Haberler

Türkiye En Çok Dayanışmaya İhtiyaç Duyuyor

Güncelleme:

Sabancı Vakfı'nın toplumsal sorunlara çözüm üreten "sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini" anlattığı Fark Yaratanlar programı, sekizinci sezonuyla devam ediyor.

Fark yaratan çalışmaların kısa videolarının hazırlanarak internet ortamında paylaşılmasına dayanan "Fark Yaratanlar" programı, çalışmaların izleyenlere ilham vermesini, bu sayede toplumsal gelişmeye aktif katılımı artırmayı amaçlıyor.

Sekizinci sezonun ikinci Fark Yaratan'ı Türkiye'de mahalle ve kent temelinde ihtiyaçların vatandaş katılımı ile gönüllü ya da maddi olarak karşılanmasını kolaylaştırıcı bir dijital platform sunan İhtiyaç Haritası oldu.

İhtiyaç Haritası, bir grup arkadaşın 'dayanışma ve imece kültürünü yaygınlaştırma' fikrini ortaya atmasıyla oluştu. Mert Fırat, Ali Ercan, Elif Kalan, Güler Altınsoy, Hazal Dut, Gujan Şen ve İlksen Başarır'dan oluşan grup, bu fikri hayata geçirdi. İhtiyaç Haritası platformu iki yıldır, desteğe ihtiyacı olanlarla destek olmaya çalışanları bir araya getiriyor.

İhtiyaç sahibi kişi, şahsen ya da gönüllüler aracılığıyla, internet üzerinden haritada bulunduğu yeri ve ihtiyacını giriyor. Destek olmak isteyen ise ihtiyacı karşılamak için haritaya yapacağı desteği yazıyor. Bu iki işlem de İhtiyaç Haritası ekibi tarafından doğrulandıktan sonra sisteme kayıt ediliyor. İhtiyaç Haritası sistemine kayıt olmak, ihtiyaç talep etmek ve destek vermek için herhangi bir şart aranmıyor. 18 yaşından büyük olmak yeterli.

Her türlü ihtiyaç ve desteğin buluşmasını sağlayan online bir platform

İhtiyaç Haritası'na birinci yılında 26.778 üye tarafından kayıt yapıldı. 'Para, sistem dışı tutularak' çeşitli ihtiyaç ve destek türleri sisteme girildi. Sadece bir silgiden bilgisayara, futbol topundan gelinliğe, teleskoptan kütüphaneye kadar Türkiye'nin dört bir yanından 8.749 ihtiyaç ve destek talebi oluşturuldu. Nakdi yardımın değil, ihtiyaçların bireysel kaynaklarla karşılanmasının esas olduğu sistem, hem gönüllülük hem de toplumsal fayda ve birlikteliğin gelişmesine katkı sağlıyor.

İhtiyaç Haritası'na girilen ihtiyaçlar Türkiye'de en çok kitap ve okullar için teknik donanım ihtiyacı olduğunu ortaya koydu. Ayrıca İstanbul'dan girilen ihtiyaç sayısının Mardin, Diyarbakır ve Batman illerinin toplam ihtiyacının üzerinde olduğunu gösterdi. Bu ihtiyaçlar en çok okullardan ve sivil toplum kuruluşlarından geliyor. Bireysel destekler de ise bireyler dezavantajlı gruplara yönelik kurs ve eğitim desteği vermek istiyor. Bu destekler konu ile ilgili STK'lara, yerel yönetimlere ve toplum merkezlerine yönlendiriliyor.

İnsanların destekleşme/dayanışma duygularını harekete geçirmek için yola koyulan İhtiyaç Haritası, bir yıl içerisinde binlerce kişiye ulaştı. Türkiye'nin 81 ilinde 5.000'in üzerinde gönüllü, etkinlikler düzenledi, platformun sosyal medyada yayılmasına destek oldu. İhtiyaç Haritası Türkiye'de destekleşme/dayanışma konusunda yeni bir model yarattı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mert Fırat Ali Ercan Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title