Haberler

Türkiye ile Yunanistan Arasında İş Birliği Köprüsü

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın eş başkanlığında İzmir'de gerçekleştirilen 4. Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi (YDİK) toplantısında iki ülke arasında başta ulaşım, turizm, terör, kaçak göçmen, enerji gibi 48 alanda iş birliği konuları değerlendirildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın eş başkanlığında İzmir'de gerçekleştirilen 4. Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi (YDİK) toplantısında iki ülke arasında başta ulaşım, turizm, terör, kaçak göçmen, enerji gibi 48 alanda iş birliği konuları değerlendirildi.

Başbakanlık İzmir Ofisi'nde dün gerçekleştirilen Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi toplantısı kapsamında ilk olarak Davutoğlu ile Çipras ve liderlere eşlik eden bakanlar, baş başa görüşme yaptı. Yaklaşık 2 saat süren ikili görüşmelerin ardından ise Davutoğlu ve Çipras'ın da yer aldığı heyetler arası görüşme gerçekleşti.

Dostluk ve ticari iş birliğinin ön planda tutulduğu görüşmelerde her iki ülke arasında karşılıklı saygı, güven, uluslararası hukuk, bölgesel barış, istikrar ve refahın daha da ilerletilmesi ve bölgesel ekonomik büyümenin canlandırılması ele alındı.

Ekonomik alanda yapılacak iş birliği konularının değerlendirildiği toplantıda özellikle ulaştırma, ticaret ve turizm konularında ülkeler arasında yapılabilecek iş birliği irdelendi.

İlk iş birliği imzaları atıldı

Bu doğrultuda ilk olarak Türkiye ve Yunanistan hükümetleri arasında iş birliği protokolü imzalandı. İmzalar, Başbakan Davutoğlu ve Çipras tarafından atıldı.

Toplantıda ele alınan başka bir konu ise kaçak göçmen oldu. Düzensiz göçe yönelik her iki ülkenin yapması gereken hususlar üzerinde çalışılması kararlaştırıldı ve buna göre her iki ülkenin İçişleri Bakanları arasında iş birliği protokolü imzalandı.

İki ülke arasında iş birliği yapılması gereken bir başka husus ise turizm konusu oldu. Bu doğrultuda Kültür ve Turizm Bakanları arasında Türkiye'nin ve Yunanistan'ın turizm potansiyellerini irdelemek, karşılıklı turist giriş çıkışlarını artırmak, ortak kültür varlıklarını değerlendirmek amacıyla iş birliği yapılması kararlaştırıldı.

İzmir Alsancak ile Selanik limanlarındaki hareketliliği artırmak amacıyla da liman işletmeleri arasında kardeş liman ilişkisi tesis edilmesine ilişkin mutabakat muhtırası imzalandı.

Türk ve Yunan heyetlerinin yaptığı görüşmelerde haber ajanslarının yapacağı iş birliği konuları da değerlendirildi. Buna göre Anadolu Ajansı (AA) ile Atina ve Makedonya Haber Ajansı (AMNA), Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ile Yunanistan Radyo ve Televizyon Kurumu iş birliği için imza attı.

Ulaşım alanındaki iş birliği

Görüşmelerde ülkeler arasındaki ulaşım da ana maddelerden biri oldu. Öncelikle Atina ile Ankara arasında doğrudan havayolu ulaşımı olmadığını öğrenen Başbakan Davutoğlu, konuyu Türk Hava Yolları yetkililerine taşıdı ve en kısa zamanda iki başkent arasında direkt havayolu ulaşımı sağlanması için ilk adımı attı.

Ulaşım alanında demiryolunun da geliştirilmesi kararlaştırıldı ve özellikle Selanik, İzmir ve İstanbul arasında hızlı tren projesinin geliştirileceği konusunda ilk açıklama Davutoğlu tarafından yapıldı.

Ayrıca İzmir-Selanik arasında feribot seferleri başlatılması için de çalışma başlandığı duyuruldu.

Ulaşım alanlarında atılacak adımların hem ticari hem de turizmin gelişmesine büyük katkı sağlayacağı vurgulandı.

Kültürel varlıklar korunacak

Ulaşımdaki yeniliklerin ülkeler arasındaki seyahatleri daha da artıracağına işaret edilerek turizm alanında neler yapılması gerektiği de maddeler halinde ele alındı.

Tarafların Türkiye ve Yunanistan'ın kültürel mirasın belirlenmesi, korunması ve muhafaza edilmesi ile yasa dışı olarak yerlerinden edilmiş kültür varlıkların belirlenmesi, ait oldukları ülkeye iadesi alanlarında iş birliğinin artırılması kararlaştırıldı.

