Haberler

Türkiye Hava Trafik Kontrol Merkezi Açıldı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye Hava Trafik Kontrol Merkezinin, kuzeyde Avusturya'dan, güneyde Arap Yarımadası'na, Orta Asya'ya, Çin sınırına kadar, hatta Afrika'nın tamamını da kapsayan bölgenin en gelişmiş tesisi olduğunu bildirdi.

Ankara'da Çubuk yolunda, Esenboğa Havalimanı yakınlarında yapımı tamamlanan merkezin açılış töreninde konuşan Bakan Yıldırım, Türkiye Hava Trafik Kontrol Merkezi'nin, Türkiye hava trafiğinin tek elden yönetilmesini sağlayacak SMART adı verilen projenin merkezi olduğunu söyledi.

Son 8 yılda Türk sivil havacılığında büyük bir atılım gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Yıldırım, 2002'de 8,5 milyon olan iç hatlardaki yolcu sayısının bugün 50 milyonu aştığını dile getirdi.

Bakan Yıldırım, Türk semalarında bir günde dolaşan uçak sayısının 3 bin 500'ün üzerine çıktığına işaret ederek, artan bu hava trafiğinin sevk ve idaresi için yeni ve modern sevk ve idare sistemlerine ihtiyaç duyulduğunu anlattı. SMART Projesinin bu ihtiyaçtan doğduğunu belirten Yıldırım, proje ile Türkiye'nin hava, deniz münhasır alanı da dahil olmak üzere 1 milyon kilometrekarenin üzerinde bir sahanın kontrol edileceğini bildirdi. Yıldırım, ayrıca bu merkeze destek olarak, İstanbul, İzmir, Dalaman ve Antalya'daki daha küçük ölçekli tesislerin de, Türk hava sahasını mercek altına alacak ve 24 saat izleyecek en gelişmiş cihazlarla donatıldığını kaydetti.

Türkiye'de sadece geçen yıl transit hava trafiğinin yüzde 25 seviyesinde arttığını vurgulayan Yıldırım, bu artışın devam ettiğini söyledi. Bunun da, hava trafik kontrolörlerinin işini artırdığını dile getiren Yıldırım, "Bu artan trafik karşısında teknolojiyi en iyi şekilde kullanmak şüphesiz kaza riskini de en alt düzeye indirir. İşte bu tesis, bugüne kadar bilinen en gelişmiş, en modern cihazlarla donatılmış bir tesis, bir merkez. Batıda, kuzeyde Avusturya'dan, güneyde Arap Yarımadası'na, Orta Asya'ya, Çin sınırına kadar, hatta Afrika'nın tamamını aldığımızda, bu bölgelerde bu ölçekte gelişmiş bir tesis yok. Bu da Türkiye'nin sivil havacılıkta önemli bir bölgesel güç olduğunu açıkça ortaya koyuyor" diye konuştu.

Son 5-6 sene içinde 10 milyondan fazla Türk vatandaşının uçakla buluştuğunu anlatan Yıldırım, gelişen havacılığın ihtiyaçlarını karşılayacak ve hava trafiğini daha emniyetli yönetmeyi sağlayacak merkezin yapım işinin 3 yıldan fazla sürdüğünü ve bugün bütün işlemlerinin tamamlandığını ve hizmet verecek hale geldiğini ifade etti. Böylece artık Ankara'nın, hem batı hem doğu sektörünü aynı anda kontrol edeceğini, İstanbul'daki tesisin de bunu yedekleyeceğini söyleyen Yıldırım, gerektiğinde İzmir'deki diğer tesisin de sistemi yedekleme kapasitesine sahip olduğu bilgisini verdi.

Bu tesisin yapılması için tüm Türkiye'deki harcamanın 300 milyon lira civarında olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Aksi takdirde artan hava trafiğini izlemekte zorlanılacaktı" dedi.

-TÜRKİYE, HAVACILIK EĞİTİMLERİNDE ODAK ÜLKE-

Hava koridorlarını daha etkin kullanmak için de bu sistemin gerekli hale geldiğini ifade eden Yıldırım, bir yandan yer tesislerini artırdıklarını, diğer yandan hava seyr-ü sefer ihtiyaçlarını karşıladıklarını, bir başka taraftan da gelişen havacılık için ihtiyaç duyulan teknik personelin sayısını artırdıklarını vurguladı.

2003 yılında havacılık sektöründeki toplamda 50 binin altında olan personel sayısının bugün 120 bini bulduğunu belirten Yıldırım, bunun da istihdama anlamlı bir katkı sağladığını ifade etti. Personel eğitimine önem verdiklerini kaydeden Yıldırım, "Personelimiz sürekli EUROCONTROL sistemi içinde gereken eğitimleri almakta. EUROCONTROL de havacılık eğitimlerinde Türkiye'yi bir odak merkezi olarak kabul etti ve başta komşu ülkeler olmak üzere havacılıkla ilgili birçok eğitimi Türkiye'deki uzman arkadaşlarımız verecek" şeklinde konuştu.

Konuşmasında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü de kutlayan Yıldırım, "Bütün kadınlarımızın bu önemli gününü kutluyorum. Kadın erkek ayrımının ve kadına şiddet konularının da asla ve asla bir daha bu anlamlı günde anılmaması ve bu konudaki toplumsal uzlaşmanın daha da ileriye taşınmasını temenni ediyorum" dedi.

-MERKEZDE 700 KİŞİ GÖREV YAPACAK-

DHMİ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Birdal da, açılışı yapılan merkezin, Türkiye'deki hava trafik kontrol sistemlerinin sistematik modernizasyonu kapsamında hayata geçirildiğini belirtti. Proje ile Ankara ve İstanbul Uçuş Bilgi Bölgesinden oluşan Türk hava sahası için trafik hizmetinin bu merkezden sağlanacağını anlatan Birdal, tüm Türkiye hava sahasına hizmet verecek Türkiye Hava Trafik Kontrol Merkezi'nde yaklaşık 500 hava trafik kontrolörü ile 200 kişilik teknik kadronun görev yapacağını, merkezin toplam 138 milyon 750 bin avroya mal olduğunu bildirdi.

Merkezi gezerek ilgililerden bilgi alan Bakan Yıldırım, daha sonra kurdeleyi keserek açılışı gerçekleştirdi.

- ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title