Haberler

Türkiye İnovasyon Haftası

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş: "Haliç Tersanesi'nin bir taraftan tersane müzesi olurken, diğer taraftan da bilim, teknoloji, inovasyon müzesi olması noktasında çalışmalarımız var...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Haliç Tersanesi'nin bir taraftan tersane müzesi olurken, diğer taraftan da bilim, teknoloji, inovasyon müzesi olması noktasında çalışmalarımız var" dedi.

Topbaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) düzenlediği Türkiye İnovasyon Haftası'nda yaptığı konuşmada, inovasyonun, gelişmenin yeni anahtarı olduğunu belirterek, kaynakların tükenebileceğini, ancak insanın çaresiz olamayacağını söyledi.

Zekanın hedefe aşık olduğunu dile getiren Topbaş, "Zeka, daima hedefler arar. Hedefsiz zeka boşlukta gezer. Zeka, hedef kazandığında güce erişir. Hedefe varınca zeka daha da güçlenir. Sıfırdan imkan kazanmak esastır. Fikir esasında her şeydir. Göreve başladığımızda İstanbul'a 'hayallerinizi getiriniz' diye seslendik. Hayallerin önündeki engelleri kaldırdığınızda, hayaller gerçek olur" diye konuştu.

Topbaş, şehirlerin inovasyon merkezleri olduğunu ifade ederek, şehirler bu kadar yoğunlaşmasaydı, insanlar buralarda buluşmasaydı, bu kadar teknolojik gelişmelerin olmayacağını söyledi.

Şehir yaşamındaki sorunları çözmek adına bilimadamları başta olmak üzere yönetimlerin bu sorunların üstesinden gelmek için yeni çözüm arayışına girdiklerini dile getiren Topbaş, "Teknolojik gelişmeler şehirlerde başladı. Şehirler hem sorunların sebebi hem de çözümlerin merkezi oldu. Bir problem ortaya çıkıyorsa çözümü de o problemin içerisindedir" dedi.

Topbaş, teknolojiyi en iyi kullanan belediyelerin başında geldiklerine dikkati çekerek, özellikle 2004 yılından itibaren yazılımları kendi elemanları ağırlıklı olmak üzere dışarıdan destek alarak da gerçekleştirdiklerini söyledi.

"Öyle bir dünyada öyle teknolojik gelişmelerle yaşıyoruz ki bütün İstanbul'u hatta dünyayı bu tablete sığdırabilir, bilgileri avuç içinde toplayabilirsiniz" diyen Topbaş, İstanbul Belediyesi olarak devamlı problemleri çözme ve yeni çözüm yolları arayışı içerisinde olduklarını ifade etti.

Topbaş, üstlenmiş olduğu Dünya Belediyeler Birliği Başkanlığı ile ilgili her biri önemli kentlerin başkanları olan dünya belediye başkanlarıyla yaptıkları toplantılar için kıtalararası uçuş yapmanın ve kentlerini geride bırakmanın güç olduğunu anlatarak, bunun yerine sanal ortamda konferans şeklinde toplantı yapabilmek için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Yaptıkları bütün çalışmaların patentlerini aldıklarını belirten Topbaş, bu yapılan çalışmanın da dünya piyasalarında da bir değeri olacağını düşündüğünü ifade etti.

Kadir Topbaş, trafik ışıkları, İspark, akıllı otobüs durakları ve akıllı otobüsler gibi çok çalışmaları olduğunu belirterek, teknolojinin verdiği imkanları çok iyi kullanan bir belediye olduklarının altını çizdi.

Cep telefonundan en yakın toplu taşıma istasyonunu ve gidilecek istikametteki aracın, kaç dakika sonra orada olacağını öğrenme imkanını veren, insanların ona göre durakta beklemeden, zamanını iyi kullanabilmesi için çalışmalar yapıldığını anlatan Topbaş, şöyle devam etti:

"Bunlar, dünyada henüz daha gerçekleşmeyen gelişmelerden bazıları. Bu uygulamayı ilk yaptığımız 2008 yılında ABD Belediyeler Birliği Genel Sekreterine gösterdiğimde hayret etti ve 'Bizim belediyelerimizin bunu mutlaka görmesi lazım' demişti. Bu uygulamayı yaptık ve bugün yoğun bir şekilde kullanılıyor. Şu anda 3 boyuta getirilmesi çalışmaları var.

Kentlerdeki yönetim, kent yoğunluğuna paralel olarak teknolojik gelişmeleri yeni birtakım bulgularla buluşturmak suretiyle ortaya koyduğu takdirde başarıya ulaşabilir. Kent içinde yaşayan insanlar huzurlu, mutlu bir yaşamı sürebilir. Bu bakımda her alanda biz, normal sıradan bir belediyecilik değil, çok daha gelişmiş, çok daha doğru bütün ihtiyaçları dikkate alan bir özel sektör mantığıyla teknolojik gelişmelere açık bir çalışmayı yönettiğimizi düşünüyorum."

"İSMEK'te üretmenin zevki aşılanıyor"

Topbaş, Haliç Tersanesi'nin bir taraftan tersane müzesi olurken, diğer taraftan da bilim, teknoloji, inovasyon müzesi olması noktasında çalışmalarının olduğunu belirterek, genç mucitlerin orada aktif olarak çalışmasını sağlayacaklarını kaydetti.

Genç mucitlerin hayallerini gerçekleştirme ortamı, imkanı tanındığında farklılıkların ortaya çıkacağını ifade eden Topbaş, "Yakın zamanda devreye sokmayı düşündüğümüz Taksi Call Center ile İstanbul'daki taksi hizmeti çok farklı bir boyuta gelecek. İnanıyorum ki başka ülke ve kentlerde de tercih edilecek. İSMEK'te üretmenin zevki aşılanıyor. Her ev bir sanat merkezi, atölye olsun istiyoruz" diye konuştu.

Kadir Topbaş, yeni bir dünya oluştuğunu ve Türkiye'nin de aktif bir rol oynadığını aktararak, şunları kaydetti:

"Eskiden belediyelere istihdam alanı olarak bakılırdı, sonra hizmet ön plana çıktı. Vizyoner belediyecilik konuşuluyor ama artık farklı bir çalışmaya ihtiyaç var. İnternet ve sosyal medya katılımcılığı yeni bir boyut kazandırdı. Yöneten ile yönetilen arasındaki duvar yıkıldı. Demokrasinin geldiği bu nokta yeni bir yönetim anlayışını da zorlamaktadır. Halkın talebini gören ve bu ihtiyacı gideren belediyeler oluşmaktadır." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Kadir Topbaş İstanbul Türkiye Haliç Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title