Haberler

Türkiye'den Libyalılara Umh'yi Destek Çağrısı

Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi Emrullah İşler, Libyalılara Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni (UMH) desteklemeleri için çağrıda bulundu.

Başkent Trablus'taki temaslarının ardından gazetecilere açıklama yapan İşler, birliği sağlamanın ve Libya'daki safları birleştirmenin vaktinin geldiğini belirterek, uzlaşı ruhuyla hareket edilmesini umduklarını dile getirdi.

"Libyalıları, Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne destek vermeye çağırıyoruz." diyen İşler, Türkiye'nin her zaman Libya'nın yanında duracağını vurguladı.

Libya'nın büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve yakinen bildikleri için Libyalılara bunları hatırlatmaya gerek olmadığını kaydeden İşler, Türkiye'nin Libya'nın istikrarına, topraklarının bütünlüğüne büyük önem verdiğini söyledi.

İşler, iki ülke arasında tarihi bağlar bulunduğunu, bu nedenle Türkiye'nin en başından bu yana Libyalı tüm taraflara eşit mesafede durduğunu ve bu ülkede barışla istikrarın gerçekleşmesi için büyük çaba sarf ettiğini anlattı.

Türkiye'nin 2011'de gerçekleşen devrimden sonra Libya'ya verdiği desteği hatırlatan İşler, bu bağlamda diyalog sürecinin de başarıyla sonuçlanması için katkı verdiklerini ve tüm tarafları bu diyaloğa katılmaya ve yapıcı olmaya teşvik ettiklerini dile getirdi.

İşler, Libya Özel Temsilcisi olarak 2014 yılında Tobruk, Mısrata, El-Beyda ve Trablus'u ziyaret ettiğini bildirerek, bu ziyaretler çerçevesinde görüştüğü herkese, "Libya meselesinin siyasi olduğu, çözümün de siyasi olması gerektiği, bunun tek yolunun diyalogdan geçtiği" mesajını verdiğini ifade etti.

Türkiye'nin Fas'ın Suheyrat kentindeki diyalog görüşmelerine katılarak Libya Siyasi Anlaşması'na destek verdiğini vurgulayan İşler, UMH Başkanlık Konseyi'nin başkent Trablus'ta kurulmasından sonra Libya'nın önemli bir aşamaya girdiğini belirtti.

İşler, ziyareti kapsamında UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Sirac ve diğer üyelerle bir araya geldiğini ve onlara Türkiye'nin Başkanlık Konseyi'nin çalışmalarına verdiği desteği ilettiğini kaydetti.

İşler ayrıca, Libya halkı ile Başkanlık Konseyi üyeleri arasında başlayan yeni diyalog sürecine büyük önem verdiklerini söyledi.

Aralarında UMH Başbakanı Faiz es-Sirac'ın da bulunduğu Başkanlık Konseyi üyelerinin, 30 Mart'ta Tunus'tan deniz yoluyla başkent Trablus'a geldiği bildirilmişti.

Siyasi rekabetin yanında silahlı çatışmaların da devam ettiği Libya'da, istikrarın temini için Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan UMH, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Son olarak 14 Mart'ta UMH için yapılan yedinci güvenoyu görüşmelerinden de sonuç çıkmamıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Emrullah İşler Türkiye Libya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title