Haberler

Türkiye'deki Suriyeliler" Konferansı

Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Erdoğan, "Türkiye'de kayıtlanan Suriyeliler'in sayısının 2 milyon 420 bine çıktı.

Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Erdoğan, " Türkiye'de kayıtlanan Suriyeliler'in sayısının 2 milyon 420 bine çıktı. Kayıtlar devam ediyor ancak gerçekçi rakamlar bunun çok daha üzerinde" dedi.

Erdoğan, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin açılışı dolayısıyla Çiftlikköy Kampüsü Prof. Dr. Vural Ülkü Konferans Salonu'nda düzenlenen " Türkiye'deki Suriyeliler" konulu konferansta yaptığı konuşmada, son 3 yıldır Suriyelilerle ilgili çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Suriyelilerin büyük bir göç dalgası oluşturduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Cumhuriyet tarihinde alınan göç, toplam 2 milyon civarında. Yani 1923 ile 2011 arasında Suriyeliler gelinceye kadar olan sürede 90'a yakın yılda 2 milyon göç almışız. Bu göç Balkanlar'dan Kafkaslar'dan gelmiş hemen hemen hepsi Türk kökenli olan Türkçe bilen nispeten nitelikleri yüksek insanlar. Geldiklerinde daha kapıda sen Adana'ya sen Bursa'ya gideceksin diye yerleştirilen bir göç. Suriyelilerin oluşturduğu göç Cumhuriyet tarihinde olan göçten çok daha fazla. Göçü yönetmeniz gerekiyor. İyi yönetirseniz ülkeye katkı sağlar zenginleştirir, çeşitlendirir ama kötü yönetirseniz başınıza bela olur, huzurunuz kaçar."

Erdoğan, Suriye'deki olayın dünyanın gördüğü en vahşi savaşlardan birisi olduğunu ve Türkiye'nin hemen dibinde yaşandığını vurguladı.

"Türkiye olarak ortaya koyduğumuz performans iyi"

Suriye'de yaşanan savaşta en az 250 bin kişinin öldüğünü, milyonun üstünde yaralı olduğunu anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"İnsanlar sürekli yer değiştirmek zorunda kaldı. 5 milyondan fazla insan ülkesini terk etti. 7 milyon insan ülke içinde evini terk etmek zorunda kaldı ve ne yazık ki kısa vadede de huzur beklenmiyor. Bugün herhangi bir güç egemen de olsa o ülkede huzurun epey zaman alacağını biliyoruz. Dolayısıyla karşı karşıya olduğumuz durumu iyi bilmemiz lazım. 2011'de Suriye'nin nüfusu 21 milyondu şu an ülkenin yarısından fazlası yer değiştirmek zorunda kaldı. Kimin kimin karşısında olduğu belli olmayan bir savaş yaşanıyor. Bu olay Türkiye'ye büyük ölçüde yansıyor. Dünyanın, ikinci dünya savaşından sonra yaşadığı en büyük krizlerden birisi. Hangi ülke olursa olsun kolay altından kalkılamaz bir durum. Toplum olarak ortaya koyduğumuz performans iyi."

Türkiye'ye gelen kişilere "Geçici koruma altındaki Suriyeliler" diye statü verildiğini anımsatan Erdoğan, "Şu an dünyada Türkiye en fazla mülteci barındıran ülke haline geldi. Bu yeni değil. 2014'ün başından beri böyle. Türkiye'de kayıtlanan Suriyelilerin sayısı 2 milyon 420 bine çıktı. Kayıtlama süreci devam ediyor ancak gerçekçi rakamlar bunun çok daha üzerinde" dedi.

Aylan bebeğin fotoğrafının dünyada bir hareketlenme sağladığını aktaran Erdoğan, diğer devletlerin biraz da olsa kapılarını Suriyelilere açtıklarını kaydetti.

Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı da Türkiye'de yaşayan Suriyeliler için böyle bir merkezi kurduklarını, merkezin çalışmalar yaparak Suriyelilerin sorunlarını belirleyeceğini ve çözüm yolları üreteceğini söyledi.

Kaynak: AA / Yerel

Hacettepe Üniversitesi Mersin Üniversitesi Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title