Haberler

Türkiye'de Yılda 4500 Kişi Lösemiye Yakalanıyor

Güncelleme:

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Doktor Fatih Mehmet Aslan "2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası" dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Aslan açıklamada, dünya genelinde değişik kurumların, farkındalığı artırmak üzere bazı özel günlerde çocukluk kanserleri ve lösemiler hakkında etkinlikler düzenlediğini belirterek, uluslararası kuruluşlarca 15 Şubat'ın Dünya Çocuk Kanserleri günü olarak kutlandığını ifade etti. Aslan bununla beraber lösemili çocuklara özel olarak da 2-8 Kasım günleri dünya genelinde bazı ülkelerce özel bir hafta olarak kutlandığını açıkladı.

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Doktor Fatih Mehmet Aslan, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 350 bin lösemi vakası görüldüğünü, Türkiye'de ise her yıl 165 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu bunun 4 bin 500'ünin lösemi (yüzde 1,5) olduğunu dile getirdi.

Lösemi hastalığının çocuklarda en sık görülen kanser türü olduğunun altını çizen Doktor Aslan, "Türkiye'de her yıl yaklaşık bin çocuk lösemiye yakalanmaktadır. Ülkemizde hem erkek hem de kız çocuklarımızda en sık görülen çocukluk çağı kanserleri lösemiler olup, yıllar içerisinde belirgin bir artış da görülmemektedir. Erişkinlerde ise yılda yaklaşık 3500 vatandaşımızı etkilemektedir." dedi.

Aslan açıklamasını daha sonra şöyle sürdürdü: "Erişkinin aksine çocukluk çağı kanserleri gelişmiş ülkelerde ve Türkiye'de yüzde 70-80'in üzerinde tedavi edilebilir ve sağ kalım oranı yüksektir. Günümüzde gelişmiş ülkelerde her 900 erişkinden biri çocukluk çağı kanseri geçirmiş ve yaşamını devam ettirmektedir. Ancak bu iyileşme oranı ne yazık ki kaynakları kısıtlı ülkeler için geçerli değildir. Bu nedenle dünya genelinde her yıl teşhis edilen 160.000 çocuk kanseri olgusunun yaklaşık 90 bini'i kanser nedeni ile hayatını kaybetmektedir."

Aslan löseminin tanımına ve tedavisine de kısaca değinerek; "Kan Kanseri (Lösemi): Lösemi bir kan hastalığı olup kanın yapım yeri olan kemik iliği içerisindeki kök hücreler, kendilerine benzer hücre oluşturur ve çoğalarak kana geçerler. Lösemi, halk arasında Kan kanseri diye bilinen bir hastalıktır. Bu hastalıkta çoğunlukla kemik iliğinden kaynaklanan ve bir tek hücrenin kanserleşmesi, daha sonra bu hücrenin bölünerek çoğalıp, önce kemik iliği, daha sonra tüm organları istila etmesi durumu söz konusudur." şeklinde ifadelere yer verdi.

Aslan "Kan Kanserinin (Lösemi) tedavisi hakkında ise şu bilgilendirmede bulundu: "Tedavi öncelikle genel durumun düzeltilmesi yöntemleri ile başlar. Lösemi, son derece uzun, zor ve pahalı bir tedavi gerektirmektedir. Lösemi tanısı alan vakalara belirli aralıklarla verilen çok sayıda ilaç ve kemoterapi tedavisiyle uygulanır. Bu tedavi sonucunda yüzde 70-85 oranında tamamen iyileşme sağlanabilir. Yalnızca yüzde 5 oranındaki vakalarda ve uygun durumlarda kemik iliği nakli yapılabilir. Türkiye'de kemoterapi ve kemik iliği nakli batı ülkeleri standartlarında, başarıyla yapılmaktadır. Ayrıca tedavinin ikinci basamağı olarak hasta ve ailelerine hastalık hakkında bilgilendirme yapılarak sosyal ve psikolojik destek ile hastalarda yüzde 85'lere varan oranda iyileşmenin sağlandığı belirtilmektedir."

Aslan son olarak; "Yetişkinlerin bile baş etmekte güçlük çektiği bu süreçte çocuklarımız iğnelerle, ilaçlarla, hastanelerde, hastane odalarında bütün çocukluğunu geçirmektedir. Lösemili Çocuklar Bizim Gerçek Kahramanlarımız ve Kahramanlar özel bir haftayı hak ediyorlar." diyerek açıklamasına son verdi.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Dünya Sağlık Örgütü Mehmet Aslan Diyarbakır Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title