Haberler

Türkiye-İran Turizm Paneli"

Türkiye'den İran'a turizm akışının artırılması için gerekli çözüm ve öneriler, her iki ülkenin temsilcilerinin katıldığı "Türkiye İran Turizm Paneli"nde ele alındı.

Türkiye'den İran'a turizm akışının artırılması için gerekli çözüm ve öneriler, her iki ülkenin temsilcilerinin katıldığı "Türkiye- İran Turizm Paneli"nde ele alındı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk- İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, Türkiye'de Yerleşik İranlı Sanayici ve İşadamları Derneği (İSİAD) organizasyonunda, DEİK/ Türk-İran İş Konseyi katkılarıyla düzenlenen "Türkiye- İran Turizm Paneli"ndeki konuşmasında, turizmde konaklamanın, istirahatin, huzurun öneminden bahsetti.

Son 30 yılı aşkındır Tahran'da 5 tane otel yapılmadığını, İstanbul'un da Tahran'ın da yaklaşık 15 milyon nüfuslu olduğunu hatırlatan Ulusoy, şunları söyledi:

"30 yıl içinde İstanbul'da 5 yıldızlı 100'ün üzerinde otel yapıldı. Eğer ülkende konaklama ihtiyacını halledemezsen, turisti rahat ettiremezsen, ona sahip çıkmazsan turizm kolay gelişmez. 2013 yılında Türkiye'ye gelen turist ve iş adamı sayısı 3 milyonun üzerinde... İran'lı Türkiye'yi iyi tanıyor ama Türkiye'li İran'lıyı tanımıyor, sadece işadamları tanıyor. İnsanların çoğu hala 'Gittiğimde yatak bulabilir miyim? Rahat edebilir miyim?' tedirginliği yaşıyor. Halbuki Türkiye'ye gelen 3 milyon turistin hiç bir sıkıntısı olmadı."

İran ile Türkiye arasındaki turizm hareketinin her şeye karşın yeterli olmadığının altını çizen Ulusoy, iki ülke arasındaki konseyin çalışmalarından bahsetti. Ulusoy, turizmin gelişmesinde yatırımın önemine dikkati çekerek, İran'a sundukları çözümlerden bahsetti.

İran'a turist artırımı için yetkili mercilerin yapacağı çalışmaların önemini anlatan Ulusoy, bahsedilen olumsuzluklara rağmen gelinen noktanın iyi olduğunu, yapılacak çalışmalarla bundan sonrasında da bu alanda ilerleme kaydedileceğini aktardı.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB)  Başkanı Başaran Ulusoy da konuşmasında İran ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilere değindi. Türkiye'nin İran gibi, doğalgaz ve petrol kaynakları olmadığına değinerek, "Bizim doğalgazımız çevremiz ve doğamız. Biz İran'dan daha fazla ziyaretçi bekliyoruz" dedi.

Türkiye'de bulunan havalimanları, yolcu sayıları ve turist girişleriyle ilgili son verileri katılımcılarla paylaşan Ulusoy, turizm gelirlerinin önemini vurguladı. Başaran Ulusoy, İran'ın Türkiye'den turist çekebilmesi için yapması gerekenler olduğuna işaret ederek, bu kapsamda İran'da varolan sıkıntı ve eksikleri anlattı.

İranlı Sanayici ve İşadamları Derneği (İSİAD) Başkanı Mehdi Culazade de İran ile Türkiye arasında artan ticari ilişkilerin turizme yansımasının mutluluk verici olduğunu kaydederek, "Turistik veya iş amaçlı İran seyahatine gidenler, dönüşte her ne kadar sosyal tesislerin azlığı, altyapı eksikliği gibi durumlardan bahsetseler de İran halkının yazılan ve bahsedilen gibi olmadığını da görüp döndüklerinde dile getiriyorlar" diye konuştu.

Panelistlerden İran-Türkiye İş Konseyi Başkanı Reza Kami ise, Başaran Ulusoy'un anlattıklarına atıfta bulunarak, kendisinin de dile getirilen hususlara katıldığını söyledi.

Bu kapsamda toplantının önemine işaret eden Kami, özellikle turizm konusundaki noksanların üzerinde durmak için bu gibi toplantılarda konuşulanların ve çıkarılan sonuçların önemli olduğunu dile getirdi.

Kami, iki ülkenin resmi makamları arasındaki ortamdan özel sektörün yararlanması gerektiği yorumunu yaparak şunları kaydetti:

"Hava, kara ve deniz yolları konusunda daha fazla gelişmeye ihtiyacımız var. İnsan kaynakları konusunda daha fazla eğitime ihtiyaç var. Altyapı eğitim kültürel konularda, tanıtım konusunda İran'da yapılan araştırmalar potansiyelin olduğunu fakat doğru kullanılmadığını gösteriyor."

Türk,İran Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TİSİAD) Başkanı Ali Polat da  iki ülke arasındaki turizm akışının artırılması için önerilerde bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Ali Osman Ulusoy İstanbul İran Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title