Haberler

Çay Krizi Kapıda

Güncelleme:

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, orta ve uzun vadede kuru çay arzında daralma yaşanabileceğine dikkat çekti.

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, orta ve uzun vadede kuru çay arzında daralma yaşanabileceğine dikkat çekti. Erdoğan, "Çay sektöründe 2009-2014 yılları arasında yaş çay verileri 1 milyon 200 bin-1 milyon 250 bin ton arasında değişen değerler arasında gerçekleşmiştir. 2014 yılı çay sezonunda ise 1 milyon 260 bin ton yaş çay üretimi yapılmıştır. Bu üretimin yüzde 52'si ÇAYKUR, yüzde 48'i özel sektör tarafından işlenmiştir. Özel sektör, üretimin yüzde 49'u büyük ölçekli, yüzde 39'u orta ölçekli, yüzde 12'si küçük ölçekli fabrikalardan oluşmaktadır. Bu üretimden toplamda 245 bin ton kuru çay elde edilmiştir" diye konuştu.

KURU ÇAY SIKINTISI YAŞANABİLİR

Erdoğan, orta ve uzun vadede kuru çay arzında daralma yaşanabileceğine vurgu yaparak bunun yeni çay alanları oluşturularak engellenebileceğini belirtti. Erdoğan, şunları söyledi:
"Ülkemizde her geçen gün çay tüketimi artmaktadır. Tüketim eğilimi bu hızla devam ettiği sürece üretilen kuru çayın ülkemiz tüketimini karşılamayacağını öngörüyoruz. 2015 yılı özel sektör stoklarına baktığımızda orta ve uzun vadede kuru çay sıkıntısı yaşanacağı aşikardır. Borsa olarak bu sorunun farkında olduğumuzu ve önleminin alınması gerektiğini ilgili yerlere ilettik.

"YENİ TARIM ALANLARI ÇAY'A AÇILSIN"

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na çay üretim bölgelerinde 300 metre ve yukarısı alanların çay tarımına açılması konusunda görüş bildirdik. Böylece hem çayımızın organik üretime açılmasına hem de kaliteli kuru çay üretiminin arttırılması amaçlanmaktadır. Bakanlık tarafından bu konuyla ilgili olarak ÇAYKUR'un yetkili olduğu cevabı borsamıza iletilmiştir. Borsa ve ÇAYKUR ortak çalışarak 300 metre ve yukarısının çay tarım alanlarına açılması çalışmalarını en kısa zamanda tamamlamayı hedefliyoruz."dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mehmet Erdoğan Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (30)

bundan sonra mhp:

dışardan almadığımız hiç bir tarım ürünü kalmadı buğday fasulye pirinç dahil. . olsun ama fabrikaları satıp yol yaptılar ya de mi?

28
8
yanıtYanıtla
hacı haydar:

bu ne gardeşim çaykur çay sarı paket geçen yıl 12 tl. ydi şimdi 19 tl olmuş ne olacak bu memleketin hali

30
0
yanıtYanıtla
çifçilerrrrrr:

ben amasyalı bir çifçiyim ülkenin bu tarım sıtarejisiyle gün geleçek üretim biteçek çünkü çifçi artık ekip biçemeyeçek duruma düşürüldü mazot güpre birde kota sen istediğin kadar üretemezsin örnek ben 500 ton şeker fancarı üretirken alsana kota 50 ton üreteçeksin fazla üertirsen kusura bakma alamıyoruz politikasıyla karsıkarşıyayız ne olacak zarar ettiğin ürünü ekme sansına sahip olmayınca çifçilik bitiyor büyük şehirlere göç türkiyenin durumu bu artık bitiyoruz ülkeçek

27
0
yanıtYanıtla
omermobilWeb@haberler.com:

Herseyi siyasete baglamayin lan man kafalar

14
7
yanıtYanıtla
blntriMobil-ANDROID:

1990 lı yıllarda dünyada tarım ürünleri dış ihtiyacı olmayan birkaç ülkeden biriydik şimdi tek dışarıya ihtiyacımız olmayan şey hırsız yöneticilerimiz onlar bol miktarda var Güzel ülkemde

18
3
yanıtYanıtla
serdarmobilWeb@haberler.com:

Devletin fasulye fabrikasimi vardi bugday fabrikasimi vardi princ fabrikasimi vardi satti satti ne ne satti desene bi yol yapti hastane yapti okul yapti hizli trenler metrolar felanda sizin gibiler istiyoki devlet bize ev araba beles versin oyle bi dunya yok minlet acliktan oluyo gozunuz doysun

5
15
yanıtYanıtla
ahmetkurtMobil-ANDROID:

bu gidişle yakında çayda alamayacak vatandaş.oda özelleşti.yazıklar olsun.

18
1
yanıtYanıtla
vatandaşmobilWeb@haberler.com:

Mehmet efemdi zam için hazırlık yapıyorsun. Garibanın içebileceği bir çay kaldıydı,

19
0
yanıtYanıtla
zafer cruzeMobil-ANDROID:

cayda sikinti oldu bundan yararlanip devlete atip tutucak cakallara firsat dgru haydi firsatci kalbi kararmis dumenciler konusun

5
14
yanıtYanıtla
züleyha:

yaşasın kaçak çay

10
8
yanıtYanıtla
Tüm 30 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title