Haberler

Türkiye İş Bankası'nın 90. Kuruluş Yıl Dönümü

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Bali (1): "Cumhuriyet siyasi bağımsızlığı ifade etmek üzere nasıl Kurtuluş Savaşı üzerine bina edilmişse, İş Bankası da iktisadi bağımsızlığın sağlanması amacıyla kurulmuş bir kurumdur" “Kuruluş sermayesinin dörtte üçü savaştan çıkmış, fakruzaruret içindeki bir toplumun eşrafı, ticaret erbabı tarafından bir araya getirilmiş olan İş Bankası, bugün 121 şirket ve 50 bini aşkın çalışandan oluşan bir Grup haline gelmiştir” "Belli bir sermaye grubunun bankası değiliz. Belli bir sermaye grubunun şu ya da bu yöndeki perspektifine göre faaliyetlerimizi yürütüyor değiliz. Siyasetle herhangi bir ilişkimiz yok. İş Bankası'nın siyaseti İş Bankalıların siyasetidir.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, İş Bankası'nın kuruluşundan bu yana geçen 90 yılın anlamını iyi kavrayabilmek için hangi şartlarda ve hangi misyonla kurulduğuna bakılması gerektiğini belirterek, "İş Bankası Cumhuriyet'ten bir yıl sonra kurulmuş, Cumhuriyet siyasi bağımsızlığı ifade etmek üzere nasıl Kurtuluş Savaşı üzerine bina edilmişse, İş Bankası da iktisadi bağımsızlığın sağlanması amacıyla kurulmuş bir kurumdur" dedi.

Türkiye İş Bankası'nın 90. kuruluş yıl dönümü kapsamında AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Adnan Bali, kuruluş sermayesinin dörtte üçünün savaştan çıkmış, fakruzaruret içindeki bir toplumun eşrafı, ticaret erbabı tarafından bir araya getirildiğini dile getirerek,  İş Bankası'nın ülkeye hız kazandırmak ve ülkenin kalkınmasına yön vermek misyonuyla kurulduğunu, 90 yıllık süre içerisinde bu doğrultuda çok ciddi noktalara ulaştığını ifade etti.

Bali, 90 yıllık zaman diliminde İş Bankası'nın finans sektörünün yanı sıra sanayinin gelişmesine de büyük katkı sağladığını; altısı Borsa İstanbul'da işlem gören, finans, cam, telekomünikasyon, sanayi ve hizmet sektörlerinde olmak üzere halen 25 şirkette doğrudan ortaklığı bulunan bankanın, toplam 121 şirket ve 50 bini aşkın çalışanıyla, son derece yaygın faaliyetleriyle toplumun bütün katmanlarına hitap eden büyük bir Grup haline geldiğini söyledi.

Gelinen noktada İş Bankası'nın kuruluş ideallerine uygun bir yerde bulunduğuna dikkati çeken Bali, 180 milyar TL ile en yüksek kredi desteği veren banka olduklarını, konsolide bazda Türkiye ekonomisine 190 milyar TL'nin üzerinde finansman sağladıklarını belirtti.

Bankanın ilk kumbaradan yatırım fonuna, Bankamatiklerden internet bankacılığına pek çok öncülüğü bulunduğunu ifade eden Bali, "Toplumla, müşterilerimizle  iç içeliğimiz ve onların ihtiyaçlarını önceden öngörecek şekilde yakın temasımız, bize yenilikçilik konusunda çok ciddi avantajlar sağlayagelmiştir" dedi. Bali, şunları kaydetti: "90 yılda birçok yenilikçi ürün ve hizmet sunduk. İlk kumbarayla başlamışız. Tasarruf konseptini ilk defa daha finansla herhangi bir ilişkisi olmayan çocuklara aşılamayı başarmışız. Ticari işlemlerde ya da günlük harcamalarda çek kullanımı ilk defa İş Bankası sayesinde olmuştur. İş Bankası çeki kullanmak ticari hayatta hala ayrı bir itibardır. Sermaye piyasası alanında da öncü olduk. İlk yatırım hesabı hizmetini verdik ve ilk yatırım fonunu biz kurduk. ATM'ler ilk defa Bankamatik adı altında bizim tarafımızdan hizmete sunuldu. Bugün en geniş ATM ağına sahibiz. İlk interaktif telefon şubesi, ilk internet şubesi, ilk mobil bankacılık hizmeti ile teknolojik alandaki hizmetlerde de öncüyüz . Teknolojik anlamda değişen koşullara çok hızlı cevap verebilecek ve değişen hizmet biçimlerine hemen kendini adapte eden dinamik bir süreç yaşamışız. Bugün 8 milyonu aşkın Bankamatik müşterisine, 2 milyonun üzerinde internet ve 1 milyonun üzerinde İşCep müşterisine sahibiz."

"İş Bankası  bu ülkenin beytülmalıdır"

Yurt dışındaki 24 şubeleriyle birlikte toplam 1.344 adet şubeye ulaştıkları bilgisini veren Bali, "Hizmet taahhüdümüzün karşılığı olan hadiselerde hiç dur-kalk yapmadık. Şartlar olumsuza gittiği dönemlerde bile suyun akış yönünün tersine, kriz ve benzeri olguları ağırlaştırmayıp onları hafifleten, kendi bünyemiz içerisinde eritip mümkün olduğu kadar muhataplarımıza yansıtmamak için uğraşan bir tarzımız var. İstihdamı azaltma ve giderleri düşürme politikalarının ciddi yaygınlık kazandığı dönemlerde bile biz şube açmaya ve binlerce yeni çalışan istihdamına devam ettik. Bu orta ve uzun dönemli bir perspektifin sonucudur" dedi.

