Haberler

Türkiye'den Ukrayna'nın Doğusuna İnsani Yardım

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordu birlikleri arasında çatışmalara sahne olan Ukrayna'nın doğusundaki Luhansk'ta yaşayanlar için insani yardım gönderdi.

TİKA tarafından sağlanan insani yardımı Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel ve TİKA Ukrayna Koordinatörü Hacı Bayram Bolat teslim etti. Gıda, temizlik ürünleri ve diğer çeşitle malzemelerden oluşan 20 tonluk insani yardımı Ukrayna Acil Durumlar Servisi Başkanı Nikolay Çeçotkin aldı.

Kiev yakınlarında bulunan Vişneve ketindeki Acil Durumlar Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen teslim töreninde konuşan Büyükelçi Tezel, toplam 42 bin dolarlık insani yardımın Türkiye'nin gurur kaynağı haline gelen TİKA tarafından temin edildiğini belirtti. Tezel, yardımların cephe hattı yakınında yaşayan halka dağıtılacağını, Türkiye'nin yakın dönemde Ukrayna'ya insani yardım göndermeye devam edeceğini belirtti.

Yardımları teslim alan Çeçotkin de Ukrayna'ya gösterdiği destekten dolayı Türkiye'ye teşekkür etti ve malzemelerin en kısa zamanda doğu bölgesine ulaştırılacağını dile getirdi. Çeçotkin, bunun sadece bir insani yardım olmadığını, belki de Rusya'nın saldırganlığı ile karşı karşıya kalan Ukrayna'ya yönelik Türkiye'nin büyük desteğinin göstergesi olduğunu ifade etti.

İnsani yardım malzemelerinin teslim töreninde Ukrayna milletvekili ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rifat Çubarov da hazır bulundu. Burada konuşma yapan Çubarov, Türkiye'nin siyasi desteğinin giderek arttığını Ukrayna'nın hissedeceğini söyledi.

TİKA Ukrayna Koordinatörü Hacı Bayram Bolat ise insani yardımla ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1997 yılından bu yana Ukrayna'da faaliyetini sürdüren TİKA'nın bugüne kadar ülkede toplam değeri 30 milyon dolar olan 203 proje yürüttüğünü, şu anda da 40'a yakın projenin devam ettiği bilgisini verdi. Bolat, Luhansk Valisi Genadiy Moskal'in talebi üzerine çatışmalarda evlerini kaybeden ve çatışma bölgelerine yakın yaşayan Ukraynalılara yardım malzemelerini sağladıklarını kaydetti.

Bolat, TİKA'nın Ukrayna'daki projelerinden bahsederken de son olarak da doğudaki çatışmalarda yaralananların tedavi gördüğü Dnipropetrovsk'taki hastaneye tıbbi malzeme yardımında bulunduklarını, ayrıca Nikolayev, Herson ve Kiev'deki 9 hastaneye altyapı ve ekipman desteği sağladıklarını vurguladı. Bolat, Ukrayna halkına eğitim, sağlık, sosyal yardım, mesleki eğitim ve diğer alanlarda yardımlarını sürdürdüklerini dile getirdi. İnsani yardımların doğudaki halkın kısmen de olsa ihtiyacını karşılayacak olmasından memnuniyet duyduğunu kaydeden Bolat, Ukrayna'ya huzur ve barış dileğinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Luhansk Türkiye Ukrayna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title