  İlişkilerin geldiği noktanın anlaşılması için bunun iyi bir gösterge olduğunu belirten Gül, Türk havayolu şirketinin de var olan uçuşlara katıldığını, rekabetin de yolcuların işine yaradığını ifade etti. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Abdullah Gül Türkiye Kuveyt Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title