Haberler

Türkiye Diyanet Vakfından Almanya'da Kurban Vekalet Programı

Türkiye Diyanet Vakfı, "2015 Yılı Vekaletle Kurban Programı Yurtdışı Toplantıları" kapsamında Almanya'nın Butzbach kentinde program düzenledi.

Türkiye Diyanet Vakfı, "2015 Yılı Vekaletle Kurban Programı Yurtdışı Toplantıları" kapsamında Almanya'nın Butzbach kentinde program düzenledi.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, üç yıldır kurban toplantıları için yurtdışına geldiklerini belirterek, "Siz de bizlere hem hane hem de gönül kapılarınızı açıyorsunuz. Çok şükür buralardan ülkemize, ülkemizden de dünyanın her yöresine kurbanlar ve hizmetler ulaşıyor" dedi.

Bu durumun çok ciddi bir duygu alışverişine, kardeşlik seferberliğine ve gönül köprülerinin kurulmasına vesile olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Bunun çok iyi geri dönüşümleri olduğunu görmek bizi mutlu ediyor. Daha fazlasını elde etme, ulaşma arzusundayız. Çünkü gerçekten ihtiyaç fazla. Ortam da iyi anlatıldığı zaman daha fazlasını elde etmeye müsait gibi görünüyor. Çünkü elhamdülillah, insanlarımız gani gönüllü. Ülkemizde ve bu topraklarda gani gönüllü insanlarımız var" diye konuştu.

Kurban ibadetinin önemini anlatan Yılmaz, Almanya'daki Türk vatandaşlarının da yükselen bir trendle kurban programına destek olduğunu, vekalet sayısının her yıl önemli ölçüde arttığını sözlerine ekledi.

"Yurtdışı kurban bağışlarının yarıdan fazlası Almanya'dan"

Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tutkun ise toplantıda yaptığı sunumda, vakıf olarak yurtiçinde ve yurtdışındaki vatandaşlardan, kurbanlarını vekalet yoluyla kestirmek isteyenlere yardımcı olmak amacıyla 1993 yılından beri Diyanet İşleri Başkanlığı ile vekaletle kurban kesim programı düzenlediklerini aktardı.

Bugüne kadar toplam 686 bin 920 hisse kurbanın kesim ve dağıtımının gerçekleştirildiği bilgisini veren Tutkun, geçen yıl vekaleti alınan kurban sayısının 2013 yılına kıyasla yüzde 52'lik artışla 135 bin 394'e ulaştığını kaydetti.

Geçen yıl yurtdışında ise kurban vekalet sayısında 2013'e oranla yüzde 41 artış olduğunu, toplam 59 bin 706 hisse kurban bağışı yapıldığını belirten Tutkun, "Yurtdışından ve Avrupa ülkelerinden en fazla kurban vekaleti Almanya'dan geliyor. Almanya'dan 2014 yılında alınan kurban vekalet sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 43 artarak 31598 olmuştur. Yani yurt dışından gelen kurban vekaletlerinin yarısından çoğu Almanya'da yaşayan gurbetçilerimizin emanetlerinden oluşuyor" dedi.

2015 yılı Vekaletle Kurban Kesim Programı'nda 200 bin hisse hedeflendiğini ifade eden Tutkun, bu kapsamda yurtiçinde 182, il ve ilçe merkezinde, yurtdışında ise 90 ülkenin 486 bölgesinde görevli ve gönüllülerin nezaretinde kesim ve dağıtımlar yapılacağını söyledi.

Vekaletle kurban kesim programında, büyükelçilikler, müşavirlikler, ataşelikler, koordinatörlükler, müftülükler, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), yurtdışındaki dini idareler ve partner kuruluşlarla işbirliği yapıldığını anlatan Tutkun, "Kurbanlar dini esaslara uygun bir şekilde kesilerek; yurtiçinde ihtiyaç sahiplerine, Kur'an kurslarına ve öğrenci yurtlarına, yurtdışında kesilen kurbanlar ise öncelikle açlık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olduğu Afrika'dan Orta Asya'ya, Balkanlar'dan Kafkasya'ya, Uzak Doğu'dan Latin Amerika'ya kadar uzanan coğrafyalardaki kardeşlerimize dağıtılacaktır" şeklinde konuştu.

Bu yıl kurban bedelinin Almanya için 150 avro olarak belirlendiğini aktaran Tutkun, kurbanlarını Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla kestirmek isteyen gurbetçi vatandaşların, Din Hizmetleri Müşavirlikleri, ataşelikler ile bağlı dernek ve din görevlileri vasıtasıyla kurban bağışı yapabileceklerini kaydetti.

"Dünyanın dört bir tarafında hizmet vermeye gayret gösteriyoruz"

Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Yurtdışı Türkler Daire Başkanı Kazım Türkmen ise Diyanet İşleri Başkanlığının yurtdışı hizmetleriyle ilgili bilgi verdi.

Türkmen, Avrupa'ya din hizmetlerinin Türk vatandaşlarının, Avrupa'ya göç etmesiyle başladığını söyledi.

1978 yılında 17 din hizmetleri müşavirliği kadrosu tahsisi ile yurt dışı hizmetlere resmi olarak başladıklarını dile getiren Türkmen, "Günümüzde 52 müşavirlik, 38 ataşelik, 12 koordinatörlük ve 2 bin görevliyle dünyanın dört bir tarafında hizmet vermeye gayret gösteriyoruz" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfının kurban ve diğer hizmetlerine ilişkin sinevizyon gösterisinin yapıldığı programa, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Başkan Yardımcısı Suat Okuyan, Mainz Din Hizmetleri Ataşesi Ahat Taşçı, Frankfurt Din Hizmetleri Ataşesi Ramazan Dağlı, din görevlileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar da katıldı.

Öte yandan, söz konusu programın benzeri sabah saatlerinde Almanya'nın Köln kentinde de gerçekleştirildi.

Kaynak: AA / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title