Haberler

Türkiye Eşmesi Muhtarı Türbe Hakkında Konuştu

Eşmeler Köyü Muhtarı Suphi Yavuz, Süleyman Şah Türbesi'nin köylerinin karşısında bulunan Suriye Eşmesi'ne getirilmesiyle ilgili konuştu.

Türbenin kendi köylerinin sınırına getirilmesinden dolayı mutlu olduklarını söyleyen Yavuz, devletten beklentileri olduğunu belirtti. Suriye tarafına geçebilmek için kapı açılmasını istediklerini belirten Yavuz, " Süleyman Şah Türbesi'nin bize gelmesini sevinçle karşıladık. Öyle bir şahsiyetin bizim köyün karşısına gelmesi bizi sevindirdi. Sevindirmenin ötesinde biz buraya yapılacak hizmetlerle ilgili beklentilerimiz var. Buradaki sınır kapısının açılması, tren istasyonunun kurulması, bu tür hizmetlerin bize gelmesi bizi sevindirir. Büyükşehir yasası çıktı. Büyükşehir yasası çıkınca biz Şanlıurfa ile 90 kilometre uzaktayız. Şimdi 90 kilometre uzakta olan bir köy ya da şimdiki adıyla mahalle, fazla bir yardım gelmiyor ama şu anda Süleyman Şah Türbesi'nin buraya gelmesi demek biz Şanlıurfa'ya değil de Ankara'ya yaklaştık. Ankara'nın gözü artık burada. İnsanların, turistlerin buraya gelmesi hizmetin gelmesi demektir. Eşme'ye hizmet gelmesi demek bu yöredeki bütün köylere gelmesi demektir çünkü Eşme son köydür. Buradan gittiğinde Türkiye'nin başladığı yerdir. Oradan geldiğinde ise bittiği yerdedir. Süleyman Şah'ın buraya gelmesi halkı bu yönden sevindiriyor" dedi.

"SÜLEYMAN ŞAH'I YAŞATMA DERNEĞİ KURACAĞIZ"

Süleyman Şah'ı Yaşatma Derneği kurmak için çalışma başlatacaklarını dile getiren Yavuz, " Süleyman Şah'ı Yaşatma Derneği kurma düşüncemiz var. Bunun için de gerekli yerlerden, gerekli insanlardan yardım bekliyoruz. Ankara'dan yardım bekliyoruz. Süleyman Şah Türbesi Suriye tarafında yapıldı. Biz zaten Suriye Eşmesi ile üç babadan öte amca çocuklarıyız, akrabayız. Şu anda Suriye Eşmesi'nden 40 hane bizim köyde ikamet ediyor. Oradaki savaştan dolayı buradaki Eşme'de ikamet ediyorlar. Oradaki toprak da bizim bir akrabamıza ait. O da sabah orada çalışma var dedi. Bana bunun ne olduğunu sordu. Dedim ki Süleyman Şah Türbesi yapılıyor. O da hayırlı olsun dedi. İnşallah Türkiye Cumhuriyeti bizi mağdur etmez dedi. Yani başka bir şey demedi. İnsan öldüğü zaman üzerinde Fatiha okumak gerekir. O sınır kapısını açmayınca Süleyman Şah Türbesi'ne kim gidip Fatiha okuyacak. O zaman o kapının açılması gerekiyor. Kapı açılacak ki insanlar gidip o zatın üzerinde Fatiha okusun. Süleyman Şah dediğimiz Ertuğrul Gazi'nin babası, Osman Gazi'nin dedesidir. Öyle bir şahsiyetin burada olması nedeniyle Türkiye'deki bütün insanlar gelin onu ziyaret eder bence. Daha önce Suriye'deydi, pasaportla gidiliyordu. Şimdi pasaporta da gerek yok. Zaten bizim toprağımıza geldiği zaman oraya gidiyorsun, oradan çıktığın zaman Türkiye'ye geliyorsun" diye konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Süleyman Şah Türbesi Süleyman Şah Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title