Haberler

Türkiye İnovasyon Haftası Adana'da Başladı

EKONOMİ Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) organize ettiği Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri Adana'da başladı.

EKONOMİ Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) organize ettiği Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri Adana'da başladı.

Adana Sanayi Odası ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin ev sahipliğinde Adana HiltonSA Otel'de Ekonomi Bakanlığı ve TİM'in katkılarıyla bugün başlayan etkinlikte, havacılık sektöründen de tanınmış girişimciler panel ve konferanslarda bir araya geldi.

Etkinliğin açış konuşmasını yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi Denetim Kurulu Üyesi Bülent Aymen, Türkiye'de ihracatın adeta patinaj çektiğini ileri sürerek, ticari gelişimin mümkün olması için gerekenleri anlattı.

Üretimin klasik yöntemlerle bir işe yaramadığını söyleyen Aymen, şunları söyledi:

"Farklı sonuçlar için değişimden korkmamak lazım. Bu bilince sahip olduğumuz an ve değişimin peşinden koştuğumuz zaman, inovasyonu gerçekleştirmiş olacağız. Sadece üretim ve irhacatta değil, hayatın tüm katmanlarında, günlük yaşamda da yapma bilincine sahip olacağız. Ancak o zaman gelişmiş ülkeler seviyesine geleceğiz. Rekabet şansımız az. Üretim çoğalınca karı düşürmek zorunda kalıyoruz. Bu durumda işletmeleri geliştirmemiz mümkün değil. Bu nedenle inovasyonun, AR-GE, tasarım ve markalaşmanın çok önemli olduğunu sizlerin de bilip, yönelmesi lazım. Fiyat düşürerek değil, inovatif, katma değerli sattığımızda daha fazla döviz kazanıyoruz ve daha fazla refaha sahip oluyoruz. En büyükler en inovatifler."

'POTANSİYEL DOĞRU KULLANILMALI'

Adana Sanayi Odası ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı Zeki Kıvanç ise çırçır ve dokuma fabrikalarının ilk olarak Çukurova'da kurulduğunu, Cumhuriyet döneminin başlarında Anadolu'da 24 fabrikanın bulunduğunu anımsattı. Salondaki genç öğrencilere seslenen Kıvanç, "Adana inovasyon haftasının en yoğun katılımcısının gençler olması biz sanayiciler için en itici güç ve umut kaynağıdır. Bu potansiyeli iyi yönlendirmek gerekiyor. Özelde bölgemizde makro anlamında ülkemizin kalkınması ancak potansiyelin doğru kazanılmasıyla mümkündür" dedi.

'150 MİLYAR DOLAR İHRACATTA PATİNAJ YAPIYORUZ'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Süleyman Kocasert de Türkiye'nin ihracatta 150 milyar dolar civarında patinaj yaptığını belirterek, şunları söyledi:

"Yeterince orta ve yüksek teknoloji ihracatı gerçekleştiremiyor olmamız bunun önemli bir nedeni. Önce AR-GE ardından inovasyon sonra tasarım ve markalaşma dedik, sözmüzün de sonuna kadar arkasındayız. Biz bu söylemimizden asla vazgeçmeyeceğiz çünkü biliyoruz ki 2023 hedefleri koyduysak, 'dünyanın önemli oyuncularından biri olacağız' diyorsak biz AR-GE, yeterince kaynak enerji ve zaman ayırmak ve inovasyonu sadece dilimize değil aklımıza ve kalbimize de pelesenk etmek durumundayız. İlk kez geçen yıl ülkemizin gayri safi milli hasıla'dan (GSMH) AR-GE'ye ayırdığı pay yüzde 1 seviyelerine ulaştı. Çok mutluluk duyabilriiz ancak ABD, Japonya, Finlandiya, Norveç, Güney Kore gibi ülkelerin yüzde 4 ve hatta üzerinde bir pay aldığını söylersem almamız gereken çok yol olduğunu hepimiz farkına varırız."

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de rekabeti zorlaştırdığını dile getirirken, Vali Mahmut Demirtaş ise organize edilen faaliyetlerin toplumun geniş kesimine inovasyon ile ilgili farkındalığın yayılmasını sağladığını kaydetti.

Programda, 'Türk İş Dünyası', 'Dünyada Başarılarıyla Tanınanlar', 'İnovatif Şirketlerin Yıldız CEO'ları', 'İlham Veren Girişimciler', 'Yıkıcı İnovasyon Dönemi ve Maker Hareketi', 'Modayı Marka Yapanlar','Innocampus', 'Akıl Haritasıyla Yaratıcılığı Serbest Bırakmak', 'Türkiye'de İnovasyon ve Endüstri 4.0', 'Akıllı Nesneler', 'Geleceğin Şehirleri', 'Sıra Dışı Kadınlar', 'Anadolu'nun Güneyinden Dünya Mutfağına Armağan','Başrolde İnovasyon' konulu panel ve konferanslar yer alıyor.

- Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ekonomi Bakanlığı Akdeniz Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title