Haberler

Türkiye'den Gazze'ye 11 Bin Ton İnsani Yardım (2)

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "Gazze'de yaşanan bu insani dramın ardından evsiz kalan on binlerce insanın gıda, giyim, tedavi ve barınma gibi ihtiyaçlarının giderilmesi için daha onlarca projeyi hayata geçireceğiz.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, " Gazze'de yaşanan bu insani dramın ardından evsiz kalan on binlerce insanın gıda, giyim, tedavi ve barınma gibi ihtiyaçlarının giderilmesi için daha onlarca projeyi hayata geçireceğiz." dedi.

Kaynak, Türkiye- İsrail arasında varılan mutabakat kapsamında, Gazze'ye ulaştırılacak 11 bin ton insani yardım malzemesini taşıyan "Lady Leyla" adlı geminin Mersin Uluslararası Limanı'ndan uğurlanması dolayısıyla düzenlenen törende konuştu.

Bu gece idrak edilecek Kadir Gecesi'nin Türk milleti, Filistin halkı ve tüm İslam alemine hayırlar getirmesi temennisinde bulunan Kaynak, her zaman Filistinli kardeşlerinin yanında bulunan Türkiye'nin, aynı zamanda bölgede barışın adil, kalıcı ve kapsamlı olması için gayret gösterdiğini ifade etti.

Kaynak, Filistin halkının kaderine terk edilmemesi için diplomasinin de bütün imkanlarının Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri tarafından yerine getirildiğini söyledi.

Mavi Marmara gemisinin İsrail tarafından saldırıya uğramasından sonra tıkanan ilişkilerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hükümetin kararlı tutumları sayesinde belli noktaya geldiği anlatan Kaynak, hükümetin göz önünde tuttuğu hususun, Filistin halkının hak ile hukukunun gözetilmesi ve Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi olduğunu bildirdi.

"Bu anlaşmayla ilgili, aynı düşünce dünyasında olduğumuz, aynı inanca sahip olduğumuz, aynı istikamette olduğumuz bir kısım dostlarımızın hükümetimizi şiddetle eleştirdiğine şahit oluyoruz." diyen Kaynak, "Benim acizane tavsiyem, bu mübarek günün verdiği ilhamla, o gönül dostlarımızın Hudeybiye sürecine ve antlaşmalarına bakmalarıdır. Orada görecekler ki İslam'ın peygamberi, bütün insanlığın kurtuluşunun müjdecisi, rahmet peygamberi, peygamberimiz Hazreti Muhammed, insanlığa savaştan çok, mücadeleden çok barış yapmayı tavsiye ediyor." ifadelerini kullandı.

Anlaşmanın Filistin halkını ve Türk milletini rencide edip etmediğine bakmak gerektiğini vurgulayan Kaynak, Türkiye'nin 6 yıldır İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için "Mavi Marmara gemisi iade edilecek, İsrail Türkiye'den özür dileyecek, tazminat ödenecek ve Gazze'ye yönelik insani olmayan ambargo kaldırılacak" dediğini anımsattı.

Yatırımlar kısa sürede tamamlanacak

Hükümetin ambargolara rağmen Filistinli kardeşlerinin yanında olduğunu dile getiren Kaynak, "Gelinen noktada hem özür hem tazminat hem de Gazze'ye uygulanan ambargoların hafifletilmesi ve buraya yapılacak insani yardımların mevcut olan limandan gerçekleştirilmesi kabul edilmiştir. Nihai hedef Filistin'in, Filistinlilerin kendi vatanlarında mutlu ve özgür yaşamalarını, herkesin sahip olduğu ortak haklara sahip olmalarını sağlamaktır." dedi.

Kaynak, Filistin ile ilişkilerin sürekli devam ettiğini söyledi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı tarafından orada inşa edilen hastanenin iç donanımlarının, anlaşma sonrasında daha hızlı yapılacağını belirten Kaynak, Filistin'in en büyük hastanesinin çok kısa sürede hizmete gireceğini bildirdi.

Gazze'de 320 konutun hızlıca tamamlanacağını, sanayi bölgesinin yapımının hızlanacağını ifade eden Kaynak, bugün tüm yatırımların ilk adımının atıldığını kaydetti.

"Gemi, aslında bizim gönüllerimizi oraya taşıyor"

Filistin'in hayati öneme sahip bütün konularında, Türkiye Cumhuriyeti'nin elinden geleni artırarak yapmaya devam edeceğini vurgulayan Kaynak, şöyle devam etti:

"Bunlar arasında birçok eğitim, sağlık, kalkınma, bilişim projeleri var. Bunların tamamını, bu anlaşmanın verdiği rahatlıkla inşallah çok kısa sürede tamamlayacağız. Gazze'de yaşanan bu insani dramın ardından evsiz kalan on binlerce insanın gıda, giyim, tedavi ve barınma gibi ihtiyaçlarının giderilmesi için daha onlarca projeyi hayata geçireceğiz. Bu gemide çok önemli gıda maddeleri var, çocuklara yönelik hediyeler var ama bütün bunların dışında, bu geminin alacağından çok daha fazlası, milletimizin Filistinli kardeşlerine sevgisi var. Bu gemi aslında bizim gönüllerimizi oraya taşıyor."

Gemideki yardım malzemelerine ilişkin bilgi veren Kaynak, çocukları bayramda sevindirmek adına gemiye çocuk kıyafeti, oyuncak ve ayakkabı da yüklendiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın koyduğu hedef doğrultusunda dünyanın neresinde bir mazlum varsa orada olmaya çalıştıklarını vurgulayan Kaynak, bu nedenle Türk Kızılayı ve AFAD'ın, tüm ihtiyaç sahiplerinin yanında olduğunu dile getirdi.

Gemiyi yolcu ederken Çad ve Somali'de de insani yardımların sürdüğüne dikkati çeken Kaynak, diline, rengine bakmadan tüm ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya çalıştıklarını anlattı.

Türkiye'deki 3 milyona yakın sığınmacıya 11 milyar dolar harcandığını ancak Batı'dan 500 milyon dolar geldiğini belirten Kaynak, Türk halkının her zaman mazlumların yanında olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Gemi uğurlandı

Kaynak, konuşmasının ardından Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa ve protokol üyeleriyle gemiyi uğurladı.

Un, pirinç, şeker ve gıda kolilerinden oluşan 11 bin tonluk yardımı malzemesi ile Gazzeli çocuklar için hazırlanan bayram hediyesi 100 bin giysi, 20 bin ayakkabı ve 10 bin 104 oyuncak taşıyan "Lady Leyla", İsrail'in Aşdod Limanı'na doğru hareket etti.

Geminin yaklaşık 30 saatte Aşdod'a ulaşması hedefleniyor.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Veysi Kaynak Filistin İsrail Gazze Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title