İki ülkenin, uluslararası kuruluşlardaki iş birliğini genişletme ve uluslararası kuruluşlardaki adaylıklarını mümkün olduğunca olumlu şekilde değerlendirme konusunda mutabık kalındı.

Enerjide iş birliği

Görüşmelerde Türkiye ile Yunanistan'ın enerji alanında iş birliğini daha da geliştirmesi gerektiği değerlendirildi.

Tarafların, güney gaz koridoru çerçevesinde birbiriyle bağlantılı Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ile Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) projelerinin zamanlı şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli desteği göstermeyi taahhüt etti.

Teröre karşı ortak adım

Başbakan Davutoğlu ve Çipras'ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda iki ülkenin terörizmin her türüne karşı ve mücadele konusunda kararlı oldukları vurgulandı. Suriye ile Irak'taki durumdan kaynaklanan terör tehdidine karşı küresel koalisyon da dahil olmak üzere ikili ve uluslararası platformlarda iş birliğini güçlendirmeye yönelik karar alındı.

Türkiye'nin AB üyeliğinin de değerlendirildiği görüşmelerde Türkiye'nin AB üyeliğinin her iki ülke için önem taşıdığı ifade edilerek, Türkiye'ye yapılacak desteklerin irdelendiği kaydedildi.

Ekonomik iş birliği

Ülkeler arasındaki ticaret hacmini geliştirmek isteyen liderler, bu alanda da iş birliğine açık olduklarını deklare ettiler.

Ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması yönünde çalışmaların yapılması konusu tartışıldı. Türk ve Yunan iş adamlarına sağlanacak teşvikler konusunda çalışma yapılması da değerlendirildi.

Kaçak göçmen krizi

Gerek karşılıklı gerekse heyetler arası görüşmelerde göçmen krizi de masaya yatırıldı. Buna göre, her iki ülkenin göç akımlarının kontrol altına alınması, insan tacirleri ve göçmen kaçaklarıyla mücadele konusunda iş birliği konularının araştırılması kararlaştırıldı.

Ayrıca, Türkiye-AB Vize Serbesti Diyaloğu kapsamında Yunanistan'ın iş birliğini geliştirmesi, Türkiye-Yunanistan Geri Kabul protokolünün daha etkin bir şekilde uygulanması, uluslararası korumaya ihtiyaç duymayan düzensiz göçmenlerin ülkelerine hızla dönüşlerinin sağlanması amacıyla bir yöntem belirlenmesi kararlaştırıldı.

İki ülke Sahil Güvenlik Komutanlıkları arasında bir elektronik bilgi değişim sistemi kurulmasına karar verildi.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Yunanistan İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128112 25 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NİSAN 2024: Faiz kararı CANLI YAYIN! MB faiz oranı yüzde kaç oldu? Konyaspor Başkanı Fenerbahçe ile ilgili ne söyledi? Fenerbahçelileri kızdıracak sözler! DİLAN POLAT ÇIKTI MI? Dilan Polat, tahliye edildi mi? Dilan Polat aylık kazancı ne? SON DAKİKA: Merkez Bankası faiz kararı ne oldu? MB Faiz oranı açıklandı mı? Merkez Bankası faizi sabit tutarsa altın ne olur? Faiz sabit kalırsa altın düşer mi, yükselir mi? SON DAKİKA: PPK kararı ne? PPK kararı ne oldu? Merkez Bankası faiz kararı sonrası açıklama geldi mi? FAİZ SABİT KALIRSA DOLAR NE OLUR? Merkez Bankası Nisan ayı faizi sabit tuttu; Peki dolar ne olacak? Faiz sabit kalırsa ne olur? MB Nisan ayı faizi sabit mi bıraktı? SON DAKİKA: Faiz artarsa altın ne olur? #129689 Merkez Bankası faiz kararı kuru etkiler mi? Altın ne olur? MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI AÇIKLANDI! Nisan ayı faiz oranı ne oldu? Faiz arttı mı? FAİZ KARARI AÇIKLANDI MI SON DAKİKA! TCMB faiz kararında son durum ne? Faiz kararı ne oldu? Reynmen Renklensin şarkı sözleri | Reynmen'in yeni şarkısı ne? Yeterince düşmanım var benim şarkısının adı ne? Merkez Bankası faizi ne zaman açıklayacak? Merkez Bankası faiz kararını saat kaçta açıklayacak? Green Card ne zaman açıklanacak? Green Card sonuçları ne zaman belli olacak? Green Card 2024 sonuçları nereden, nasıl öğrenilir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title