Haberler

Türkiye-İsrail İlişkilerinde Yeni Dönem

Anadolu Aslanları ve İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, Türkiye ile İsrail arasında ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik mutabakat imzalanmasının, Filistin'e çok daha iyi sonuçlar getirecek sürecin başlangıcı olması temennisinde bulundu.

Anadolu Aslanları ve İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, Türkiye ile İsrail arasında ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik mutabakat imzalanmasının, Filistin'e çok daha iyi sonuçlar getirecek sürecin başlangıcı olması temennisinde bulundu.

Koca, yazılı açıklamasında, "İsrail'in maalesef vahşi uygulamalara sahip bir ülke olduğunu herkes biliyor. İsrail hem vahşi uygulama yapan hem de dünyanın egemenlerinden ciddi anlamda destek gören bir ülke.1948 yılında kuruluşunu gerçekleştirdiği günden bu tarafa tüm dünya tarafından korunmuş, gözetilmiş ve istediklerini yaptırmayı becermiş bir ülkedir. Asla hiçbir uluslararası yaptırım ona karşı işletilememiş ve BM kararları mütemadiyen askıda kalmıştır. Adeta dünya egemenleri üzerinde ciddi etkisi olan bir konumu sürekli muhafaza edilmiştir." ifadelerini kullandı.

Mavi Marmara olayının, dünya çapında bir skandal olarak ortaya çıktığını ve yine dünyanın bir yaptırım uygulayamadığını belirten Koca, şunları kaydetti:

"Bu süreçte Türkiye bazı söylemlere ve karşı politikalara imza atmış ve adeta dünyada bir kısım ilkleri gerçekleştirmiştir. Çok önemli yaptırımlar olmasa da ilk defa İsrail resmi olarak özür dilemeyi ve tazminat ödemeyi kabul etmiştir. Bu sadece Türkiye'nin kendi başına başardığı bir sonuçtur. Umarız bu anlaşma, Filistin'e çok daha iyi sonuçlar getirecek sürecin başlangıcı olur. Bu süreçte eğer gerçekten Filistin için Gazze için dramatik ambargolar ve ablukalardan, yan yana iyi uygulamalar ortaya çıkar ve özgürleşme istikametinde bazı sonuçlar yakalanabilirse bunu çok kıymetli buluruz. Şu anda yapılan anlaşmanın da böyle bir kısım sonuçlar doğuracağını bekliyoruz. Konuyla ilgili daha iyi sonuçlar beklenir miydi? Evet. Olabilirdi."

Koca, konuyu çok yakından takip eden kuruluşların anlaşma metninde geçen kavramlar üzerinden ortaya çıkan durumla ilgili endişelerine dikkati çekti.

"Umarız hükümet yetkilileri bu endişeleri izale edecek dikkati, hassasiyeti ve diplomatik beceriyi ortaya koyarlar." temennisini dile getiren Koca, her halükarda Filistin'e bir barışın gelmesini insani açıdan çok kıymetli bulduklarını ve diğer güzelliklerin de sökün etmesini beklediklerini vurguladı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Mustafa Koca Filistin Türkiye İsrail Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title