Haberler

Türkiye Kitap Okuma Oranında Dünyada 11. Sırada

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Kitap fuarından görüntüler

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu ile röportaj

Türkiye kitap okuma oranında dünyada 11. sırada

Türkiye'de 561 milyon kitabın basımının yapıldığı 2014 yılında kişi başına 7,3 kitap düşerken geçen yıl ise 620 milyon 751 bin kitap basılarak kişi başına düşen kitap sayısı 8'e çıktı

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Zeynioğlu:

" Türkiye, dünyada kitap okuma oranları bakımından 11. sırada yer alıyor. Bu çok önemli. Sonuçta 80 milyon nüfuslu bir ülkeyiz. O nüfusta bu kadar çok kitap okunması ciddidir"

"İnternette dolaşan şeyleri ben şehir efsanesi olarak görüyorum. Japonların çok okuduğu, Türkiye'de 12 bin kişiye bir kitap düştüğü... Bunun mümkün olmadığı, 620 milyon kitabı 80 milyona böldüğünüzde ortaya çıkıyor"

FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu, Türkiye'nin dünyada kitap okuma oranları bakımından 11. sırada yer aldığını belirterek, "Bu çok önemli. Sonuçta 80 milyon nüfuslu bir ülkeyiz. O nüfusta bu kadar çok kitap okunması ciddidir" dedi.

Zeynioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okuma oranının yükselmesiyle Türkiye'de son 15 yıldır yayıncılık sektörünün düzenli olarak büyüdüğünü söyledi.

Sektörün 2014 yılında yüzde 5 büyüdüğünü, bu rakamın 2015 yılında yüzde 10'a yükseldiğine dikkati çeken Zeynioğlu, "Ekonomik durgunluk olmasına rağmen bu kadar büyük bir büyüme olacağını tahmin etmiyorduk. Seçim ortamı vardı, Türkiye iki seçim yaşadı. Kitap alımına olumsuz etkiler oldu. Buna rağmen geçen yıl yüzde 10 civarında bir büyüme kaydettik" diye konuştu.

Zeynioğlu, 2014 yılında 561 milyon kitap basımı yapıldığını, bunun kişi başına 7,3 kitap düştüğünü gösterdiğini dile getirerek, geçen yıl ise 620 milyon 751 bin kitap basıldığını ve bunun kişi başına 8 kitaba işaret ettiğini anlattı.

Sektördeki büyümenin devam etmesini beklediklerini ifade eden Zeynioğlu, "Büyümenin 2016 yılında da devam edeceğini düşünüyoruz. Tabi bu ekonomik ve toplumsal koşullara da bağlı. Her şey yolunda giderse bu büyüme devam edecektir" diye konuştu.

Türkiye'de geçen yıl 620 milyon kitap basıldı

Zeynioğlu, Uluslararası Yayıncılar Birliğinin verilerine göre Türkiye'nin kitap okuma oranları bakımından dünyada üst sıralarda yer aldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Türkiye dünyada kitap okuma oranları bakımından 11. sırada yer alıyor. Bu çok önemli. Sonuçta 80 milyon nüfuslu bir ülkeyiz. O nüfusta bu kadar çok kitap okunması ciddidir. İnternette dolaşan şeyleri ben şehir efsanesi olarak görüyorum. Japonların çok okuduğu, Türkiye'de 12 bin kişiye bir kitap düştüğü... Bunun mümkün olmadığı, 620 milyon kitabı 80 milyona böldüğünüzde ortaya çıkıyor. İyi kitap okuyan, takip eden okurları olan ve entelektüel düzeyde yükselen bir ülkeyiz. Zaten gelişen, parlayan bir ülkeyiz. Bunun yansımasını da yayıncılıkta kültür hayatında görüyoruz."

Türkiye'de genç kuşak kitap okuyor

Zeynioğlu, fuarların çeşitli nedenlerle ulaşamayan okurun kitapla buluşmasını sağladığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Öğrenciler maalesef ders kitabı dışında okullarda başka kitap bulamıyor. Zaten yoğun sınav ortamı ve diğer unsurlar var. Fuarlar vesilesiyle Milli Eğitim Bakanlığının desteğiyle geldiğimizde kitapla karşılaşıyorlar. Yazarı görüyorlar, onunla görüşüyorlar, söyleşileri dinliyorlar. Bunların bir süreç içinde okura dönüştüğünü de görüyoruz. Dünyada genelde hep yaşlılar kitap okur. Yaptığımız araştırmalarda, Kültür ve Turizm Bakanlığının da bir araştırması var aynı şekilde, Türkiye'de 7-14 yaş kuşağı en çok kitap okuyan kuşak. Bu da genç kuşağın, öğrencilerin kitap okuduğunu, genel kanının aksine gösteren bir şey. Rakamların ve ciroların artmasının sebebi de o dur. Özellikle genç kızlarımız çok kitap okuyor. Gittikçe de sayıları artıyor."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title