Haberler

Türkiye Kent Konseyleri Platformu'ndan Barış Çağrısı

Güncelleme:

Kent Konseyi'nin çağrısı üzerine Diyarbakır'da toplanan Türkiye Kent Konseyleri Platformu, PKK'nın ise derhal ateşkes ilan etmesini istedi.

Diyarbakır Kent Konseyi'nin çağrısı üzerine kentimizde toplanan Türkiye Kent Konseyleri Platformu, barış gündemli toplantının sonuç bildirgesini açıkladı.

Sümerpark Kent Konseyi Hizmet Binası önünde yapılan açıklamayı, Ataşehir, Nilüfer, Buca, Konak, Karabağlar, Gaziemir, Burhaniye, Çankaya, Kızıltepe, Van, Batman, Siirt, Diyarbakır ve Seferihisar Kent Konseyleri adına Bursa Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Elvan Atay yaptı.

Atay açıklamada, 7 Haziran seçimlerinde 13 yıllık tek parti iktidarı sona eren AKP hükümetinin, ülkeyi yeniden şiddet sarmalının içine çektiğini ifade ederek, "Bunun sonucunda son 2 ay içerisinde yüzlerce güvenlik görevlisi ve örgüt militanı, yanı sıra 35 günlük bebekten 80 yaşındaki insana kadar onlarca sivil yurttaşımız yaşamını yitirmiştir." dedi.

Yaşanan çatışmalı ortamda asker ve polislerin yaşamını yitirmesini bahane eden güruhların, Türkiye'nin batısında çoğunluğu Kürtlere ait ev, işyeri ve araçları yakıp yıktığını söyleyen Atay, bir siyasi partiye de bu gerekçeyle saldırıların yapıldığını kaydetti. Tüm bu şiddet olaylarına karışan kişilerin engellenmediği gibi zaman zaman da destek aldığının altını çizen Atay, "Ayrıca bu şiddet olaylarının failleri açık olmasına rağmen bu güne kadar haklarında hiçbir yasal işlem yapılmamıştır. Güvenlik güçlerinin bu toleranslı yaklaşımından cesaret alan bu güruh, bazı yerlerde de kişilerin yaşam hakkına yönelik saldırılar gerçekleştirmiştir." diye konuştu.

'Barışın ne kadar kıymetli olduğu iki ay içinde bir kez daha öğrenildi'

Suruç, Cizre, Lice, Silvan ve daha birçok il ve ilçe merkezinde onlarca sivil insanın yargısız infaza kurban gittiğini kaydeden Atay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Oysa ki, üç yıl süren çatışmasızlık sürecinde, Türkiye toplumu kısmen de olsa barış fikrini bilince çıkarmıştır. Barış içinde yaşamanın ne kadar kıymetli olduğunu son iki ay içinde yaşadıklarımızdan bir kez daha öğrenmiş bulunmaktayız."

Kent Konseyleri Platformu olarak Türkiye halklarının yararına olmayan savaşa derhal son verilmesini talep eden Atay, "Devlet askeri ve siyasi operasyonları durdurmalı, PKK ise derhal ateşkes ilan etmelidir. Meselenin barışçıl çözümü için demokratik mekanizmalar işletilmelidir." şeklinde konuştu.

'Kundaklama, yağma ve lince son verilmelidir'

Hukuka aykırı bir şekilde gözaltına alınan, tutuklanan ve görevden alınan yerel yöneticilerin derhal serbest bırakılması ve görevlerine iadesini isteyen Atay, Türkiye'nin Batı illerinde başta Kürt yurttaşlara olmak üzere muhaliflere yönelik; kundaklama, linç ve yağmalama kampanyalarına katılan kişilerin derhal tespit edilerek yargı önüne çıkarılmasını ve cezalandırılmasını istedi. Bizzat hükümet mensubu bir milletvekili ve bazı basın yayın organlarının kışkırtma, hedef gösterme ve nefret söylemleri sonucunda, muhalif basın yayın organlarına yönelik olarak gerçekleştirilen saldırıları da kınayan Atay, bu saldırıların azmettiricileri ve faillerinin hakkında derhal soruşturma başlatılmasını talep etti.

'Savaşa karşı barışı kendi il ve ilçelerimizde haykıracağız'

Son dönemde düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik baskılara dikkat çeken Atay, şunları söyledi: "Demokratik yaşamın vazgeçilmezlerinden olan düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik tehdit ve kısıtlamalara son verilmelidir. Kent Konseyleri olarak ve aynı zamanda bireyler olarak; bu savaş konseptinin bir an önce durdurulmasını talep etmekteyiz. Bizler kent konseyleri olarak savaşa karşı barışı savunamaya devam edeceğiz. Örgütlü bulunduğumuz il ve ilçelerde barış meclisleri kurarak savaş karşıtlığımızı, tüm yurttaşlarımızla birlikte haykıracağız. Son olarak uluslararası sözleşmelerle de korunan ve en temel hakkımız olan barış hakkımızı Diyarbakır'dan haykırıyoruz."

Kaynak: Temsilci / Güncel

Diyarbakır Ataşehir Türkiye Buca Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER!!!?? TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title