Haberler

Türkiye İMSAD'dan Afrika'ya İhracatı Artırma Hamlesi

Güncelleme:

Türkiye İMSAD Başkanı Fethi Hinginar, "Kara Kıta'ya kadar koşuyoruz. Hedefimiz, bir yandan katma değerli ürün hacmimizi artırmak, öte yandan 'üretim ve ihracat odaklı' büyümeyi sürdürmektir" dedi.

Türk ürünlerinin Kamerun'a 60 gün olan sevkiyat süresini çok uzun bulan Kamerun Bayındırlık Bakanı Patrice Amba Salla, ancak direkt seferlerin başlaması durumunda iki ülke arasındaki iş hacminin artacağını belirtti.


Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği ( Türkiye İMSAD), daralan ihracat pazarlarını aşmak ve yeni pazarlar kazanmak amacıyla Turcamhall işbirliğinde 9 kişilik bir heyetle Orta/Batı Afrika'nın önemli ülkelerinden Kamerun'a gitti. Türkiye İMSAD'ın "Afrika Buluşmaları" adıyla düzenlediği gezinin bu yıl ikinci adresi Kenya olacak.

Kamerun gezisine, Türkiye İMSAD üyesi firmaları temsilen; Turhan Özkan (Çuhadaroğlu), Cem Yamaner (Eczacıbaşı), Erhan Kamber (Hekim Yapı), Demir Ahmet Demirtaş (İzocam), Tuna Saylan (Tepe Betopan), Erhan Özsoy (Trakya Cam), Bahadır Çuhacıoğlu (Kale Seramik) ile Selim Uras (Fibrobeton) ve Ahmet Volkan Kaya (Türk Demirdöküm) katıldılar.

Hinginar: "'Hedefimiz üretim ve ihracat odaklı büyümeyi sürdürmektir."
İhracatta yaşanan daralmayı aşmak için Afrika ülkelerine yöneldiklerini belirten Türkiye İMSAD Başkanı Fethi Hinginar, Kamerun'un inşaat malzemelerinde Türkiye için potansiyel bir pazar olduğunu belirtti. Hinginar, "Kara Kıta'ya kadar koşuyoruz. Hedefimiz, bir yandan katma değerli ürün hacmimizi artırmak, öte yandan 'üretim ve ihracat odaklı' büyümeyi sürdürmektir" dedi. Hinginar, sözlerine şöyle devam etti:

"Kamerun'un, batıda Nijerya'ya, doğu ve güneyde ise Orta Afrika pazarlarına kolay erişilebilir bir konumda olması, bu ülkenin bölgedeki önemini artırmaktadır. Kamerunlu girişimciler, aynı zamanda komşu Kongo Cumhuriyeti, Gabon ve Ekvator Ginesi'nde de ciddi bir ekonomik güç olarak varlık gösteriyorlar. Bugün Kamerun'un toplam ticaretinin yaklaşık yüzde 60'ı Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirilmektedir. Ayrıca 1998 yılında, Kamerun'un da üyesi olduğu Orta Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği (CEMAC) ülkelerinde yapılan yasal değişiklikle üye ülkeler arasında gümrük vergileri kaldırılmıştır. Tüm bu verileri ele aldığımızda Kamerun'a gerçekleştirdiğimiz heyet, Afrika'daki pazar payımızı artırabilmemiz için önem arz etmektedir."

5 bakan katıldı, ülkeye sevkiyat süresinin kısaltılması istendi
Türkiye İMSAD heyeti, Kamerun'un başkenti Yaounde'da Turcamhall Fuar ve Ticaret Merkezi'nde düzenlenen foruma katıldı. Türkiye İMSAD Dış Ticaret Komitesi Başkanı Ahmet Demirtaş, forumda yaptığı konuşmada, inşaat malzemeleri sektörünün 2014 yılında 21,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek, Türkiye'nin ihracat lideri sektörlerinden biri olduğunu söyledi. Demirtaş, dünya ihracat sıralamasında da Türkiye'nin ilk sıralarda yer alarak uluslararası piyasalarda kalitesini ve kapasitesi kanıtladığını belirtti.

Heyet için Türk Büyükelçiliği tarafından verilen yemeğe ise Kamerun Bayındırlık, Ticaret, Ekonomi, Yatırımlar ve Kamu İhale Bakanları olmak üzere 5 bakan katıldı. Türk ürünlerinin Kamerun'a 60 gün civarında olan sevkiyat süresinin çok uzun olduğunu ve iki ülke arasında ticaret hacminin büyüyebilmesi için bu sürenin kısaltılması gerektiğini belirten Kamerun Bayındırlık Bakanı Patrice Amba Salla, Türkiye'den Kamerun'a ancak direkt seferlerin başlatılması durumunda sevkiyat süresinin kısalacağını söyledi.

Demirtaş: "Türkiye için inşaat malzemeleri potansiyeli yüksek bir ülke."
Türkiye İMSAD heyeti, özel sektör kurumları ile bir dizi görüşme gerçekleştirerek, görüş alışverişinde bulundu. Heyet, gezinin ikinci gününde ise inşaat malzemelerinin satıldığı pazar yerinde incelemelerde bulundu. Türkiye İMSAD Dış Ticaret Komitesi Başkanı Ahmet Demirtaş, pazardaki Türk ürünlerinin kısıtlı olduğunu ve ağırlıklı olarak Türkiye'de bilinmeyen markaların yer aldığını söyledi. Demirtaş, şu değerlendirmede bulundu:

"Kamerun'da ülkemizde üretilen bazı inşaat malzemelerine hiç rastlamadık. Sahra Altı Afrika ülkelerinde olduğu gibi ülkede inşaat malzemeleri, potansiyeli yüksek bir alan. Özellikle yalıtım, havalandırma sektörü ürünleri (HVAC), seramik, dış cephe kaplamaları, alüminyum, prefabrikasyon ve benzeri ürünlerle bu pazara girebilecek durumdayız. Bazı Kamerun firmaları ile de yaz aylarında İstanbul'da ikinci tur görüşmeler yapacağız."

Kamerun, Orta Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği'nin (CEMAC) önemli ülkelerinden biri olarak öne çıkıyor. CEMAC'a üye ülkeler arasında; Kamerun, Kongo, Gabon, Ekvator Ginesi, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad yer alıyor. Bu ülkeler arasında Gümrük Birliği bulunuyor ve tek bir para birimi olarak Orta Afrika Frankı (FCFA) kullanılıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ahmet Demirtaş Ahmet Türk Kamerun Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title