Haberler

Türkiye ile Mısır'ın Ticari İlişkileri Yeniden Filizleniyor

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (MTSO) Şerafettin Aşut, Mısırlıların, Türk yatırımcılara halen sıcak baktıklarını ve Türkiye-Mısır ilişkilerini artıracak önemli gelişmeler beklediklerini belirterek, "Mersinli yatırımcılara tavsiyem, eski ortaklıklarını yeniden canlandırma yönünde adım atmaları ve ilişkilerini sıcak tutmaları" dedi.

Mısır Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Federasyonu Başkanı Ahmet Al Wakil'in davetlisi olarak kısıtlı katılımlı bir heyetle Kahire'ye giden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Heyeti, burada 4 yıllık aranın ardından ilk kez düzenlenen Mısır-Türkiye İş Forumu'na katılarak sorunları konuştu. Heyette TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na, İstanbul Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Bolvadin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Tabak, iş adamları ve gazeteciler eşlik etti.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki Türk heyeti, Mısır'da bir dizi temasta bulundu. Program kapsamında, Mısır'dan yaklaşık 80 firma, Türkiye heyetinin yanı sıra Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği tarafından belirlenen ve Kahire'deki aktif Türk firmalarının katılımıyla Mısır-Türkiye İş Forumu gerçekleştirildi. İş Forumu kapsamında, Türk ve Mısır firmaları arasında çok sayıda iş görüşmesi yapıldı.

Temaslar sırasında Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Tareq Qabi tarafından Bakanlık binasında kabul edilen TOBB Heyeti, burada bir süre heyet halinde görüşme gerçekleştirdi. Heyet görüşmesi sonrasında, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Kahire Maslahatgüzarı Ali Rıza Güney ve Mısır Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu Başkanı Wakil, Mısırlı Bakan Qabi ile ayrıca görüşerek Mısır'da faaliyet gösteren Türk firmalarının taleplerini anlattı. Üretici kayıt sistemi yüzünden Mısır ile Türk firmalarının ticari ilişkilerinde yaşanan belirsizlikler, laboratuvar uygulamalarıyla gelen ilave yükler, ödemelerde ve gümrük noktalarındaki sıkıntılar ile Ro-Ro seferlerine Sina'nın kapanması görüşülen konular arasında yer aldı. Hisarcıklıoğlu görüşme sonrasında, "Darbenin ardından Bakan düzeyindeki ilk görüşmeyi yapmış olduk" dedi.

Aşut: "Türkiye Mısır ilişkilerini artıracak önemli gelişmeler bekliyoruz"

MTSO Başkanı Aşut, Mısır dönüşünde yaptığı değerlendirmede, oldukça verimli bir forum gerçekleştiğini söyledi. Mısır'ın Türkiye için önemli bir pazar olduğuna dikkat çeken Aşut, "Mısır Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Federasyonu'na kayıtlı 4 milyon 300 bin yatırımcı var. Bünyesinde 26 tane Oda bulunuyor. Mısır'ın Türkiye'den ithalatı 1,2 milyar dolar, ihracatı ise 2,7 milyar dolar. Aynı zamanda turizm açısından da temaslarımız var. Geçen yıl 110 bin Mısırlı Türkiye'yi ziyaret ederken 60 bin Türk Mısır'ı ziyaret etti. Türkiye olarak Mısır'ın 4'üncü ticaret ortağıyız. Türkiye'nin Mısır'da yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımı var. Bu yatırımlarla 60 bin Mısırlıya istihdam sağlıyoruz" diye konuştu.

Önümüzdeki süreçte iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin artarak devam edeceğine inandığını ifade eden Aşut, Mısır'da ekonomik ve demokratik yapısal reformların hızla sürdüğünü dile getirdi. Mısır'ın bir uygarlıklar ülkesi olduğuna işaret eden Aşut, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu yılın ortalarına doğru Mısır'ın, eski zenginliğine kavuşmuş olacağına inanıyorum. Türkiye üzerinden yapılan ticaretin artması yönünde önemli yapısal reformlar devam ediyor. Ancak gözlemlediğimiz en önemli konu Türk yatırımcılara halen sıcak bakıyor olmaları. Bu nedenle Mersinli yatırımcılara tavsiyem eski ortaklıklarını yeniden canlandırma yönünde adım atmaları ve ilişkilerini sıcak tutmaları. Türkiye Mısır ilişkilerini artıracak önemli gelişmeler bekliyoruz." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Şerafettin Aşut Mersinli Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title