Haberler

Türkiye-Gana Ticaret ve Yatırım Forumu

Gana Ticaret Bakanı Hannah Tetteh, "Elektrik üretim kapasitemizi 2 bin 200 megavattan 5 bin megavata çıkarmak istiyoruz" dedi.

Gana Ticaret Bakanı Hannah Tetteh, "Elektrik üretim kapasitemizi 2 bin 200 megavattan 5 bin megavata çıkarmak istiyoruz" dedi.

Tetteh, Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) düzenlediği "Türkiye- Gana Ticaret ve Yatırım Forumu"nda yaptığı konuşmada, yatırım için tek düşünülmesi gereken yerin Gana olduğunu, iki ülkenin karşılıklı olarak birbirine sunacaklarından fayda sağlaması için çalıştıklarını belirterek, 2011 yılında Gana'nın, Afrika'da en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olduğunu söyledi.

Gana Cumhurbaşkanı Jhon Dramani Mahama'nın, Gana'nın yıllık yüzde 8 büyüme istediğini açıkladığını ifade eden Tetteh, şunları kaydetti:

"Son 10 yıl içerisinde Batı Afrika'nın en büyük ikinci ekonomisiyiz. Ülkemizde çok güzel bir yatırım ortamı oluşturduk. Demokrasinin olduğu bir ülkeyiz. Seçim sonuçlarındaki anlaşmazlıklarda sokaklara çıkmıyoruz. Şiddetle ilgili sorunlar olmuyor. Paranız her zaman Gana'da güven altında olacak. Biz eğitime yatırım yapmış bir ülkeyiz.

Mahama'nın gerçekleştirdiği bu ziyaret, tekrar başkan seçildikten sonra gerçekleştirdiği ilk yurt dışı ziyareti. Türkiye'nin Gana'nın ortaklık sağlayacağının en güzel göstergesidir. Lütfen gelip ülkemizi görün ve fırsatları yakalayın. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 500 milyon dolarlara yükseldiğini görüyoruz. Daha fazla fırsat olduğunun farkındayız. Çifte vergilendirmenin önlenmesi, teşviklerin korunması, serbest ticaret anlaşması bütün bunlarla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu işte kazan-kazan durumudur. Bütün yatırımlar için iyi olacaktır."

Tetteh, yıllık olarak ekonomilerini yüzde 8 büyütmek istediklerini belirterek, "Altyapı yatırımlarımızı artırmamız gerekiyor. Elektrik üretim kapasitemizi 2 bin 200 megavattan 5 bin megavata çıkarmak istiyoruz. Çünkü bağımsız enerji üreticisi olmak gibi bir vizyonumuz var. Biz ekonomimizi eğer havalimanlarına ve altyapı yatırımları yapmazsak yatırımları geliştiremeyiz. Havalimanımızın bakıma ve genişletmeye de ihtiyacı var. Başkent için yeni bir havalimanı inşa etmeyi amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Tetteh, sağlık sektörüne bakıldığında hükümetin, Ganalıların büyük bir çoğunluğuna sağlık hizmeti vermeye taahhütte bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yalnızca hükümetin yatırımları ile bunu yapmak mümkün değil. O nedenle kamu-özel ortaklı istiyoruz. Sağlık sektöründe bu ortaklıkları görmek istiyoruz. Özellikle ekipmanların tedariki konusunda. Bu şekilde Ganalılara en iyi sağlık hizmetini verebileceğimizi düşünüyoruz. Tarım konusundaki yatırımlara bakacak olursak, uzun yıllardır ekonomimizin omurgası olmuştur. İki yıl kadar önce tarım sektörü, gayrisafi yurtiçi hasılanın çok büyük bölümünü oluşturuyordu. Önümüzdeki 4 yılda çok iddialı bir programımız var. Yol altyapımızı geliştirmek istiyoruz ve bu şekilde tarımı da daha etkin, verimli hale getirmek istiyoruz. Aynı zamanda büyük pazarlara da ihracat yapmak istiyoruz. Bütün bunlar hükümetin yatırımları ile yapabileceğimiz işler değil, burada uygulanması gereken model kamu-özel sektör ortaklığıdır. O yüzden, özel sektörü bu hizmetlerin verilmesi noktasında hükümetle çalışmaya davet ediyoruz.

Siz de gelin ve Gana'daki fırsatları görün."

-"Gana bir fırsatlar ülkesi"-

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de Gana'nın Batı Afrika'nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu belirterek, yıllık yüzde 8 büyüme hedefi açıklayan Gana'nın Türk iş dünyası için fırsatlar ülkesi olduğunu kaydetti.

Türk iş adamlarının telekomünikasyon, alt ve üst yapı çalışmaları, enerji ve tarım gibi alanlarda önemli yatırımlar yapabileceklerini ifade eden Meral,

"Türkiye, coğrafi konumu nedeni ile Ganalı iş adamlarına önemli katkılar sağlayacaktır. Dünyanın 17. büyük ekonomisi olmamız nedeniyle Ganalı iş adamları için önemli bir partner ülkeyiz. Bunu değerlendirmelerini istiyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Türk ve Ganalı iş adamları ikili görüşme gerçekleştirdi.

Muhabir: Elif Ferhan Durmuş

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Rızanur Meral Türkiye Afrika Gana Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title