Bu yönüyle bakıldığında İş Bankası'nın artık kamuya mal olmuş bir müessese olduğuna dikkati çeken Bali, "Kamuya mal olmuşluğu 'Bu banka bu ülkenin beytülmalıdır, ortak malıdır' diye ifade ediyorum. Yeri geldiğinde bilgisizlikten, yeri geldiğinde vicdan eksikliğinden, bu işletmenin hakiki manada nereye dayandığı, hangi faaliyetleri yürüttüğü konusunda ileri geri değerlendirmeler oluyor. Mesela, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Atatürk hisselerini temsilen herhangi bir temettü ya da başka bir ad altında gelir kazanması söz konusu değildir. Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyeti gereği, Atatürk paylarına isabet eden temettü gelirlerinin yine vasiyete göre Türk Dil ve Türk Tarih Kurumlarına aktarılmasına nezaret etmesinden ibarettir ilişkimiz" değerlendirmesini yaptı.

"Belli bir sermaye grubunun bankası değiliz"

Bali, sahipliklerinin ve kamuya açıklıklarının sermaye piyasası kavramlarını aştığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Biz Borsa İstanbul'da işlem görmek anlamında dar bir halka açıklık kavramı içinde değiliz, biz en geniş manada halka açığız, içinde kamu sermayesi olmayan en kamusal bankayız. Kamu bankası değiliz ama kamunun birlikte, ortak sahiplendiği bir değeri yönetiyoruz. Belli bir sermaye grubunun bankası değiliz. Belli bir sermaye grubunun şu ya da bu şekilde perspektifine göre faaliyetlerimizi yürütüyor değiliz. Siyasetle herhangi bir ilişkimiz yok. İş Bankası'nda siyaset yoktur ama İş Bankası'nın siyaseti vardır, İş Bankası'nın siyaseti kendisinin siyasetidir. Yani İş Bankalıların siyasetidir. O da şudur; bir anonim şirketi düzgün bir şekilde yönetmek ve bu ülkeye değer kazandırmaya devam etmek. Bunun başka bir boyutu da olamaz."

Sadece İş Bankası'na yolu düşmüş ya da burada çalışan, buradan emekli olan değil, bizim sayısız muhibbimiz, sayısız sahibimiz var. Akhisar'da Mehmet Can Amca, İş Bankası'na gözü gibi bakar, gider kontrol eder ve benimle telefonla konuşur. O bizim muhibbimizdir. Bu kavram ne sermaye piyasası ile ne de bankacılıkla izah edilebilir. Bu başka bir gönül bağıdır. Bu yüzden ortak maldır diyorum. Bu ortak mal üzerinde yapılan değerlendirmeler sırasında herkes gözünü sakınır gibi sakınmalıdır. İş Bankası zor zamanlarda bu ülkenin semalarındaki negatif enerjiyi toprağa verip nötrleştiren bir paratoner, zemini kaydırmayan bir istinat duvarıdır adeta. Sonuç olarak 90 yıllık süre içerisinde değişik dönemlerde olduğu gibi, siyaset değişir, ülkenin sosyal-kültürel eğilimi değişir, teknoloji trendleri değişir, yaşama biçimlerimizde çok tabii değişiklikler olur ama ne değişirse değişsin biz aynı hizmet anlayışıyla, aynı taahhüt ve kararlılıkla bu ülkeye hizmet etmeye devam edeceğiz."

"Aktif büyüklüğümüzün yüzde 64'ü kredilerden"

Adnan Bali, İş Bankası'nın yılın ilk altı ayındaki finansal performansına ilişkin yaptığı değerlendirmelerde, sene başında kredi büyümesi, karlılık, mevduat ve diğer alanlardaki hedeflerine paralel sonuçlar elde ettiklerini belirtti. Ülkeye en yüksek finansman desteği sağlayan banka olduklarını hatırlatan Bali, 220 milyar liraya yakın aktif büyüklüğe ulaştıklarını, aktifin yaklaşık yüzde 64'ünün kredilerden, bu kredilerin yüzde 72'sinin ise ticari kredilerden oluştuğu bilgisini verdi.

İş Bankası'nın en yakın izleyenden 16,1 milyar TL daha fazla ticari kredi verdiğini belirten Adnan Bali, "KOBİ'lere 38 milyar liranın üzerinde kredi kullandırıyoruz. Bütün varlığımız ile sahadayız. 60'ın üzerindeki ilde en yüksek ticari kredi kullandıran özel bankayız. Bu kadar yaygın ve hızlı büyümenin özellikle takipteki krediler açısından gecikmeler, ödemelerde aksamalar bakımından komplikasyonları olabilirdi.  İş Bankası bu bakımdan da tarihi seviyelerde bu konularda son derece üstün bir başarı gösterdi. Sektör ortalamalarının çok hızla ve açık ara altına indik. Takipteki krediler oranı sektör ortalaması yüzde 2,7 iken İş Bankası'nda 1,6'dır" diye konuştu.

Bunu çok kıymetli bulduğunu ifade eden Bali, "Çünkü biz kendimizi doğru kaynak tahsisinden sorumlu görüyoruz" dedi.

Adnan Bali, yılın ilk yarısında 125 milyar TL'nin üzerinde mevduatla özel bankalar arasında liderliği sürdürdüklerini ve yılın ilk altı ayında 8,3 milyar lira tutarında menkul kıymet ihracı gerçekleştirdiklerini dile getirdi.  Bali, 24 binin üzerinde çalışan, 6 bini aşkın Bankamatikten oluşan ATM ağı ve diğer şube dışı kanallarıyla üstün bir hizmet anlayışı içerisinde olduklarını ve şube dışı kanallardan gerçekleştirilen işlemlerin payının yüzde 82 düzeyine geldiğini söyledi.

- İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Borsa İstanbul Adnan Bali İş Bankası Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title