Haberler

Türkiye Enerji Zirvesi

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Turhan: "Enerji piyasasının Borsa İstanbul bünyesinde çalışıyor olması mutlaka İstanbul’un uluslararası finans merkezi olma vizyonuna katkı sağlayacak" ETD Başkanı Aksoy: "Önümüzdeki dönemde proje finansman maliyetleri yükselecek, enerji talebinde artış hızı.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, enerji piyasasının Borsa İstanbul bünyesinde çalışıyor olmasının, İstanbul'un uluslararası finans merkezi olma vizyonuna katkı sağlayacağını söyledi.

Turhan, İstanbul Kongre ve Fuar Merkezi'nde düzenlenen Türkiye Enerji Zirvesi'nin açılışında "Enerji Borsasının Durumu ve Beklentiler" konulu sunum yaptı.

Türkiye'de enerji borsasının kurulmasının, işlemlerin uluslararası standartlarda gerçekleşmesinin enerji piyasası için önemine işaret eden Turhan, etkin bir elektrik piyasası konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna önemli görev düştüğünü belirtti.

Turhan, Borsa İstanbul bünyesinde enerji piyasasının çalışıyor olmasının İstanbul'un uluslararası finans merkezi olma vizyonuna mutlaka katkı sağlayacağını belirterek, Borsa İstanbul'un NASDAQ ile yaptığı ortaklıkla da finansal, emtia ve enerji ürünleri sözleşmelerinde en ileri teknolojiden faydalanacağına ifade etti.

Enerji Ticareti Derneği (ETD) Başkanı ve Turcas Petrol AŞ Üst Yöneticisi Batu Aksoy da Türkiye'de enerji sektöründe yeni bir döneme girildiğini dikkati çekti. "Önümüzdeki dönemde para artık daha pahalı olacak proje finansman maliyetleri yükselecek" diyen Aksoy, enerji talebindeki artış hızının düşeceğini kaydetti.

Türkiye ekonomisinin 1970-2010 yılları arasındaki 40 yıllık süreçte yıllık ortalama yüzde 4,2 büyüdüğünü anımsatan Aksoy, aynı dönemde Türkiye'nin enerji ihtiyacının yılda yüzde 8,4'le ekonomik büyümesinden 2 kat fazla olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin enerji sektörünün artan talebi karşılamak için gelecek 10 yılda 120 milyar dolar yatırıma ihtiyaç duyduğunu belirten Aksoy, yabancı yatırımcıları çekmek için rekabetçi, şeffaf, liberal bir enerji piyasasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

EnerjiSA adına konuşan Holger Kreetz de enerji yatırımları için ülkelerde rekabetçi, güvenilir ve şeffaf bir ortam olması gerektiğini dile getirerek, "Elektrik üretiminin yüzde 30'u EPİAŞ'a ait ancak biz ortamın ve kurumların daha liberal olması gerektiği görüşündeyiz" dedi. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

İbrahim Turhan Borsa İstanbul Batu Aksoy Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title