Haberler

Türkiye Dünya Süt Üretiminde 9'uncu Büyük Üretici

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Türkiye'nin dünyanın 9'uncu, Avrupa'nın 3'üncü büyük süt üreticisi olduğunu söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Türkiye'nin dünyanın 9'uncu, Avrupa'nın 3'üncü büyük süt üreticisi olduğunu söyledi.

Burdur'da bu yıl 3'üncüsü düzenlenen 'Ulusal Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı', 123 firmanın katılımıyla açıldı. Hayvancılık ve süt endüstrisi alanındaki traktör, tarım araçları, süt sağım makineleri, süt ürünleri, hayvan yemleri ve süt soğutma tanklarının aralarında yer aldığı 250 markanın tüketiciyle buluştuğu fuarın açılışına, Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, Belediye Başkanı CHP'li Ali Orkun Ercengiz, Burdur milletvekilleri Ak Parti'li Bayram Özçelik, CHP'li Ramazan Kerim Özkan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, sektör temsilcileri ve çiftçiler katıldı. Uzay Çatı Pazar Alanı'ndaki fuarda, Manisa'nın Soma İlçesi'nde meydana gelen maden ocağı faciasında yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu.

AVRUPA'NIN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK SÜT ÜRETİCİSİYİZ

Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, tarım fuarlarının gittikçe yaygınlaştığını ve Burdur'un da bu kervana katılan önemli illerden biri olduğunu kaydetti. Bakanlığının süt sığırcılığının geliştirilmesine yönelik stratejik hedefler belirlediğini ve tedbirler geliştirdiğini vurgulayan Kayhan, Türkiye'nin süt üretiminde 10 yıl önce dünyada 20'nci sırada yer aldığını da aktardı.

Türkiye'nin bugün dünyanın 9'uncu, Avrupa'nın 3'üncü büyük süt üretici ülke konumunda olduğuna dikkati çeken Kayhan, "Damızlık hayvan işletmelerimizde 10 yıl önce toplam dişi hayvan sayısı 950 bindi. Bugün 1 milyonun üzerinde işletme, 6 milyona yakın anaç hayvan var. Nitelik ve nicelik olarak çok önemli düzeye geldik. Türkiye artık kendi ürettiği damızlık hayvanları yurt dışına satabilmekte, süt ürünlerini Avrupa pazarına satabilecek onayı almış durumda" diye konuştu.

SÜT ÜRETİMİ ARTTI

Hayvancılık ve süt üretiminin gelişi için yapılan yatırımlar sonucu Türkiye'de süt üretiminde çok önemli düzeyde artış sağlandığına işaret eden Kayhan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dünyada 10 yıl önce kişi başı çiğ süt üretimi 95 litreyken, bugün 105 litreye çıktı. Avrupa Birliği ülkelerinde ise 320 litreden 310 litreye düştüğünü görüyoruz. Türkiye'de ise 114 litreden 239 litreye yükseldi. Bu büyüme birçok ülke tarafından gıptayla karşılanmaktadır. Gittiğimiz bütün uluslararası toplantılarda bu büyüme çok örnek bir büyüme olarak gösterilmektedir."

Burdur Valisi Nurettin Yılmaz da fuarın Burdur için çok önemli olduğuna işaret ederek, "Burdur'da üretime yönelik gayreti tüm Türkiye'ye örnek olacak bir gayrettir. Çok büyük işletmelerimiz var. Bazı köylerimiz ortak işletmeler kuruyor. Süt çok kıymetli bir ürün. İçilerek faydalanılması dışında il ve ülke ekonomisine de katkı sağlıyor" dedi.

Fuar, 17 Mayıs'a kadar açık kalacak.

MM (HA) (OSS)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nurettin Yılmaz Türkiye Burdur Kayhan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title