Haberler

Türkiye Malezya ile Serbest Ticaret Anlaşması İmzaladı

Güncelleme:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Güney Asya bölgesinde ilk ?Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) Malezya ile imzalandığını belirterek, bu çerçevede sanayi ürünlerindeki tüm gümrük vergilerinin en geç 8 yıl sonunda karşılıklı olarak sıfırlanacağını bildirdi.

Zeybekci, yazılı açıklamasında, Türkiye ile Malezya arasında müzakereleri 2010 yılı Mayıs ayında başlatılan ve 13-15 Ocak 2014'te Ankara'da gerçekleştirilen 9. tur neticesinde tamamlanan Türkiye-Malezya STA'yı, Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Dato'Sri Mustapa Mohamed ile imzaladıklarını belirtti.

Ankara'da imzalanan anlaşma ile Türkiye'nin, Malezya pazarına AB'den önce tercihli giriş imkanı elde ettiğini belirten Zeybekci, STA'nın, tarafların iç mevzuatlarına göre gerçekleştirecekleri onay işlemlerinin tamamlanmasının ardından yürürlüğe konulacağını bildirdi.

Zeybekci, Türkiye'nin Asya-Pasifik Bölgesinde Güney Kore'nin ardından 2'nci, Güney Asya Bölgesinde ise ilk STA'sı olma özelliğini taşıyan anlaşmanın, mevcut haliyle temelde mal ticaretiyle bağlantılı konuları kapsadığını ve yürürlüğe girdikten bir yıl sonra hizmetler ticaretinin serbestleştirilmesi için müzakerelere ve STA'ya yatırımlar konusunda bir bölüm eklenmesi amacıyla istikşafi görüşmelere başlanmasının hükme bağlandığını kaydetti.

Malezya'nın 2013 yılı itibariyle yaklaşık 30 milyonluk nüfusu, 300 milyar dolarlık GSYİH'sı, yüzde 4,7 seviyesindeki büyüme oranı, 235 milyar dolarlık ihracatı, 210 milyar dolarlık ithalatı ile bölgesinde önemli bir ekonomi olduğuna ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği üyeliği bulunduğuna dikkati çeken Zeybekci, şu değerlendirmelerde bulundu:

"STA kapsamında, anlaşmanın yürürlüğe girişiyle birlikte tarife satır sayısı bakımından Malezya'ya ihracatımızın yüzde 71'i, anılan ülkeden ithalatımızın yüzde 69'u, halihazırda ticarete konu ürünler bakımından ise ihracatımızın yüzde 83'ü, ithalatımızın ise yüzde 68'i gümrük vergisinden muaf olarak gerçekleştirilecek. 8 yıllık geçiş döneminin sonunda ticarete konu olan ürünler bakımından ihracatımızın yüzde 94'ü, ithalatımızın yüzde 75'i gümrük vergisinden muaf şekilde gerçekleşecek. Bu çerçevede, taraflar sanayi ürünlerindeki tüm gümrük vergilerini en geç 8 yıl sonunda karşılıklı olarak sıfırlayacaklar.

Ülkemizce hassas addedilen bazı tekstil-konfeksiyon, demir-çelik, elektrik-elektronik ve otomotiv ürünlerinde, Malezya tarafınca ise hassas olarak değerlendirilen bazı kimya, tekstil-konfeksiyon, demir-çelik, elektrik-elektronik ve otomotiv ürünlerinde gümrük vergileri 3, 5, ve 8 yıllık indirim takvimlerine tabi olacak. Tarım ürünlerinde ise 8 yıl sonunda tarife satırı bakımından Malezya'ya ihracatımızın yüzde 94'ü, ithalatımızın ise yüzde 47'si için tercihli pazara giriş imkanı sağlanacak. Bu kapsamda, ülkemiz ihracatı açısından önem arz eden; buğday unu, kabuklu meyveler, kuru meyveler, bisküvi, makarna, zeytinyağı, ayçiçek yağı, konserve meyve/sebze, domates salçası ve çeşitli gıda müstahzarlarının gümrük vergileri anlaşmanın yürürlüğe girişi ile birlikte, bir takım balıkçılık ürünleri, şekerleme ve çikolata 3 yılda, kavun, karpuz ve ekmeğe sürülen kakaolu ürünler 5 yılda sıfırlanacak."

Canlı hayvan, et, işlenmiş et, sütlü ürünler, taze/kurutulmuş/kabuklu meyve (tropik hariç) ve sebze, hububat, değirmencilik ürünleri, yağlı tohumlar, zeytinyağı ve ayçiçek yağı, tütün gibi tarife satırlarının yüzde 53'ünü oluşturan tarım ürünlerinin, liberalizasyon kapsamı dışında bırakıldığına değinen Zeybekci, Malezya açısından önem arz eden palm yağı ve ürünleri başta olmak üzere birtakım şekercilik mamulleri, çikolata, makarnalar ve tropik meyve konserveleri, taze/konserve balıklarda gümrük vergilerinin kısmi indirime tabi tutulduğunu belirtti.

Zeybekci, geçen yıl Malezya'ya ihracatın 272 milyon dolar, ithalatın ise 1 milyar 231 milyon dolar olduğunu hatırlatarak, STA ile Türkiye aleyhine yaklaşık 1'e 4,5 oranında seyreden dış ticaret açığının azaltılmasıyla, ticaretin dengeli bir biçimde artırılması ve işadamları arasında yeni işbirliği ve yatırım imkanlarının yaratılmasının hedeflendiğini kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Malezya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor? 31 Mart 2024 Pazar günü havalar nasıl? Seçim günü hava nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava nasıl? Emekli promosyonları bugün mü veriliyor? Emekli promosyon başvurusu nereden yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title