Haberler

Türkiye'den Meksika'nın Yerli Çocuklarına Eğitim Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Meksika'da değişik etnik gruplardan maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarına hizmet veren Yerli Çocuk Evlerine bilgisayar bağışladı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Meksika'da değişik etnik gruplardan maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarına hizmet veren Yerli Çocuk Evlerine bilgisayar bağışladı.

AA muhabirinin TİKA'dan aldığı bilgiye göre, Meksika Federal Kamu Yönetimi bünyesinde ülkedeki yerli halkların desteklenmesi, teşvik edilmesi ve kalkınması amacıyla çalışmalar yürüten Yerli Halkların Kalkınması Ulusal Komisyonu, 2013-2018 Ulusal Kalkınma Planı Stratejisinde, söz konusu yerli halkların sosyal ve ekonomik gelişimlerini artırmanın yanı sıra kültürlerinin gelecek nesillere aktarılmasını kararlaştırdı.

Bu kapsamda hayata geçirilen Yerli Halkların Eğitim Programı çerçevesinde eğitim imkanı olmayan yerli çocuklara devlet okullarında konaklama, beslenme, ders çalışma ve sosyal faaliyetlere katılmaları için hükümet bin 65 Yerli Çocuk Evleri veya barınakları kurdu. Ülkede 62 farklı yerli topluluğun çocukları, eğitimlerini ailelerinden uzak bölgelerde aldıkları için hafta içi söz konusu evlerde yatılı kalıyor.

Dünyanın farklı bölgelerinde kalkınma yardımlarına devam eden TİKA, yerli çocuklarının eğitim olanaklarının iyileştirilmesi amacıyla Yerli Çocuk Evlerinin 35'ine mikrobiyolojik su arıtma cihazı dağıttı. Bu şekilde yerli halklar arasında içme suyundan kaynaklı ishal, arsenik zehirlenmesi, kolera, hepatit A ve tifo gibi hastalıkların önüne geçilmesi ve çocukların temiz içme suyuna ulaşması, çocukların sağlıklı şartlarda eğitim ortamına kavuşması hedefleniyor.

TİKA ayrıca eğitim kurumlarının 10'una da bilgisayar sınıfı kurulması desteği verdi. Bilgisayarlarla tanışan çocukların bu şekilde öğrenme yeteneklerini artırarak yeni bilgilerle tanışması amaçlanıyor. Bilgisayar ve arıtma cihazları Puebla eyaletine bağlı Libres Belediyesi bölgesindeki Las Chapas'da hizmet veren Yerli Çocuk Evine teslim edildi.

Eyalet yetkilileri, TİKA'nın verdiği destekten dolayı Türk halkına teşekkür ederek, yerli çocukların eğitim koşullarını iyileştirecek bu yardımın çok önemli ve anlamlı olduğuna dikkati çekti.

Latin Amerika ülkeleri arasında en çeşitli yerli topluluğa sahip ülke olan Meksika'da yaklaşık 14,8 milyon yerli nüfus yaşıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title