Haberler

Türkiye İmsad'dan Afrika'ya İhracat Hamlesi

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği ( Türkiye İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar, "Kara Kıta'ya kadar koşuyoruz. Hedefimiz, bir yandan katma değerli ürün hacmimizi artırmak, öte yandan üretim ve ihracat odaklı büyümeyi sürdürmektir" dedi.

Türkiye İMSAD'ın açıklamasına göre dernek, daralan ihracat pazarlarını aşmak ve yeni pazarlar kazanmak amacıyla Turcamhall iş birliğinde 9 kişilik bir heyetle Orta/Batı Afrika'nın önemli ülkelerinden Kamerun'a gitti. Heyet, Kamerun'un başkenti Yaounde'da Turcamhall Fuar ve Ticaret Merkezi'nde düzenlenen foruma katıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye İMSAD Başkanı Fethi Hinginar, Kamerun'un inşaat malzemelerinde Türkiye için potansiyel bir pazar olduğunu belirterek, "Kara Kıta"ya kadar koştuklarını ve hedeflerinin, bir yandan katma değerli ürün hacmini artırmak, öte yandan üretim ve ihracat odaklı büyümeyi sürdürmek olduğunu ifade etti.

Kamerun'un, batıda Nijerya'ya, doğu ve güneyde ise Orta Afrika pazarlarına kolay erişilebilir bir konumda olmasının, bu ülkenin bölgedeki önemini artırdığını vurgulayan Hinginar, şöyle devam etti:

"Kamerunlu girişimciler, aynı zamanda komşu Kongo Cumhuriyeti, Gabon ve Ekvator Ginesi'nde de ciddi bir ekonomik güç olarak varlık gösteriyor. Bugün Kamerun'un toplam ticaretinin yaklaşık yüzde 60'ı Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirilmektedir. Ayrıca 1998 yılında, Kamerun'un da üyesi olduğu Orta Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği (CEMAC) ülkelerinde yapılan yasal değişiklikle üye ülkeler arasında gümrük vergileri kaldırılmıştır. Tüm bu verileri ele aldığımızda Kamerun'a gerçekleştirdiğimiz ziyaret, Afrika'daki pazar payımızı artırabilmemiz için önem arz etmektedir."

Türkiye İMSAD Dış Ticaret Komitesi Başkanı Ahmet Demirtaş ise inşaat malzemeleri sektörünün 2014 yılında 21,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek, Türkiye'nin ihracat lideri sektörlerinden biri olduğunu aktardı.

Dünya ihracat sıralamasında Türkiye'nin ilk sıralarda yer alarak uluslararası piyasalarda kalitesini ve kapasitesi kanıtladığını belirten Demirtaş, pazardaki Türk ürünlerinin kısıtlı olduğunu ve ağırlıklı olarak Türkiye'de bilinmeyen markaların yer aldığını söyledi. Demirtaş, şu değerlendirmede bulundu:

" Kamerun'da ülkemizde üretilen bazı inşaat malzemelerine hiç rastlamadık. Sahra Altı Afrika ülkelerinde olduğu gibi ülkede inşaat malzemeleri, potansiyeli yüksek bir alan. Özellikle yalıtım, havalandırma sektörü ürünleri (HVAC), seramik, dış cephe kaplamaları, alüminyum, prefabrikasyon ve benzeri ürünlerle bu pazara girebilecek durumdayız. Bazı Kamerun firmaları ile de yaz aylarında İstanbul'da ikinci tur görüşmeler yapacağız."

Açıklamada verilen bilgilere göre, heyet için Türk Büyükelçiliği tarafından verilen yemeğe Kamerun Bayındırlık, Ticaret, Ekonomi, Yatırımlar ve Kamu İhale Bakanları olmak üzere 5 bakan katıldı.

Kamerun Bayındırlık Bakanı Patrice Amba Salla, Türk ürünlerinin Kamerun'a 60 gün civarında olan sevkiyat süresinin çok uzun olduğunu ve iki ülke arasında ticaret hacminin büyüyebilmesi için bu sürenin kısaltılması gerektiğini belirtti. Salla, Türkiye'den Kamerun'a direkt seferlerin başlatılması durumunda sevkiyat süresinin kısalacağını kaydetti.

Türkiye İMSAD'ın "Afrika Buluşmaları" adıyla düzenlediği gezinin bu yıl ikinci adresi Kenya olacak.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ahmet Demirtaş Orta Afrika Kamerun Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title