Haberler

Türkiye, Japonya İçin "Nihai Hedef" Değil "Sıçrama Tahtası" Olmalı

Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Serdar Kılıç, Japonya'nın Türkiye'yi bir "sıçrama tahtası" olarak görmesi ve komşu coğrafyasıyla sunduğu imkanlardan yararlanmak için Türkiye'ye yatırım yapması gerektiğini söyledi.

Türkiye- Japonya ilişkilerindeki son durumu AA'ya değerlendiren Kılıç, iki ülke arasında imzalanan nükleer işbirliği anlaşmasına değinerek, anlaşmanın yalnızca enerji ihtiyacını karşılayacak bir proje olarak görülmemesi gerektiğini, Türkiye'nin teknolojik gelişimi bağlamında da önemli rol oynayacağını kaydetti.

Projenin, yerel üretim ve teknoloji transferi açısından büyük önem taşıdığını ve ciddi boyutta bir ticari faaliyeti beraberinde getireceğini vurgulayan Kılıç, "Sadece Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılayacak bir enerji projesi değil, stratejik bir yatırım. 20-25 milyar dolar civarında toplam maliyeti olacak fakat Türkiye'ye getirisi çok daha büyük" diye konuştu.

Türkiye ile Japonya arasında nükleer enerji alanında imzalanan hükümetlerarası anlaşma kapsamında bir teknoloji üniversitesi kurulmasının da gündemde olduğunu hatırlatan Kılıç, bu üniversitede eğitim alacak insanların ileride nükleer alanında görev üstleneceklerini söyledi. Büyükelçi, "Sadece Türkiye-Japonya ilişkileri anlamında stratejik bir yatırım değil, Türkiye'nin nükleer teknoloji bağlamında ilerlemesine katkı sağlayabilecek, bu konudaki know-how'ını, yetişmiş personelini kazanabilmesi anlamında da çok önemli bir proje" ifadesini kullandı.

"Fukuşima, Japon teknolojisinin aksaklığından kaynaklanmıyor"

Japon Mitsubishi Heavy Industries firmasının da yer aldığı uluslararası konsorsiyum tarafından Sinop'ta kurulacak nükleer güç santraline de değinen Kılıç, santralde en son teknolojinin kullanılacağını ve yeni nesil bir nükleer reaktör bulunacağını belirtti.

Fukuşima felaketinin teknolojiden değil, insan hatasından kaynaklanan bir kaza olduğunun altını çizen Kılıç, geçmişte Fukuşima santrali için önlem alınmasını öneren raporlar hazırlandığını ancak bunların dikkate alınmadığını kaydetti. Kılıç,  "Bu, Japon teknolojisinin bir aksaklığından, eksikliğinden kaynaklanan bir afet değil. Bu, bir doğal afet sonucunda, vakti zamanında yapılmış olan insani hatalardan kaynaklanan bir felaket" dedi.

Marmaray Projesi

Gelecek ay açılışı yapılması planlanan Marmaray'a ilişkin görüşü sorulan Kılıç, projenin, İstanbul'a katkılarının yanında İpekyolu'nun bağlantısını sağlayacağını ifade etti. Kılıç, İstanbul'daki Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün de Japonlar tarafından yapıldığını anımsatarak, "Japonya, Asya ve Avrupa'yı hem yukarıdan hem aşağıdan bağlamış oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Japon mevkidaşı Şinzo Abe'yi Marmaray'ın açılışına davet ettiğini de anımsatan Büyükelçi Kılıç, törenin yapılacağı dönemde Japonya'da meclisin açılacak olması nedeniyle ziyaretin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin henüz netlik kazanmadığını söyledi.

"Erdoğan'ın kutlaması, yakın dostluğun göstergesi olarak algılandı"

Büyükelçi Kılıç, Tokyo'nun 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak olmasına ilişkin değerlendirmesinde, İstanbul ve Tokyo'nun rekabet ettiği dönemde kendisini ziyaret eden pek çok Japon vatandaşının, yarışı İstanbul'un kazanmasını dilediğini belirtti. Kılıç, "Arjantin'deki seçim sonuçlandığında, Sayın Başbakan ile Japonya Başbakanı Abe'nin kucaklaşması burada çok ciddi yankı yarattı. İlk kutlayanın Türk Başbakanı olması, hem iki başbakan arasındaki hem de Türkiye ile Japonya arasındaki yakın dostluğun bir göstergesi olarak algılandı" diye konuştu.

Erdoğan'ın bu davranışından dolayı büyükelçiliğe teşekkür telefonları ve mesajları geldiğini aktaran Kılıç, Türkiye'nin bir sonraki oyunlara da adaylığını koyması durumunda Japonya'nın destek vereceğine inandığını sözlerine ekledi.

Türk-Japon İş Konseyi 3-4 Ekim'de toplanıyor

Japonya'nın yatırım bağlamında Türkiye'ye ilgisinin özellikle son dönemde çok arttığını ifade eden Kılıç, "Son 7 ayda Japonya'ya ihracatımız yüzde 40 arttı" dedi. Japon lastik firması Sumitomo'nun geçtiğimiz günlerde Çankırı'ya büyük bir yatırım için temel attığını anımsatan Büyükelçi Kılıç, önümüzdeki dönemde başka Japon firmalarının da benzer adımlar atmasını beklediklerini kaydetti.

Hükümetin açıkladığı teşvik tedbirlerinin Japonya'da çok dikkat çektiğini vurgulayan Kılıç, 3-4 Ekim'de Tokyo'da Türk-Japon İş Konseyi toplantısının yapılacağını söyledi. Kılıç, Türkiye'den 30'un üzerinde iş adamının katılacağı etkinlik kapsamında, Japon tarafına hem teşvikleri hem de Türkiye'nin coğrafi konumunun ekonomik ilişkilere sağlayabileceği avantajları bir kez daha anlatacaklarını ifade etti.

"Ortadoğu, Japonya'nın hayati çıkarlarının olduğu bir coğrafya"

Japonya'nın Ortadoğu'daki gelişmelere bakışının sorulması üzerine Kılıç, "Japonya uzak bir coğrafyada yer alıyor, ama Ortadoğu Japonya'nın hayati çıkarlarının olduğu bir coğrafya. Hem enerji hem ticari ilişkileri bağlamında önem atfettiği ve barışın bir an önce tesis edilmesini kuvvetle istediği bir bölge" yanıtını verdi.

Japonya'nın bölgedeki büyük iş potansiyelinin farkında olduğunu dile getiren Kılıç, "Türkiye'nin, Japonya'nın nihai hedefi olmaması lazım. Japonya'nın Türkiye'yi sıçrama tahtası olarak görmesi gerekir" diye konuştu. Büyükelçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Japonlara bunu gösterebilmemiz lazım. Türkiye iç pazarı gerçekten büyük bir pazar ancak Japonya'nın, komşu coğrafyasıyla sunduğu imkanlardan yararlanmak maksadıyla Türkiye'ye yatırım yapması gerekir. Türkiye'yi stratejik bir ortak gibi düşünmesi lazım. İki başbakan tarafından imzalanan belgenin altında yatan anlayış da bu."

Türk ve Japon firmalarının dünyanın çeşitli bölgelerinde birlikte çalıştığını belirten ve Dubai metrosunun yapımında iki ülkenin sergilediği işbirliğini örnek gösteren Kılıç, "Yarın Suriye için, Mısır için benzer bir şey olacak. Bütün o coğrafyada olacak" ifadesini kullandı. - Tokyo

Kaynak: AA / Güncel

Serdar Kılıç Türkiye Japonya Tokyo Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title