Haberler

Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu'nda İşlemler Yarın Başlayacak

Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu'nda (TEFAS/Platform) işlemler yarın itibarıyla başlayacak.

Sermaye Piyasası Kurumu'ndan (SPK) yapılan açıklamada, TEFAS/Platform'da işlemlerin yarın itibarıyla başlayacağı bildirildi.

Açıklamada, tek bir yatırım hesabıyla özel şartlara tabi olan yatırım fonları hariç olmak üzere, SPK'nın izniyle kurulmuş olan ve sermaye piyasasında faaliyette olan tüm yatırım fonlarına erişim imkanı sağlayan elektronik bir platform olan TEFAS'ın, yatırımcıların istedikleri fona erişimini kolaylaştıran bir fon süpermarketi olduğu kaydedildi.

TEFAS'ı Türkiye'de faaliyette olan ve SPK'dan yetki belgesi almış yatırım kuruluşlarında (bankalar ve aracı kurumlar) yatırım hesabı olan veya portföy yönetim şirketlerinin müşterisi olan tüm bireysel ve kurumsal yerli ve küresel yatırımcılar kullanabilecek.

TEFAS'ı kullanabilmek için yatırımcıların yatırım kuruluşları veya portföy yönetim şirketlerinden herhangi birine başvurmaları yeterli olacak. Hali hazırda yatırım hesabı olan yatırımcılar ilave bir prosedüre tabi olmaksızın Platform üzerinden yatırım fonu alıp satabilecek.

Yatırımcılar, alım satım yapmadan önce, http://fonturkey.com.tr veya http://fundturkey.com.tr adreslerinden ulaşılabilen Fon Bilgilendirme Platformu'na erişim sağlayarak, hem platformda alınıp satılacak yatırım fonlarına ilişkin karşılaştırmalı olarak getiri, alım satım saatleri, yönetim ücretleri, işlem kısıtları gibi bilgilere, hem de faiz, altın, borsa endeksi gibi diğer yatırım alternatiflerine ilişkin getiri bilgilerine ulaşabilecek.

Yatırımcıların bu siteyi inceledikten sonra yatırım fonu alım ya da satım kararı vermeleri halinde, işlemlerini müşterisi oldukları kurumların şubeleri veya internet şubeleri aracılığıyla kolaylıkla gerçekleştirmeleri mümkün olacak.

- TEFAS'ın yararları

TEFAS'ı İstanbul Takas ve Saklama Bankası AŞ işletecek. TEFAS'da SPK tarafından kuruluşuna ve bu platformda işlem görmesine izin verilmiş yatırım fonlarının tümüne tek bir ekrandan ulaşmak mümkün olacak. Yatırımcıların satın alacakları yatırım fonları Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) nezdinde işlem yaptığı yatırım kuruluşu veya portföy yönetim şirketinin saklayıcısı altında kendi adlarına açılan hesapta saklanacak.

Yatırımcılar satın aldıkları yatırım fonlarını Platform'da belirtilen saatlerde, fon tarafından açıklanan fiyat üzerinden geri satabilecek. TEFAS üzerinden yapılan fon alım satım işlemleri üzerinden, fon dağıtım kuruluşları (yatırım kuruluşları, portföy yönetim şirketleri) tarafından yatırımcılardan ayrıca bir ücret ya da komisyon alınmayacak. Yatırımcılar dağıtım kuruluşlarının doğrudan şubeleri kanalıyla ya da bu kuruluşların internet şubeleri üzerinden TEFAS'a erişim imkanına sahip olacak.

TEFAS, yatırımcılara tercihlerine uygun yatırım fonlarını alıp satabilme ve fonlar arasında karşılaştırma yapma imkanı sunacak. TEFAS'ta işlem yapan yatırımcılar, yatırım kararı verirken kendilerine yardımcı olacak, hem platformda alınıp satılacak yatırım fonları, hem de faiz, altın, borsa endeksi gibi diğer yatırım alternatiflerine ilişkin getiri bilgilerine Fon Bilgilendirme Platformu'ndan ulaşabilecek. Bu bilgiler yatırımcıların fonlar arasında ve alternatif yatırım araçları arasında karşılaştırma yapabilmesine ve sağlıklı yatırım kararları verebilmelerine yardımcı olacak.

- TEFAS'dan beklenen fayda

TEFAS'ın faaliyete geçmesi ve yatırımcıların tarafından kullanılmasıyla birlikte gelecek dönemde fon portföy yönetiminde rekabetin ve dolayısıyla fon performanslarının artması beklendiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

" TEFAS, geniş yatırımcı kitlelerinin ülkemizde faaliyette olan tüm yatırım fonlarına erişimi kolaylaştıracak, tasarrufların yatırım fonları kanalıyla değerlendirilmesine katkı sağlayacak,

yatırımcılarımızın yatırım tercihinde bulunurken ihtiyaç duyabilecekleri bilgilere erişim konusunda yardımcı olacak, bu suretle bilinçli tercih yapılmasına dolayısıyla tasarrufların verimli kullanılmasına ve artışına katkı yapacaktır. TEFAS ile birlikte eş zamanlı olarak 9 Ocak 2015 tarihinde fonların performanslarının analiz edilebileceği ve yatırım kararlarının performansa göre alınabilmesini mümkün kılacak Fon Bilgilendirme Platformu da hizmete açılacaktır." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title