Haberler

Türkiye, Kanoda Korkulan Bir Rakip Haline Geldi"

Kano Federasyonu Başkanı Sami Mengütay, Türkiye'nin bu branşta önemli bir yere geldiğini, rakiplerinin, ay-yıldızlı sporculardan çekindiğini ifade etti.

ŞAHİN OKTAY - Kano Federasyonu Başkanı Sami Mengütay, Türkiye'nin bu branşta önemli bir yere geldiğini, rakiplerinin, ay-yıldızlı sporculardan çekindiğini ifade etti.

Mengütay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de lisanslı sporcu sayısının 7 bin civarında olduğunu, bin 500 sporcunun aktif olarak çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

Türkiye'nin artık kano yarışmalarında ilk 10 arasında yer aldığını aktaran Mengütay, "Kano branşında A ve B finallerde artık Türkiye de var. Bundan 10 sene önce 'sporcularımız yarışı bitirebilir mi' diye beklerken, bugün Türkiye'nin geldiği noktada A ve B finallerde sporcularımız diğer ülkelerin korkulu rakibi haline geldi." şeklinde konuştu.

Mengütay, geçen yıl Avrupa'da önemli başarılar elde ettiklerini anımsatarak, şunları kaydetti:

"En büyük başarımız da Türkiye'nin ilk defa 108 ülke arasında ilk 8'e girerek olimpiyatlara katılması oldu. Şimdi 2016'da da hedeflerimiz var. Bundan bir ay önce Fransa'da yapılan bir yarışmada sporcularımız 17 madalya kazandı. En önemlisi de bu sporcularımızın çoğu gençti. Yani istikbal vadeden, 2020'de Tokyo Olimpiyatları'nda Türkiye'nin artık kanoda birden fazla madalya alacağının görüntüsünü veren bir tablo çizdiler. Artık geçen yıllarda elde ettiğimiz dereceleri gelecek süreçte madalyalarla taçlandırmak istiyoruz."

İlk kez olimpiyatta temsil edilecek

Mengütay, dünyada son derece popüler olan kanoda, özellikle tüm Avrupa ülkelerinin iyi bir seviyeye ulaştığını aktararak, durgunsu kategorisinde Macaristan, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Slovenya gibi ülkelerin başarılı olduğunu anlattı.

Türkiye Kano Federasyonunun 2002 yılında kurulduğunu kaydeden Mengütay, basamakları hızla tırmandıklarını vurgulayarak, "Önümüzdeki Rio Olimpiyatları'nda Türkiye ilk defa kano dalında temsil edilecek. Bu bizim için son derece önemli bir aşama çünkü Türk spor tarihinde bir ilk oluyor. Kano sporunda gerçekten olimpiyatlara katılmak oldukça zor. İki defa şansınız var, ya dünya şampiyonasında ilk 8'e gireceksiniz ya da Avrupa Şampiyonası'nda ilk 2'de olacaksınız. Son Dünya Şampiyonası'nda sporcularımızdan biri ilk 8'e girmeyi başardı ve bu kotayı aldı." diye konuştu.

"Ülkemizin kanal parkura kavuşmasını ümit ediyoruz"

Kano sporu doğada yapıldığı için gerek ulaşım gerek tesis ve malzeme anlamında iyi bir altyapının oluşturulması gerektiğine işaret eden Mengütay, şöyle devam etti:

"Biz federasyon olarak bütçe imkanlarımız çerçevesinde pilot bölgelerde bu işe başladık ve zaman içinde önemli gelişim gösterdik. Bugün Türkiye'de başta Van, Rize, Artvin, Trabzon, Sinop, Bolu, Antalya, Muğla, Ankara, Bursa olmak üzere Türkiye'nin 7 bölgesinde 20'nin üzerinde ilde faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Ülkemiz gerçekten spor tesisi anlamında çok önemli atılımları gerçekleştirdi ama bir atılım eksik kaldı. O da uluslararası kano ve kürek parkuru. Şuanda Türkiye'de uluslararası yarışmaların organize edileceği bir kanal parkur maalesef yok. Kürek branşı da kano branşıyla aynı parkurlarda yarışmalarını yapmaktadır. Bu her iki spor dalını düşündüğünüz zaman 90'a yakın olimpiyat madalyasını içeren spor dallarını göz önüne alıyoruz. Dolayısıyla, en kısa zamanda ülkemizin bir kanal parkura kavuşması ümit ediyoruz."

Kaynak: AA / Spor

Sami Mengütay Türkiye Fransa Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title