Haberler

Ranzi: İtalya'ya Yatırım Yapacak Şirketlere Kapımız Sonuna Kadar Açık

Güncelleme:

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İtalya'ya yatırım yapmak için gelen şirketlere, uluslararası iş birlikleri için kapılarının sonuna kadar açık olduğunu söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın katılımıyla gerçekleştirilen Türkiye- İtalya İş Forumu'nda konuşan Renzi, Floransa Belediye Başkanı iken, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) Dünya Başkanı seçilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın kendisinin patronu olduğunu ifade ederek, bugün kendisini misafir ettiği için Topbaş'a teşekkür etti.

İstanbul'daki 3. köprünün yapımının önemli bir proje olduğunu belirten Renzi, küreselleşmenin bir fırsat olması gerektiğini kaydetti.

Renzi, İtalya'ya yatırım yapmak için gelen şirketlere, uluslararası iş birlikleri için kapılarının sonuna kadar açık olduğunu söyledi.

Türkiye'nin de, İtalya'nın da geçmişinden dolayı gurur duyması gerektiğini vurgulayan Renzi, "Ülkelerimizin geleceğini sevmeliyiz. Bu ne anlama geliyor; bu, değişme cesaretine sahip olmak anlamına geliyor. Ülkelerimizin geleceğini sevmek demek, doğru gitmeyen, yolunda gitmeyen şeylerin farkında olabilmek demek" şeklinde konuştu.

Bir şeylerin değişebileceğini, ancak bunu yapacak olan kişilerin kendileri olması gerektiğinin altını çizen Renzi, siyasetçilerin ancak cesur davranarak bir şeyler yapabileceğini ifade etti.

İtalya'da kamu yönetimini değiştirmeleri, vergi reformları yapmaları ve adalet alanında önemli reformlara imza atmaları gerektiğini bildiren Renzi, "Bir şeyleri sürekli geciktirecek olursak o zaman yavaş yavaş çökeriz" dedi.

İtalya ve Türkiye'nin ekonomik ve siyasi anlamda birçok sorunu ve konuyu paylaştığına işaret eden Renzi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İtalya'ya geldiğiniz zaman kapıların sonuna kadar açık olduğunu göreceksiniz. Her iki ülkenin de kapısı birbirine açık. Burada devam eden bir iş birliği ve dostluk da var. Uluslararası alandaki önemli konuları da iki ülke paylaşıyor. Suriye ve Irak gibi, Akdeniz gibi, Balkanlar gibi… Bütün bunlar biz hükümete geldiğimizden beri öncelikli konularımız olmuştur. Bu alanlardaki iş birliğimiz, eş güdümümüz Türkiye ile son derece stratejik. Ama bunun için bir şey gerekiyor ve hepimizin de buna sahip olması gerekiyor: o da cesaret. Çünkü gelecek korkaklara ait değil; gelecek cesurlara, değişme isteğine sahip olanlara ait. Sizin desteğinizle ben eminim ki, böyle dost bir halkın desteğiyle, İtalya ve Türkiye gelecekte hak ettikleri yeri alacaklar."



- Mattioli: "TTIP'in herkese ortak fayda sağlaması için çalışıyoruz"



Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan ise İtalya'nın Türkiye'nin birlikte çalıştığı ve çalışacağı en yakın ülkelerden biri olduğunu belirterek, iş dünyası olarak yıllardır İtalya ile ciddi beraberlikler oluşturduklarını kaydetti.

Vardan, özellikle İtalya'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) müzakere sürecinde destekleri için teşekkürlerini iletti.

Confindustria Yönetim Kurulu üyesi Licia Mattioli da uzun yıllar boyunca Türkiye'ye çok büyük İtalyan şirketleri ve KOBİ'lerin geldiğini ifade ederek, Confindustria'nın Türkiye'nin AB'deki rolüne inandığını, hükümete bu konuda baskı da yaptığını söyledi.

Mattioli, AB ile ABD arasında yapılacak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nın (TTIP) herkese ortak fayda sağlaması için çalıştıklarını anlatarak, "Gümrük Birliği de ticaret hacmine katkı sağladı. Dostluk önemli ama ekonomik iş birliğinin artması da önemli. Türkiye bizim ürünlerimiz için önemli bir pazar. İki ülkenin zevkleri de birbirine çok benziyor" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği İstanbul Türkiye İtalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title